CNCD - Politia Gandirii discrimineaza romanii din Harghita si Covasna. "Adevarul" traduce pe romaneste minciunile lui Csaba Asztalos despre Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Romane - Ziaristi OnlineZiaristi Online

CNCD – Politia Gandirii discrimineaza romanii din Harghita si Covasna. “Adevarul” traduce pe romaneste minciunile lui Csaba Asztalos despre Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Romane

Politia-Gandirii CNCD

CNCD a sanctionat aberant un Institut al Academiei pentru ca spune adevarul despre situatia romanilor din asa-zisul “tinut secoiesc”.  Cercetarea privind „Slabirea comunitatii romanesti din Harghita-Covasna” este o pura radiografie a situatiei comunitatilor din zona respectiva, radiografie realizata cu instrumente sociologice. Ziarul “Adevarul” preia pe nemestecate minciunile ungurilor de la varful CNCD – Politia Gandirii previzionata de George Orwell in “1984”. Ziaristi Online publica adevarul ascuns de “Adevarul”.

DREPT LA REPLICA

Catre ziarul ADEVARUL

Vă rog să primiți, ca și completare la materialul dvs. preluat în data de 24 iulie dela Mediafax: http://adevarul.ro/news/societate/academia-romana-avertizata-cncd-doua-studii-privind-minoritatea-maghiara-1_51efd647c7b855ff566c46ec/index.html, poziția Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice, transmis CNCD în luna aprilie, la care nu am primit răspuns nici până astăzi. Este curios faptul că CNCD a înțeles să comunice cu noi până i-am comunicat răspunsul, dar nu și mai departe. Adresa institutului este limpede, este diferită de către cea a Academiei Române.

În același timp, remarcile CNCD sunt scoase din context și sunt descalificante: citatul la care face referire (”femeile maghiare nasc copii români”) cum că ar fi disciminatoriu, aparține unui studiu maghiar, elaborat de Csata Istvan și Kiss Tamas ”Perspective demografice în jud Harghita” …,  fără an (probabil apărut în 2007), Consiliul Județean Harghita, p.51. Având ghilimele, este limpede că nu ne aparțin ci sunt preluate. Sursa este în text.

Din acest punct de vedere, considerăm că avertismentul respectiv trebuie adresat Consiliului Județean Harghita din acea perioadă, autorilor lucrării citate.

Sperăm că la 23 de ani după Decembrie 1989 în România nu avem o nouă cenzură instituțională, indiferent de titulatura acesteia.

Vă atașez dovada ultimei corespondențe cu CNCD – răspunsul nostru la învinuirea făcută de dl. Gojinescu și răspunsul integral, în fișier pdf.

Textul cercetătorilor maghiari este aici: http://www.judetulharghita.ro/_user/browser/File/Stategii/perspective_demografice.pdf

Cu stimă,

Radu Baltasiu

ACADEMIA ROMANA CENTRUL EUROPEAN PENTRU STUDII IN PROBLEME ETNICE

CATRE, CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII

IN ATENTIA: Domnului presedinte al CNCD, dl. Csaba Asztalos, Referitor: Citatia emisa la data de 19 martie 2013 urmare a plangerii formulate de catre dl Cristian Gojinescu

Fata de cele expuse de catre petentul Cristian Gojinescu va rugam sa primiti urmatoarele:

CNCD 5 Apr 2013 Discriminare Academie Ziaristi OnlineIn primul rand, dorim sa va invederam faptul ca Raportul pe marginea Legii educatiei a fost realizat la solicitarea Senatului Romaniei, scopul solicitarii fiind acela de a se statua asupra oportunitatii prevederilor privitoare la minoritati si implementarea anumitor elemente in formula initiata de catre Guvernul Romaniei.

