De Ziua Libertatii Presei cu Dan Tanasa despre soarta romanilor din Harghita si Covasna: "Nu aștept absolut nimic bun de la Traian Băsescu sau Victor Ponta: Istoria României îi va aminti cu o oarecare jenă!" INTERVIU EXCLUSIV - Ziaristi OnlineZiaristi Online

De Ziua Libertatii Presei cu Dan Tanasa despre soarta romanilor din Harghita si Covasna: “Nu aștept absolut nimic bun de la Traian Băsescu sau Victor Ponta: Istoria României îi va aminti cu o oarecare jenă!” INTERVIU EXCLUSIV

Dan Tanasa - Inamicul public al autonomistilor maghiari din UDMR - Ziaristi Online

Dan Tanasa - FB - Ziaristi OnlineDe Ziua internationala a Libertatii Presei, 3 Mai, portalul Ziaristi Online va ofera un interviu incitant cu Dan Tanasa (foto), binecunoscut militant civic pentru drepturile romanilor, atat prin cuvant cat si prin fapta, exemplul unui “singur cetățean contra unui întreg sistem care lucrează împotriva statului român”.

“Capi ai UDMR m-au amenintat cu moartea în cel mai pur stil mafiot”

Stimate domnule Dan Tanasă, blogger si avertizor public asupra incalcarii drepturilor romanilor din Harghita si Covasna, ai fost declarat de capul UDMR, Kelemen Hunor, drept “inamicul public nr. 1” al maghiarimii, mai precis, completez eu, al extremistilor maghiari antiromani si anticonstitutionali. Cum te simti in aceasta postura si ce incarcatura crezi ca are aceasta amenintare publica facuta de veterinarul maghiar fost ministru al Culturii lui Basescu si Boc?

Recentele afirmații ale președintelui UDMR Kelemen Hunor la adresa mea îmi confirmă faptul că acțiunile mele deranjează rău de tot extremismul maghiar din România. Aș reaminti faptul că până la el au mai fost și alți lideri ai UDMR care s-au arătat deranjați de acțiunile mele. Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, m-a amenințat cât se poate de direct în cel mai pur stil mafiot chiar în casa părinților mei. UDMR iese din când în când și arată cu degetul în direcția mea în speranța că vreun individ tulburat, de genul lui Csibi Barna, va atenta la integritatea mea corporală. Nu au decât s-o facă. Eu îi aștept.

Până una alta mă simt onorat să fiu nominalizat ca fiind inamic al extremismului maghiar din România alături de fostul prefect al județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, un profesionist desăvârșit în administrație publică și un intelectual cu zece clase peste Kelemen Hunor.

“Românii, nu maghiarii sunt discriminați pe criterii etnice în Covasna și Harghita”

Romani-Covasna-Harghita-Blog-RonceaIn calitatea ta de cetatean roman ai reusit cu mijloace proprii sa blochezi o serie de proiecte ale extremistilor maghiari cu tendinte separatiste si antistatale evidente si documentate. Le-ai putea enumera pe cele mai importante?

Sunt foarte multe acțiuni în instanță și foare multe sesizări pe care le-am adresat instituțiilor statului în ultimii cinci ani. Aș putea spune că am destul de multe satisfacții dacă stau să mă gândesc că sunt un singur cetățean împotriva unui întreg sistem care lucrează împotriva statului român. Am satisfacția, spre exemplu, că panoul cu inscripția ”ținutul secuiesc” de la Aita Mare a fost dat jos urmare acțiunilor mele. Mai mult chiar, fostul președinte al CJ Covasna, UDMR-istul Demeter Janos, a plătit din buzunarul lui toată paguba făcută bugetului public al județului Covasna. Și asta doar datorită sesizărilor mele. Tot urmare unei sesizări a subsemnatului, fostul prefect al județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, a avut curaj și a deschis primul proces din România prin care a cerut instanței obligarea unui primar din Covasna să dea jos stegul secuiesc de pe sediul primăriei. Și a câștigat în primă instanță. Urmează recursul declarat de primar pe care sunt convins că-l va pierde și va fi nevoit să dea jos steagul secuiesc de pe primărie. Deși steagul flutură pe instituții publice și în Harghita și în Mureș acolo prefecții tac complice cu această ilegalitate și mimează aplicarea legii.

Urmare sesizărilor mele, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a emis peste 10 hotărâri prin care a constatat faptul că în județele Covasna și Harghita românii sunt discriminați. Atenție! Românii, nu maghiarii sunt discriminați pe criterii etnice în Covasna și Harghita.

