„Poziţia copilului” - "Nu pot spune că filmul e prost, pentru că aş jigni mulţimea de filme proaste ale lumii, care conţin totuşi o scenă bună, un joc actoricesc remarcabil, o idee, o licărire, orice" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

„Poziţia copilului” – “Nu pot spune că filmul e prost, pentru că aş jigni mulţimea de filme proaste ale lumii, care conţin totuşi o scenă bună, un joc actoricesc remarcabil, o idee, o licărire, orice”

Pozitia copilului si un dobitoc, Calin Netzer, secondat de Ada Solomon

“Nu merg acum mai departe cu comentariul filmului, voi reveni când se apropie premiera în România, deoarece vreau să contribui şi eu cu ce pot la aducerea spectatorilor români în săli.” – Cristian Tudor Popescu, “senior editor al ziarului Gândul”

„Poziţia copilului”, un nou film românesc cu valoare zero

de

M-am dus şi eu la cinema să văd filmul „Poziţia copilului”. Am fost unul dintre cei şase spectatori din sală. Mi-a venit să mă las păgubaş după primele cinci minute, dar am stat totuşi până la capăt.

Subiectul e cum se poate muşamaliza – cu bani şi relaţii – un accident rutier mortal în România de azi. Victima e un copil de sărăntoci, criminalul e un şmecher al zilelor noastre, fecior de bani gata, pe care mă-sa îl alintă „cuculeţ”. Probabil cu părul creţ.

Nu pot spune că filmul e prost, pentru că aş jigni mulţimea de filme proaste ale lumii, care conţin totuşi o scenă bună, un joc actoricesc remarcabil, o idee, o licărire, orice.

Nu, filmul nu e prost. Filmul este nul, filmul nu există. Filmul e o insultă gravă adusă artei în general şi artei cinematografice în special. Filmul acesta nu este film. Ci „opera” unui regizor – Călin Netzer – cu totul şi cu totul netalentat, el fiind în plus şi coscenarist al producţiei. N-am văzut măcar o metaforă vizuală pe parcursul celor aproape două ore de vizionare, n-am auzit o singură replică inteligentă. Nici măcar un miligram de har nu a fost pus la bătaie. Te uiţi ca la un buletin de ştiri la televiziune, unde se discută pe marginea unui accident cu victime.

Ah, să nu uit. Singurele replici care te mai scot din somnolenţă sunt „Du-te-n p…. mă-tii!”, „Ce p…. mea!” şi „Să te f.. în gura!”. Dar şi astea sună fals.

Sursa: Monitorul de Suceava via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

  1. Domnul respectiv aberează. Dar e dreptul lui de a avea opinii. Părerea mea este că atât filmul lui Netzer, cât şi cel alui Radu Jude sunt CAPODOPERE! Iar capodoperele sunt acele filme care, în urma vizionarii, oferă o multitudine de explicaţii şi de atitudini. Acest domn Sireteanu a înţeles că este vorba doar de “muşamalizarea unui accident”. Eu am văzut un film despre insensibilitatea contemporană, despre “împietrirea inimii” cauzată de deficienţele familiei “moderne”. Luminiţa Gheorghiu – magistrală, apropo de “jocul inexistent al actorilor”. O fi crezut jurnalistul din Suceava că se duce la vreun film cu Jackie Chan. Ce s-ar fi întâmplat dacă nimerea la vreun Tarkovski?

  2. Stefan

    Ati vazut vreun film care sa fie focalizat pe lupta vreunui grup de partizani, din munti, impotriva comunismului, a rascoalelor care au avut loc atunci, un film care sa aiba in centru fosti detinuti politici, adevarul despre mineriade, tradarea elitrei adusa la putere de valul de entuziasm si dorinta de schimbare, stiti, alianta civica, un film care sa aiba in centru Podul de flori, un film despre oricare dintre cei care ne-au onorat in ultimii 70 de ani? Un singur film despre cei care tin aprinsa flacara românismului in Balcani, Bucovina de Nord, Bugeac, Maramuresul ucrainean, adevarati eroi…?

  3. gabi

    Sa faci un film despre valorile si oamenii frumosi ai Romaniei profunde e inutil, nu primeste sponsorizari si nici premii internationale. Totul e sa sochezi destul si sa asezonezi toata (anti)povestea cu injuraturi spurcate, si gata premiul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.