Concluziile noastre, respectiv ale Centrului European Pentru Studii in Probleme Etnice, au fost si sunt strict stiintifice si au vizat recomandari privind oportunitatea/imbunatatirea proiectului de lege. In niciun moment nu s-a avut in vedere emiterea unor enunturi care sa contravina drepturilor unei minoritati etnice si, de altfel, din intreg materialul pe care va rugam sa-l parcurgeti si la care facem referire, nu transpare un asemenea mesaj. De altfel, acest fapt este confirmat de catre insusi Senatul Romaniei, care, cu siguranta nu ar fi dorit sa fie destinatarul/ beneficiarul, unei lucrari care sa fie in vadita discordanta cu principiile elementare din materia minoritatilor nationale sau cu orice alte norma legala vizand civilitatea spatiului public.

Nu in ultimul rand, dorim sa evidentiem faptul ca cercetarea privind „Slabirea comunitatii romanesti din Harghita-Covasna” este o pura radiografie a situatiei comunitatilor din zona respectiva, radiografie realizata cu instrumente sociologice. Cercetarea a fost elaborata cu instrumente știintifice, sociologice, si nu a partinit nicio comunitate. Ar fi utopic sa sustinem ca o simpla analiza sociologica si pur stiintifica ar putea avea valentele unui act care sa contravina in vreun fel pasnicei convietuiri a comunitatilor de pe teritoriul Romaniei.

Constatarea dupa care comunitatea romaneasca are probleme de identitate, principala concluzie, nu trimite la niciun fel de discriminare politica negativa a drepturilor altor comunitati etnice si nici nu conchide in a emite astfel de referinte.
Mai mult, modul in care se interpreteaza de catre petentul in cauza cele retinute in cuprinsul cercetarii elaborate de catre Centrul nostru nu poate constitui si nu poate fi retinut decat ca o simpla apreciere personala a dumnealui, apreciere generata, probabil, de omisiunea de a aprofunda notiunile cu care s-a instrumentat.

Centrul European pentru Studii in Probleme Etnice nu isi propune sa aiba atitudini de natura politica in problema minoritatilor si nici nu incurajeaza in vreun fel exprimarea de opinii contrare legii in acest sens. Dimpotriva, ca Institutie a Academiei Romane specializata in problematica etniilor, prin cercetarile derulate sustine dreptul la identitate al fiecareia.

Astfel, va rugam sa constatati, in lumina celor mai sus expuse, coroborat cu toate cele ce transpar din intreg materialul ce face obiectul lucrarii stiintifice cu pricina, faptul ca cele prezentate de catre petentul, dl. Cristian Gojinescu, nu reprezinta decat simple afirmatii neprobate si desuete. De altfel aceasta opinie pe care ne-o exprimam in raport de plangerea dedusa analizei dumneavoastra este grefata pe lipsa pregatirii necesara petentului in scopul intelegerii complexitatii unei asemenea cercetari, dumnealui fiind absolvent de istorie si renuntand la studiile doctorale incepute.

Prin urmare, va rugam ca in cadrul analizei de specialitate pe care o veti intreprinde sa luati act de punctul nostru de vedere mai sus reliefat.

Va multumim.

CENTRUL EUROPEAN PENTRU STUDII IN PROBLEME ETNICE

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Nr. 9 / 26 iulie 2013

Comunicat

Centrul European de Studii Covasna – Harghita (CESCH) a luat la cunoştinţă cu surprindere de recenta hotărâre a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), de sancţionare cu avertisment a Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române, în urma publicării studiilor „Raport pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor din perspectiva egalităţii de şanse” şi „Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita – Covasna”, studii în care se fac „referiri discriminatorii la minoritatea maghiară”. Potrivit ştirilor din mass-media, sancţiunea a fost aplicată în urma petiţiei înaintată de Cristian Gojinescu la CNCD în care a susţinut că cele două studii conţin afirmaţii şi o terminologie discriminatorii pe criterii etnice, în special în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale de a-şi prezenta identitatea etno-culturală şi de a utiliza limba maternă.