Am sesizat Prefectura Covasna cu privire la organizarea ilegală a unui concurs pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Județene Covasna. Concursul a fost anulat, definitiv și irevocabil.

Sunt foarte multe astfel de acțiuni. Aș putea scrie fără probleme o carte din care s-ar putea vedea cu adevărat ce înseamnă societate civilă și activism civic. Activism civic nu înseamnă să dai Like pe Facebook sau să dai din gură la GDS și SAR.

“Majoritatea politicienilor nu da doi bani pe demnitatea națională pentru că lucrează pentru alte interese decât cele ale României”

sedinta-tradarii-fundatiei-Gojdu tariceanu si ungureanu slugile ungarieiCea mai mare parte dintre acestea trebuiau atacate chiar de catre autoritatile statului roman, locale si centrale. De ce crezi ca acest lucru nu se intampla?

Autoritățile statului român nu fac nimic pentru că în funcții cheie ale aparatului de stat sunt puși oameni cu coloană vertebrală din plastilină, pe care o modelează după bunul plac politicienii care nu dau doi bani pe demnitatea națională și cei care lucrează pentru alte interese decât cele ale României și ale românilor. Toată activitatea mea ar fi trebuit să fie dusă, în principal, de Ministerul Afacerilor Interne și prefecții din județele Covasna, Harghita și Mureș. Dacă conducerea MAI și a celor trei prefecturi și-ar face treaba eu nu aș mai avea ce să sesizez. Eventual, foarte rar, dacă ar fi o chestiune care ține de vreo altă instituție. Însă la București calculul matematic bate realitățile din Covasna și Harghita. Fiecare partid care vine la putere (evident, în opoziție discursul este opus) se gândește în felul următor: românii din Covasna și Harghita scot doi parlamentari la alegeri (în decembrie anul trecut au scos trei), UDMR scoate 27 de parlamentari; deci cine contează la momentul votului unei legi sau a unei moțiuni? Românii nu, evident! Problema este că majoritatea celor din aparatul de stat central au o mentalitate de ignorant și se ghidează pe principiul ”Cu ce mă afectează pe mine în București că în Covasna și Harghita va fi autonomie?”. Cu alte cuvinte, dacă nu-i afecteză pe ei atunci soarta românilor din Covasna și Harghita nu e problema lor. În concluzie, în Covasna și Harghita aplicarea legii se negociază politic între trădători de țară, politicieni de paie și indivizi care servesc interese antiromânești.

“Sunt convins că cei de la SRI își fac treaba in cazurile criminalilor de razboi proslaviti de UDMR. Problema este la MAI”

Nyirő József si Albert Wass in Odorheiu SecuiescCum interpretezi faptul ca, in ciuda zecilor de sesizari oficiale, inclusiv a ta, organele statului roman, de la SRI la MAI, cu toate mijloacele lor legale, nu au indepartat inca busturile ilegale ale criminalului de razboi antisemit si antiroman Wass Albert din numeroase spatii publice – incepand cu centrul orasului Odorheiu Secuiesc, unde acel “secuiului ratacitor” ucigas de romani zace alaturi de alt antisemit si antiroman, Nyiro Joszef – in timp ce cele ale Maresalului Ion Antonescu au fost indepartate peste noapte?

Problema nu este la SRI. Sunt convins că cei de la SRI își fac treaba. Problema este la MAI. Și aici aș putea să adaug ce spuneam adineaori. Aplicarea legii se negociază politic în Covasna și Harghita între putere, indiferent de culoarea ei, și UDMR, care sprijină promovarea acestor ”personalități” antisemite și antiromânești tocmai pentru că au fost antiromâni declarați în timpul vieții. Oare literatura maghiară e alcătuită doar din operele lui Wass Albert și Nyiro Jozsef? Evident că nu! De ce nu sunt promovați alți scriitori? Pentru că scopul nu este promovarea literaturii maghiare, scopul este promovarea unor lideri ai antiromânismului. Operele lui Wass și Nyiro sunt mediocre din punct de vedere literar. O spun asta unguri din Ungaria. Wass și Nyiro sunt valoroși pentru că sunt antiromâni nu pentru că au scris ei ceva valoros din punct de vedere literar. Și Wass și Nyiro sunt promovați de extremiștii maghiari din România (UDMR, PCM, PPMT, etc.) dar și de Ungaria. N-am văzut pe nimeni revoltat de faptul că Ungaria sprijină deschis și cu bani cultul criminalului de război Wass Albert și al fascistului Nyiro Jozsef. Să ne imaginăm că Germania ar promova în Israel opera literară a unui fost membru al Partidului Nazist. Așa ceva ar fi aberant. Și totuși, aberația asta este tolerală, și deci încurajată, de guvernele de la București.

