Bentita tricolora a tinerei Sabina Elena i-a stat in gat lui Traian Basescu. Renumele de presedinte al tuturor ungurenilor, reconfirmat in direct la TV - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Bentita tricolora a tinerei Sabina Elena i-a stat in gat lui Traian Basescu. Renumele de presedinte al tuturor ungurenilor, reconfirmat in direct la TV

Traian Basescu Presedintele tuturor ungurenilor vs Sabina ElenaIntrebarile Ziaristi Online: De ce Presedintele Romaniei nu ne poate spune (de noua ani) cu ce se raspunde la steagurile maghiare? Dar stie sigur ca nu cu bentite tricolore, ca tanara Sabina Elena… Poate se raspunde cu Steaua Romaniei pentru Laszlo Tokes si un gulas cu Viktor Orban? Si inca una: in zecile sale de relaxari in “Tinutul Secuiesc” de cate ori s-a intalnit cu reprezentantii romanilor din Harghita si Covasna? Sa raspundem noi: De 0 (zero) ori.

Ghimpele: Traian Băsescu şi bentiţa tricoloră. Anti-naţionalismul unor politicieni români şi separatismul maghiar

de Dan Necea

În stenogramele Wikileaks, secţiunea românească, se află expus limpede punctul de vedere al lui Traian Băsescu despre naţionalismul românesc. Preşedintele îi defineşte pe unii politicieni drept „mici naţionalişti dezgustători”, într-un schimb de opinii cu ulterior notoriul ambasador Gitenstein. În aceste condiţii cum să ne mai uimească atitudinea sa faţă de „scandalul” bentiţei tricolore?

Prezent în urmă cu trei zile la o televiziune, la oră de vârf, Traian Băsescu, întrebat tranşant despre atitudinea sa în raport cu atitudinea Sabinei Elena a răspuns alunecos, cu pseudo-abilitatea ce a  devenit deja o trăsătură a persoanei sale publice: ”nu se răspunde la steaguri (maghiare – n.r.) cu bentiţe.”

Chestionat mai în amănunt de jurnalist, Băsescu a subliniat că „ştie totul” în legătură cu acest scandal, inclusiv manifestările liceenilor maghiari din 1 decembrie 2012. În acest context, considerăm primul său răspuns ca fiind de neînţeles.

De ce nu se poate răspunde steagurilor maghiar cu bentiţe tricolore? De ce să anulezi cu o tuşă groasă şi un hăhăit isteţ Gestul Sabinei Elena? Ar trebui răspuns cu steaguri? Cu manifestaţii? Cu tăcerea „mahalalei inepte” de care vorbea Theodor Baconschi? Cu „ghici ghicitoarea mea cine va pleca”?

Din Ardeal nu poate pleca nimeni, de aceea toţi cetăţenii români – şi nu numai – sunt condamnaţi la respect. Dar un respect reciproc, nu un respect al sfidării din ce în ce mai agresive a uneia dintre părţi.

Însă unii politicieni pot – şi trebuie – să plece. Guvernul Tăriceanu făcea şedinţe comune cu guvernul socialist de la Budapesta. Astăzi Tăriceanu nu mai este la vârful politicii. Victor Ponta îi urmează modelul, alături alunecosul său consilier, Frunda Gyorgy.

Cât despre Traian Băsescu şi colegul său de boicot, Orban Viktor, ei nu au priceput nimic. Nici măcar din revoltele din 2005 sau din 2010. Întrucât nu înţeleg libertatea. Nu înţeleg adevăratul curaj. Civic. Nu înţeleg pe Sabina Elena ori pe Raed Arafat. Însă voi îi înţelegeţi.

Sursa: Ghimpele via Ziaristi Online

Documentare: Tanara eleva romanca din Covasna Sabina Elena, persecutata de profesorii maghiari ai Liceului “Korosi Csoma Sandor”, sub ochii autoritatilor la fel de maghiare. Mesajul Sabinei catre Romani. DAT IN CAUTARE: ZSOLT LENDVAY-SIMON. UPDATE: Programul manifestatiilor de solidaritate din tara

Print Friendly, PDF & Email

18 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.