Vă atragem respectuos atentia că evenimentul găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române în data de 9 august a.c. și intitulat “Tratatul de pace de la Bucureşti – 100 de ani. Consecințele acestuia pentru aromâni”, care se dorește a fi o dezbatere pe marginea respectivului reper din istoria aromânilor, este organizat de catre Federația “Liga Aromânilor din România” (FLAR) împreună cu Societatea Culturală Aromână (SCA).
Aceste doua entitati sunt cunoscute ca fiind printre promotorii de vaza ai curentului “neoarmânist”, care duce o campanie deșănțată de susținere a ideii deosebit de periculoase că aromânii ar fi un popor separat de cel român, vorbitor al unei limbi neoromanice separate de cea română.
Prin urmare, considerăm că Muzeul Național al Literaturii Române, ca institutie fundamentală a Statului Român, nu poate găzdui un asemenea atac la istoria națională si, mai mult, trebuie să se delimiteze clar de organizatorii acestei manifestari, care, in virtutea dreptului la libera exprimare in societatea democratică românească, ar putea avea loc la sediul uneia dintre cele doua entități amintite.
Considerăm că prezența domnilor lectori universitari doctori in istorie Marius Diaconescu si Enache Tușa, ca reprezentanți ai unor înalte instituții academice ale Statului Român, nu face decat să confere acestui eveniment prețioasa legitimitate dorită de catre cele două entități antinaționale, drept care solicităm public universităților la care predau (Universitatea din București, respectiv “Ovidius” din Constanța) să analizeze oportunitatea unor eventuale sancționări ale domniilor lor în conformitate cu statutul personalului didactic universitar.
Informăm pe aceasta cale publicul și mass-media că FLAR si SCA nu sunt sub nicio formă delegate să vorbească în numele tuturor aromânilor din România, care, in majoritate, se consideră parte a poporului român si vorbitori ai unui dialect al limbii române.
Vă rugăm totodată să luați act de acest protest al aromânilor din întreaga lume care se recunosc ca fiind parte indisolubilă a românismului, față de “infectarea” tot mai acerbă a instituțiilor fundamentale ale Statului Român, la cel mai înalt nivel, de catre periculosul curent “neoarmânist”, care, profitând de lipsa de informare a celor puși sa conducă astăzi aceste institutii, își permit să obțină legitimitatea necesară impunerii unor idei absurde și împotriva intereselor Romaniei și ale aromânilor.
Sursa: Zboarâ Niangrâpsiti via Ziaristi Online
Cititi si