In cazurile Sabina Elena si Dan Tanasa MAI nu pare sa stie ca amenintarea cu moartea este pedepsita de Lege

Dan Tanasa - Sabina Elena - Ziaristi OnlineAnul trecut a fost un an greu pentru romanii din Harghita si Covasna – a caror soarta pare din ce in ce mai grea cu fiecare an – si inceputul anului acesta a explodat cu scandalul discriminarii si amenintarii cu moartea a tinerei eleve Sabina Elena, urmata si de amenintarea ta directa. Care este stadiul plangerilor penale facute in aceste cazuri si cum interpretezi reactia romanilor simpli la acest scandal dar si a politicienilor, jurnalistilor si altor persoane publice, mai mult sau mai putin binevoitoare?

Pe 29 martie am depus o plângere penală împotriva dementului care m-a amenințat cu moartea (Csató Kovács Imrenota. red.) însă până la această dată nu am primit absolut nimic din partea IPJ Covasna. Nu știu dacă cercetează sau ba. Din ce se vede se pare că nu. Urmează să mă interesez de stadiul anchetei.

Reacția românilor a fost una cât se poate de normală. La fel ca și gestul Sabinei. Aș vrea să punctez faptul că până la această oră UDMR nu a condamnat în niciun fel amenințarea cu moartea pe care am primit-o eu sau numeroasele amenințări cu moartea pe care le-a primit Sabina. În schimb UDMR a avut grijă să mă atace pe mine. Asta spune foarte multe despre UDMR. Evident, spune celor care vor să vadă și să audă.

M-a bucurat reacția tinerilor din țară. Deși aș vrea să se intereseze un pic mai mult de situația românilor din Covasna și Harghita și nu să reacționeze impulsiv, o singură dată. Românii din cele două județe au nevoie de solidaritatea românilor din țară ca de aer. Ori în acest moment românii din Covasna și Harghita se sufocă.

În schimb nu ducem lipsă de cozi de topor, ziariști de mucava și intelectuali plătiți de puteri străine României. La acest capitol stăm foarte bine. Au grijă ei să îngroape în noroi și cea mai mică manifestare de patriotism. Și, din păcate, de cele mai multe ori le iese. Sabina – dar și eu personal – a fost împroșcată cu noroi chiar de către un lider local al PNL. ”Reprezentanții” politici ai românilor din Covasna și Harghita (îi numesc aici pe deputatul PSD de Covasna Horia Grama, deputatul PSD de Harghita Mircea Dușa și senatorul PNL de Covasna Marius Obreja) nu au avut nicio reacție de susținere a Sabinei. Tăcere totală.

“Nu aștept absolut nimic bun de la Traian Băsescu sau Victor Ponta: Istoria României îi va aminti cu o oarecare jenă!”

Orban Basescu Tokes Tusnad 2010Presedintele Traian Basescu, autodeclarat sustinator al ungurenilor de pretutindeni, a ridiculizat gestul patriotic al tinerei Sabina Elena, iar primul ministru Victor Ponta s-a gandit sa mearga pe urmele infumuratului Mihai Razan Ungureanu si sa-si aleaga drept consilier “onorific” chiar pe aparatorul in instanta al criminalului Wass Albert si al maghiarilor ucigasi de romani in decembrie 1989, respectiv pe extremistul fardat si mancurt (dupa mama este roman) Gyorgy Frunda, in plus si un cunoscut informator al Securitatii si sustinator neincetat al intereselor Ungariei la Consilului Europei. Te-au dezamagit acesti politicieni sau ti se pare deja normale pentru “upper” clasa politica astfel de gesturi care denota o puternica nota tradatoare?

Nu m-au dezamăgit absolut deloc. Și asta pentru că nu aștept absolut nimic bun de la Traian Băsescu sau Victor Ponta. Amândoi sunt politicieni de care istoria își va aduce aminte cu o oarecare jenă. Ponta are șansa să demonstreze ce-l diferențiază de Băsescu. Rămâne de văzut dacă o va face.

Ponta mi-a strâns mâna la Madrid și mi-a spus că nu va guverna cu UDMR. Și acum are majoritatea clară în Parlament și guvernează cu UDMR.

“Toate Guvernele de la Bucuresti au grijă mai de degrabă să nu supere în vreun fel Budapesta, în loc să apere interesele celor pe care îi guvernează”

Dan Tanasa la RTV - Ziaristi OnlineDe ce crezi ca romanii nu sunt la fel de bine organizati ca ungurii, atat in tara cat si in strainatate, fiind cunoscute programele maghiarilor de “recuperare a Ardealului” ce se intind pe zeci de ani, cu actiuni stralucite de lobby si “capcanari” de toate naturile in Congresul american, ca sa dau doar un exemplu edificator?