Hotărârea CNCD justifică încă o data solicitarea CESCH şi a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) de analizare de către Parlamentul României a activităţii CNCD care, constant, soluţionează în mod subiectiv şi arbitrar cauzele privind posibilele fapte de discriminare a românilor sau maghiarilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Astfel, CNCD se „autosesizează”: în presupuse fapte de discriminare a maghiarilor dar nu se autosesizează în fapte de certa discriminare a românilor din Covasna şi Harghita produse de autorităţile locale, soluţionează diferit speţe identice, tergiversează soluţionarea reclamaţiilor vizând discriminarea românilor etc.

Chiar şi speţa de faţă, în care CNCD îşi permite să cenzureze concluziile unei cercetări ştiinţifice privind asimilarea românilor din Covasna şi Harghita, relevarea „adevărurilor” din zonă fiind discriminatorii pentru minoritatea maghiară este un exemplu de soluţionare discriminatorie de către CNCD a reclamaţiilor. Numai puţin de acum trei luni acelaşi CNCD considera afirmaţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna care împărţea românii din judeţ în români băştinaşi „buni” şi români colonizaţi „răi” ca nefiind discriminatorie şi ofensatoare cu argumentul „dreptului la libera exprimare”. Cu alte cuvinte în imparţialitatea sa CNCD decide că românii pot fi ofensaţi şi jigniţi de politicienii maghiari în baza dreptului la libera exprimare în timp ce cercetările ştiinţifice care relevă slăbirea comunităţii româneşti din Covasna şi Harghita prin „grija” unor politici locale bine puse la punct este discriminatorie pentru cei care orchestrează epurarea pe criterii etnice a românilor.

Faţă de această situaţie CESCH va realiza şi va publica un studiu privind modul discriminatoriu de soluţionare a reclamaţiilor de către CNCD pe care îl va înainta Comisiilor pentru abuzuri din cele doua camere ale Parlamentului, precum şi partidelor politice pentru revocarea membrilor desemnaţi de acestea în Consiliul Director al CNCD.

Pe fondul problemei, Consiliul Director al CESCH consideră că hotărârea CNCD de sancţionare cu avertisment a Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române ca o gravă eroare, care încurajează afirmarea susţinătorilor proiectelor separatiste de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului „ţinut secuiesc” şi solicită Academiei Române să conteste în instanţă hotărârea menţionată.

Conducerea CESCH apreciază în mod deosebit preocuparea Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române pentru cercetarea problematicii specifice spaţiului sud-estului Transilvaniei, sprijinul acordat conceperii şi realizării unor proiecte privind convieţuirea interetnică din judeţele Covasna şi Harghita şi participarea la manifestările ştiinţifice realizate în zonă. Evidenţiem valoarea cercetărilor sociologice întreprinse, sub coordonarea dlui prof. Radu Baltasiu, pentru reconfigurarea strategiilor referitoare la gestionarea proiectelor separatiste şi de enclavizare etnică a aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”, la integritatea culturală a comunităţilor, respectiv la infrastructura simbolică şi potenţialul evolutiv al acestora şi la identificarea metamorfozelor comunităţilor (inclusiv a cazurilor de dispariţie şi rezistenţă).

Consiliul Director al CESCH atrage din nou atenţia Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României asupra perpetuării unor situaţii deosebit de grave care afectează pe termen lung dăinuirea populaţiei româneşti în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi solicită elaborarea grabnică a unei strategii care să stopeze acţiunile separatiste promovate de liderii maghiari, cu sprijinul Budapestei şi să asigure caracterul multietnic şi pluriconfesional al celor trei judeţe.

