Mihai Ghimpu: Basarabenii au pus cruce simbolului comunist, secera si ciocanul - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Mihai Ghimpu: Basarabenii au pus cruce simbolului comunist, secera si ciocanul

Deputaţii din Alianţa de guvernare au aprobat, astazi, Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist. Astfel, simbolistica acestui regim este socotită în afara legii. Mai mult, iniţiativa prevede şi interzicerea promovării ideologiilor totalitare.

Pentru adoptarea Legii au votat deputaţii din coaliţia majoritară, în timp ce comuniştii au fost împotrivă. Au votat pentru 53 de parlamentari, iar deputaţii neafiliaţi s-au abţinut de la vot. 

Legea privind simbolurile va intra în vigoare pe 1 octombrie.

După ce regimul totalitar comunist a fost condamnat, astăzi, de către Parlament, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va mai putea înregistra niciun partid cu simboluri interzise.Declaraţia aparţine liderului PL, Mihai Ghimpu.

“Prevederea care interzice înregistrarea partidelor cu simboluri străine intră în vigoare din octombrie. Toţi trebuie să se conformeze, iar dacă PCRM nu va înţelege acest lucru, atunci vom fi nevoiţi să îi excludem din registrul partidelor. Această ideologie a regimului totalitar comunist a fost adusă cu tancurile şi baioneta şi au fost împuşcaţi oamenii care nu se supuneau regimului. Crimele dacă nu sunt condamnate, ele se repetă. De 20 de ani am vrut să fie condamnate aceste infracţiuni ”, a menţionat Ghimpu.

De asemenea, Ghimpu a declarat că astăzi a primit “premiul cel mare” prin votarea acestui proiect de lege. “Pentru mine e un mare cadou. E cadou şi pentru cei care au suferit în urma acestui regim, chiar dacă nu le-au fost întoarse casele, banii, pământul. Vreau să le mulţumesc colegilor din Alianţă pentru că au votat condamnarea acestor crime”, a mai adăugat liderul PL.

Mihai Ghimpu a precizat că prin acest proiect nu încearcă să excludă Partidul Comuniştilor din lupta politică: “Sunt minciuni, aberaţii de ale comuniştilor. Noi am interzis doar secera şi ciocanul, nu şi partidul”.

Publika.md aminteşte că, Legea privind condamnarea crimelor regimului totalitar comunist a fost adoptată astăzi cu 53 de voturi. Astfel, simbolistica acestui regim este considerată ilegală. Mai mult, iniţiativa prevede şi interzicerea promovării ideologiilor totalitare.

Sursa: publika via Mihai Ghimpu Blog

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.