Avem foare multe de învățat de la propaganda de stat din Ungaria și cea a extremiștilor din România. Din păcate, puterea de la București, indiferent de culoarea politică, este formată din oameni cu mentalități de slugă. Guvernul de la București, fie el liberal, socialist, social-liberal sau democrat-liberal are grijă mai de degrabă să nu supere în vreun fel Budapesta, în loc să apere interesele celor pe care îi guvernează.

O spun cât se poate de limpede și tranșant: singurul guvern post-decembrist care a ținut piept revizionismului maghiar a fost Guvernul Adrian Năstase; în rest, toate guvernele, inclusiv cel actual, au fost toxice pentru românii din Covasna și Harghita. Și nu numai pentru ei!

Sintagma ”Să fie liniște, să putem guverna țara” este folosită de toate puterile pentru a justifica eterna prezență la guvernare a unei organizații antiromânești: UDMR. Una este să dai dreptul maghiarilor din România să aibe școli, presă, biserică și viața culturală în limba maternă (ceea ce este perfect normal) și alta este să tolerezi discursuri antiromânești, acțiuni contra ordinii constituționale și propagandă revizionistă.

Sunt convins că în cancelariile europene suntem de râsul lumii pentru faptul că ceea ce nici măcar în Ungaria nu este tolerat se dezvoltă fără probleme în România. Mă refer aici la organizațiile paramilitare și fasciste maghiare.

“Ungaria sa dea inapoi Averea Gojdu si sa-si ceara scuze oficial pentru masacrele comise impotriva romanilor”

Emanoil Gojdu si Mihai Razvan Austro UngureanuUngurii sunt autorii primului etnocid al secolului trecut, chiar inainte de nazisti – respectiv uciderea in masa a romanilor din Ardealul ocupat -, care se adauga la genocidurile antiromanesti din 1848, cand sub ordinele lui Lajos Kossuth au fost macelariti peste 40.000 de romani, sau la cele din secolele anterioare, cand catolicizarile fortate ale romanilor s-au facut de catre austro-ungari cu tunurile si crucificarile preotilor ortodocsi. Nu crezi ca MAE de la Bucuresti, pe langa reinceperea demersurilor de recuperarea a averii Gojdu – cotate azi la cateva miliarde de euro –  ar trebui sa solicite Ungariei sa-si ceara scuze oficial pentru aceste masacre?

Domnule Roncea, actualul prefect de Harghita le-a urat ”la mulți ani!” maghiarilor pentru ziua de 15 marie. Președintele PNL Sfântu Gheorghe depune coroane de flori în fiecare an de 15 martie. Cam ăsta e nivelul de cultură al celor care ”ne conduc”.

Da, evident că România ar trebui să forțeze recuperarea averii Gojdu. În acest moment România își bate joc de memoria marelui român ardelean. Cei care ne conduc nu au demnitatea pentru a solicita Ungariei să-și ceară scuze oficial pentru aceste masacre. Doar așa ar putea începe o adevărată reconciliere româno-maghiară. Reconcilierea româno-maghiară nu se poate face în genunchi, așa cum a făcut-o Guvernul Tăriceanu, pe malul Balatonului. Problema mai mare este că românii nu știu ce anume s-a întâmplat cu românii ardeleni în 1848. Pseudo-intelectuali și pseudo-istorici români au grijă să pună vălul peste această parte a istoriei transilvănene plină de sângele românilor. De ce? Cui servește să fim în ceață și neștiutori? Nouă, românilor, sigur nu ne folosește.

“In Harghita si Covasna perspectivele sunt foarte sumbre: speranțele se sting pe zi ce trece”

Jurnalul National - Wass Albert - Nyiro Joszef - UDMR - Dan Tanasa - Ziaristi OnlineCe soarta prevezi romanilor din zona atat de incercata pe care o reprezinti? Cum crezi ca ar putea fi aparati mai bine?

Perspectivele sunt foarte sumbre. Speranțele se sting pe zi ce trece. O spun cu tristețe dar nu cu deznădejde. Tinerii români părăsesc zona. Cei rămași ori se grupează în medii românești, în insule românești, ori părăsesc și ei zona cu timpul, ori cedează și se transformă în slugi ale stăpânului ungur.

Este imposibil pentru comunitatea românească să supraviețuiască în condițiile în care zona este controlată politic, administrativ și economic de cealaltă comunitate, de comunitatea maghiară. Iar dacă la această realitatea adăugăm propaganda deșănțată în favoarea revizionismului maghiar și câțiva lideri locali maghiari cu discurs șovin și apucături fasciste rezultatul este devastator pentru români.