Director

Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Sursa: Ziaristi Online

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

 1. Mihai Vasilescu

  CITATE DIN STUDIILE DIR. RADU BALTASIU:
  – ”Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea . Din acest punct de vedere familiile mixte, în special acelea unde primesc o atenţie specială”, Revista Etnosfera;
  – “O bună parte din elita maghiară doreşte să aplice tehnici direct destabilizatoare la adresa statului român: deja de câţiva ani, cu sprijinul unor formaţiuni din Ungaria, există tabere de pregătire paramilitară şi tabere de îndoctrinare”;
  – “Problema Kosovo nu este nici foarte departe şi nici foarte aproape” iar tineri maghiari „sunt îndoctrinaţi”. Legea română le permite, prin taberele de vară, prin tabere paramilitare îndoctrinarea de tip agresiv, aceea care a făcut posibil conflictul din Kosovo”;
  – “Victor Ponta, primul ministru al României, se declară deschis pentru a introduce interesele ruseşti”;
  – “Sunt convins că societatea românească, şi nu numai ea, este “fără piele”, realul semnificativ fiind ars…Angelica cancelară a Germaniei (Angela Merkel), nu “a dat un sheet” pe isprava germano-rusă de fix acum 73 de ani… Moldova nu există. Cu atât mai puţin Ribbentrop-Molotov. Români, nici atât”;
  – “O bună parte din elita maghiară doreşte să aplice tehnici direct destabilizatoare la adresa statului român: deja de câţiva ani, cu sprijinul unor formaţiuni din Ungaria, există tabere de pregătire paramilitară şi tabere de îndoctrinare”;
  – “Reacţia tinerei generaţii de unguri nu poate fi alta decât a părinţilor lor faţă de români şi România. Ei sunt produsul unui proces educaţional, promovat prin multiple forme, de respingere şi ostilitate faţă de România şi tot ceea ce este românesc, iar lucrurile vor continua în acelaşi registru din partea lor”;
  – “Comunitatea maghiară funcţionează ca şi comunitate imaginată, prin încadrarea comunităţilor locale în ideologia expansionară a „bazinului Carpatic”.

  …………………………….

  CITATE DIN STUDIILE DIR. RADU BALTASIU:
  – ”Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea . Din acest punct de vedere familiile mixte, în special acelea unde primesc o atenţie specială”, Revista Etnosfera;
  – “O bună parte din elita maghiară doreşte să aplice tehnici direct destabilizatoare la adresa statului român: deja de câţiva ani, cu sprijinul unor formaţiuni din Ungaria, există tabere de pregătire paramilitară şi tabere de îndoctrinare”;
  – “Problema Kosovo nu este nici foarte departe şi nici foarte aproape” iar tineri maghiari „sunt îndoctrinaţi”. Legea română le permite, prin taberele de vară, prin tabere paramilitare îndoctrinarea de tip agresiv, aceea care a făcut posibil conflictul din Kosovo”;
  – “Victor Ponta, primul ministru al României, se declară deschis pentru a introduce interesele ruseşti”;
  – “Sunt convins că societatea românească, şi nu numai ea, este “fără piele”, realul semnificativ fiind ars…Angelica cancelară a Germaniei (Angela Merkel), nu “a dat un sheet” pe isprava germano-rusă de fix acum 73 de ani… Moldova nu există. Cu atât mai puţin Ribbentrop-Molotov. Români, nici atât”;
  – “O bună parte din elita maghiară doreşte să aplice tehnici direct destabilizatoare la adresa statului român: deja de câţiva ani, cu sprijinul unor formaţiuni din Ungaria, există tabere de pregătire paramilitară şi tabere de îndoctrinare”;
  – “Reacţia tinerei generaţii de unguri nu poate fi alta decât a părinţilor lor faţă de români şi România. Ei sunt produsul unui proces educaţional, promovat prin multiple forme, de respingere şi ostilitate faţă de România şi tot ceea ce este românesc, iar lucrurile vor continua în acelaşi registru din partea lor”;
  – “Comunitatea maghiară funcţionează ca şi comunitate imaginată, prin încadrarea comunităţilor locale în ideologia expansionară a „bazinului Carpatic”.

