Raport către NKVD: Rebeliunea legionară - "cea mai eficace încercare de revoluţie comunistă în România”. Un istoric SRI (r) scoate la lumină noi documente din arhivele secrete, prezentate în Evenimentul Istoric - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Raport către NKVD: Rebeliunea legionară – “cea mai eficace încercare de revoluţie comunistă în România”. Un istoric SRI (r) scoate la lumină noi documente din arhivele secrete, prezentate în Evenimentul Istoric

Filmul “rebeliunii legionare” este la Moscova

de Victor Roncea

Istoricul Tiberiu Tănase, colonel în rezervă al Serviciului Român de Informații (SRI), se află la cea de-a doua carte a sa dedicată unor aspecte mai puțin cunoscute din istoria Legiunii „Arhanghelul Mihail”, date prezentate pe bază de documente din arhivele secrete ale fostelor servicii speciale românești. După „Feţele Monedei. Mişcarea legionară între 1941 şi 1948″ (Editura Tritonic, Bucureşti, 2010), dr. Tiberiu Tănase a publicat anul trecut lucrarea „Legionarism vs. comunism. Considerații privind raporturile dintre Mișcarea Legionară și Partidul Comunist Român în perioada 1941-1948” (Editura Universul Academic, București 2019). Dr. Tiberiu Tănase este secretar al Diviziei de Istoria Științei din cadrul CRIFST al Academiei Române și autor a sute de studii de specialitate publicate de editura Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul și publicațiile SRI „Intelligence” și „Revista Română de Studii de Intelligence”, cât și revista rezerviștilor SRI, „Vitralii – Lumini și Umbre” sau Arhivele Totalitarismului a INST – Academia Română.

(…)

Tiberiu Tănase a luat la puricat toate arhivele existente în România, de la cele ale SRI (CNSAS) la cele naționale (DANIC), ale MAPN și ale Academiei Române, efort din care „a reieşit implicarea în evenimentele din 21-23 ianuarie 1941 atât a unor comunişti români cât şi a altor agenţi ai serviciilor secrete sovietice”.

„Aşa după cum demonstrează documentele din Arhiva SSI, comuniştii se înscriseseră masiv în Corpul Muncitoresc Legionar. Deşi, comandantul Mişcării legionare observase acest fenomen şi hotărâse o epurare, primirea de noi membri muncitori cu simpatii comuniste a continuat. Comuniştii s-ar fi înscris în cuiburile legionare pentru a-şi satisface interesele importante: ascunderea scopului lor real, adică schimbarea orientării partidelor naţionaliste, falsificarea rezultatelor, obţinerea informaţiilor din diferite compartimente ale vieţii sociale şi schimbarea în direcţii favorabile intereselor URSS. Comuniştii ar fi exploatat slăbiciunile lui Horia Sima.”

În acest sens, autorul redă și concluzia unei Note a Direcțiunii Generale a Siguranței Statului (DGSS) din martie 1941, în care se arată că Legaţia Sovietică din Bucureşti raporta că „în Mişcarea Legionară se aflau foarte multe elemente comuniste, foarte bine apreciate, iar mulţi dintre aceştia, cu ocazia rebeliunii, au aţâţat spiritele provocând dezordini şi chiar participând la jafuri.”

Unul dintre cele mai interesante documente din volum este un raport transmis Internaţionalei a III-a de PCdR, la 9 februarie 1941, cu privire la “statistica devastărilor, numărul victimelor, pagubele estimate”. Raportul, suntem informați din cuprinsul lui, era însoţit de edificarea Kremlinului asupra succesului operațiunii printr-un reportaj filmat, pentru a se lămuri cu ochii lor și coordonatorii de la Moscova “asupra modului în care s-a desfăşurat rebeliunea în Capitală şi cele mai importante centre din ţară”.

Nota Direcțiunii Generale a Poliției (DGP) conchidea: „În concluzie, PCR raporta că acţiunea de penetraţie comunistă în cadrele mişcării legionare a dat rezultate neaşteptate şi că ea reprezintă cea mai eficace încercare de revoluţie în România”.

Analiza finală a expertului în informații este drastică: „Desfăşurarea acţiunilor din timpul şi după evenimentele din 21-23 ianuarie 1941 a dovedit că legionarii nu au reuşit să depisteze sau să elimine elementele comuniste care s-au infiltrat din ordinul Internaţionalei a III-a şi al serviciilor de informaţii sovietice. Mai mult, comuniştii au reuşit să imprime Mişcării Legionare acele directive ale Internaționalei a III-a care vizau socoaterea de sub influența ideologiei legionare a cât mai multor muncitori, chiar şi a celor ce activaseră sau activau în CML. Aceştia urmau să fie folosiţi de PCR ca “o forţă de şoc” conform cu principiile broşurii “Revolta armată şi războiul de stradă”, curs predat la şcoala de propagandă a Internaţionalei Comuniste de la Moscova.”

Integral la Evenimentul Istoric, Nr 25, Februarie – Martie 2020

Preluare: Ziaristi Online

Citiți și: Rebeliunea legionară, un 13-15 iunie ’90 perfectat de NKVD. Historia: Agenţi ai serviciilor secrete sovietice în rebeliunea legionară

Mai multe foto la Willy Pragher

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.