O soluție ar fi declararea unui ONG reprezentativ din zonă de interes public și asigurarea finanțării lui direct de la Guvernul României. S-ar pune capăt astfel dictaturii politicienilor maghiari care acordă sume derizorii proiectelor românești și s-ar asigura finanțarea proiectelor culturale românești. De o strategie pe termen mediu și lung pentru românii din Covasna și Harghita nici nu poate fi vorba. Ar fi deja prea mult de cerut politicienilor de la București.

Din păcate, lucrurile ar sta cu totul altfel dacă ar exista solidaritatea româno-română. Sute de autocare vin din Ungaria în cele două județe în fiecare an. Asta lipsește celor din zonă. Această solidaritate româno-română ar compensa o parte a problemelor. Sunt 400.000 de români în zonă care așteaptă un semn de la conaționalii lor.

“Dumnezeu e singurul care mă mână în luptă și mă plătește în fiecare zi”

Dan Tanasa alaturi de bustul lui MIhai Eminescu din Vevey, Elvetia, Geneva - Ziaristi OnlineIn incheiere iti adresez o intrebare pe care si-o pun, probabil, mai ales dusmanii tai, care te vad platit de SRI, SIE si poate chiar si de o aripa mai normala din CIA: ce te mana in aceasta lupta inegala cu structuri maghiare din exterior si interior care au institutionalizat deja separatismul si purificarea pe criterii etnice a romanilor din Harghita si Covasna?

Mă faci să râd. Da, așa este. Sunt plătit ba de SRI, ba de SIE. Dacă nu sunt plătit de serviciile secrete românești atunci sunt plătit de Partidul Civic Maghiar ca să-i pun într-o lumină negativă pe cei din UDMR. Dacă nici PCM nu mă plătește atunci sigur mă plătește Dan Voiculescu și Antena 3. Până acum am auzit tot felul de teorii despre finanțatorii mei dar n-am văzut niciun document care să probeze toate aberațiile astea. Toți cei care mă acuză (și sunt și destui români care o fac) nu concep ca cineva să facă ceva pentru țara și semenii lui din dragoste de țară. Pur si simplu ei nu concep să facă ceva pentru țara lor din patriotism.

Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că mă luminează! El e singurul care mă mână în luptă și mă plătește în fiecare zi.

Am lucrat mai bine de cinci ani în societatea civilă din Covasna și Harghita fără să mă întrebe nimeni nimic. Am cărat, am împins, am dactilografiat ce mi s-a dictat. Am tăcut și am învățat. De mai bine de cinci ani scriu pe blog articole, fac investigații, sesizez instituțiile statului și câștig procese în instanțe. Mai în glumă mai în serios, râdeam cu un prieten și ziceam că dacă as fi fost în SUA aș fi fost invitat să țin prelegeri la facultăți despre Legea nr. 544/2001 având în vedere zecile de procese pe care le-am câștigat până acum. În România sunt tratat în cel mai bun caz cu reticență. Musai că sunt nebun. Doar un nebun ar face ceva pentru țara și semenii lui așa, fără să fie plătit de cineva. Dacă îmi puneam toată energia mea în slujba revizionismului maghiar până acum eram finanțat din bugetul primăriilor din Covasna și Harghita și eram decorat de președintele Traian Băsescu.

Eu merg mai departe. Mulți mi-au zis că nu voi schimba nimic. Și am arătat că se înșeală. Pentru unii e mult mai ușor să dai Like pe Facebook sau să stai să te uiți la mine cum fac. Atât cât am putut să fac, singur fiind, am făcut. Și am arătat că se poate. Dacă mi s-ar alătura și alții am putea face mai mult.

Doamne ajuta!

A consemnat Victor Roncea pentru  Ziaristi Online

Surse foto: Dan Tanasa / Facebook

Comunicat: Pentru toate acestea si multe altele, Asociatia Civic Media ii decerneaza lui Dan Tanasa, astazi, in Vinerea Mare si de Ziua Libertatii Presei, Premiul Mile Carpensian pentru Curaj si Excelenta in Jurnalism si, totodata, ii confera calitatea de Membru de Onoare al Asociatiei. Multumim, Dan Tanasa!

Mile-Banner-Premiul1-1024x444

Multumiri: Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Q Magazine, NapocaNews, Ziare pe Net

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

  1. Pingback: De Ziua Libertății Presei, pudelii lui Tokes de la PPMT vor să-l pedepsească pe jurnalistul civic Dan Tanasă cu interzicerea în Ungaria - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.