  …………………
  Totusi apare o o intrebare….. De ce generalizeaza?!
  Nu poti sa sustii faptul…. ca daca un roman este infractor in Marea Britanie…inseamna ca toti romanii sunt infractori!
  …..
  Din cate inteleg Radu Baltasiu este director al un Centru de Studii in Probleme Etnice..nu studii romanesti..si nu studii de creare de probleme..
  Totodata..observ ca in HG nr. 677/1991 se precizeaza ca acest institut a fost infiintat pentru “studierea diverselor aspecte cu privire la grupurile etnice, lingvistice sau religioase din Europa, a evoluţiei acestora şi a comunicării interetnice, precum şi promovarea unor standarde comune în ceea ce priveşte drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor etnice, religioase sau lingvistice şi păstrarea identităţii acestor” !
  ………………….
  referitor la un ultim studiu al directorului Radu Baltasiu „Scurte comentarii pe problema secuiască”, îşi susţine teza pe măsurătoarea „indicelui cefalic” şi pe un indice de analiză a sângelui („isohemaglutinare”). ”), La aceste teze, prof Liviu Rotman (director al Centrului de Studii Israeliene din SNSPA.) a mentionat “amintesc domnului Baltasiu, că spaţiul geopolitic românesc a fost deschis intodeauna prezenţei şi vieţuirii a numeroase etnii… Deci, cu greu ar putea domnul Baltasiu să găsească puritatea rasială în spaţiu românesc. Sper că nu va încerca să măsoare „indicele cefalic” pentru marile valori ale culturii române. Ce am face cu Ion Luca Caragiale? Oare acest titan are concentrarea sangvină conform exigenţelor profesorului de sociologie de la Universitatea Bucureşti? Dar indicele cefalic? Mă întreb, care este poziţia comunităţii academice, a colegilor de breaslă a domniei sale, a societăţii civile în general, faţă de un astfel de discurs, în care biologicul este amestecat cu faptul istoric şi politic? Cred că nimeni nu poate să ignore istoria şi să reprime memoria istorică a unei societăţi. Ştim unde poate duce rasismul şi cred că sistemul de valori morale euro-atlantice, la care societatea românească a aderat, respinge revenirea la argumente de tip rasist”

 2. un cunoscător

  dl Mihai Vasilescu a învățat o șemecherie: pune ghilimele. Dar, pe același calapod ca detractorii lui Baltasiu, scoate din context sau nu dă sursele. Mai mult, amestecă chestii de blog, inerent mai libere în exprimare, cu lucruri academice. Iar marota ishomenaglutinării a devenit o obsesie psihologică. Studiile respective au fost făcute în perioada interbelică PENTRU A ARĂTA CĂ SECUII SUNT MAI APROPIAȚI DE ROMÂNI DECÂT DE MAGHIARI. E vreo problema cu asta, dle Mihai – ce nume neaoș aveți (ca să ”pătrundă” mesajul mai bine, nu?)?! Faptul că orice cultură are oameni de alt sânge e altă problemă. Caragiale și-a asumat cultura română și, în consecință, este parte a culturii universale. Dar dle Mihai, de ce nu spuneți o vorbuliță în favoarea MINORITĂȚII ROMÂNE din Harghita-Covasna? Și în final, care e problema cu generalizarea? Nu asta e scopul științei, să ajungem la concluzii (la generalizări) pornind de la fapte particulare? Sau vreți să ne apară ochi ca la muscă, cu zeci de oceli, pt. că ne vom fi pierdut capacitatea de a vedea lucrurile ÎN ANSAMBLU? Dacă materialele respective au argumente, atunci generalizările sunt legitime, și, mai mult, obligatorii. Dacă e să facem știință. Dacă facem poliție ideologică, atunci, desigur, miliția spirituală ne va trage ”pe dreapta” – că tot e la modă ca dreapta să fie de stânga etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.