De Ziua Unirii Principatelor Romane, Basarabia-Bucovina.Info deschide Arhivele Sigurantei si Securitatii via CNSAS: Zaharia Husarescu, Seful Sigurantei Basarabiei - Ziaristi OnlineZiaristi Online

De Ziua Unirii Principatelor Romane, Basarabia-Bucovina.Info deschide Arhivele Sigurantei si Securitatii via CNSAS: Zaharia Husarescu, Seful Sigurantei Basarabiei

Zaharia Ion Husărescu (1876-1959), Şef al Siguranţei Generale din Basarabia, România

In cadrul unui noi Proiect al portalului nostru prezentam azi, de Ziua Aniversarii Unirii Principatelor Române:

 ZAHARIA  HUSĂRESCU, SCUTUL  BASARABIEI

 de dr. Florin Şinca

O serie de poliţişti au ajuns în temniţele comuniste pentru că au fost specialişti în ,,problema comunistă’’ şi au combătut fenomenul subversiv antiromânesc şi necreştin din Basarabia, printre ,,victimele’’ lor fiind şi Ioska Roitman, agent NKVD, apropiat al Anei Pauker (Hannah Rabinsohn). El a urcat în ierarhia comunistă de la noi cu numele de Iosif Chişinevschi şi s-a dovedit tenebros şi răzbunător.

Sunt deja trei luni de când am studiat filă cu filă ce a mai rămas din dosarele fostului şef al Siguranţei Basarabiei din perioada 1920-1930, Zaharia Husărescu. De atunci port fotografia lui în legitimaţia de poliţie, ca pe o iconiţă. Şi-a donat pământul Schitului Boureni. Comuniştii i-au luat totul. Soţia lui a ajuns pe drumuri. Muncea cu ziua. El a murit în temniţa medievală de la Făgăraş. Am ajuns din nou aici, pentru a vedea unde şi-a trăit ultimele zile. Este unul din martirii României creştine.

Cele 6 volume de la CNSAS totalizează 464 de file. Mă întreb dacă liberalii, moştenitorii politici ai marelui om politic Ionel Brătianu şi ai lui Gh. Tătărescu, cărora Husărescu le-a fost apropiat, au habar de cine a fost acest poliţist?

Ofiţerul care a fost vreme de mai bine de un deceniu scutul anticomunist al Basarabiei şi prin aceasta, al Regatului Român, a murit la etatea de 83 de ani într-o celulă îngheţată, înfometat, bătut, umilit şi lipsit de cele creştineşti.

Integral la Basarabia-Bucovina.Info

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.