Referendumul din 29.07.2012 - Primul tau Vot. Foloseste-l bine! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Referendumul din 29.07.2012 – Primul tau Vot. Foloseste-l bine!

Primul vot.ro este un portal lansat de Autoritatea Electorală Permanentă din România. Scopul este de a contura un spaţiu pentru dezbaterile şi informaţiile cu caracter politico-electoral destinat în special tinerilor alegători care votează pentru prima dată. Dincolo de informaţiile de bază cu caracter electoral privind alegerile şi procedurile de votare, portalul se doreşte a fi un forum de discuţie a unor aspecte care sunt sau ar trebui incluse pe agenda publică cu participarea nemijlocită a tinerilor. Scopul final este de a convinge tinerii să participe, în cunoştinţă de cauză, la deciziile care îi privesc, în special prin mobilizarea la vot a acestora.

Scurtă descriere a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea Referendumului

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare reglementează condiţiile formale de organizare ale diferitelor tipuri de referendum – uri, modul de desfăşurare a operaţiunilor tehnice, formele de control jurisdicţional precum şi modalitatea de stabilire a rezultatului. Legea nr. 3/2000 se completează în mod corespunzător cu dispoziţiile Legii nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificările şi completările ulterioare precum şi cu prevederile Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată.
Se organizează referendum – uri naţionale pentru revizuirea Constituţiei, demiterea Preşedintelui României şi probleme de interes naţional, precum şi referendum – uri locale asupra unor probleme de interes deosebit pentru unităţile administrativ-teritoriale.
Referendumul, atât cel naţional cât şi cel local, sunt valabile dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.
Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.

Vezi aici:

Tot ce trebuie sa stii despre Referendumul pentru Suspendarea Presedintelui Traian Basescu, de la Biroul Electoral Central – www.becreferendum2012.ro

Buletin de Vot Referendum
Cetăţenii români, care în ziua referendumului se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din această localitate, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară, pe baza actului de identitate.

REFERENDUMUL NAŢIONAL PENTRU DEMITEREA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI  - 29 iulie 2012

Referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suvernare a poporului român.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.