La mulţi ani Profesorului Radu Ciuceanu la 86 de ani! “Reperele mele, pline de lumină, sunt anii de tinereţe când am pus mâna pe armă şi m-am împotrivit regimului comunist şi năimiţilor săi” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

La mulţi ani Profesorului Radu Ciuceanu la 86 de ani! “Reperele mele, pline de lumină, sunt anii de tinereţe când am pus mâna pe armă şi m-am împotrivit regimului comunist şi năimiţilor săi”

Prof Radu Ciuceanu decorat de Patriarh - INST 20 de ani - Academia Romana - Foto Victor Roncea - Ziaristi OnlinePreşedintele Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, doctor în istorie, prof. Radu Ciuceanu a împlinit astăzi 86 de ani. Jurnalul Naţional – de unde am preluat acest material aniversar – impreuna cu Ziaristi Online îi urează “La mulţi ani!”

“Reperele mele, pline de lumină, sunt anii de tinereţe când am pus mâna pe armă şi m-am împotrivit regimului comunist şi năimiţilor săi”

Lansare Memorii Prof Radu Ciuceanu la Libraria Mihai Eminescu - 1 Aprilie 2013 - foto Cristina Nichitus Roncea“M-am obişnuit cu un ritm de viaţă la care nu mai pot renunţa; nu e vorba de o repetiţie a gesturilor sau a vorbelor; mă simt ca o locomotivă gâfâind, e drept, cu un număr redus de vagoane, care nu are mai nici o oprire, ci numai o staţie terminus. Aş vrea ca ea să coincidă cu realizarea ultimului vis, transformat într-o datorie, pe care mi l-am impus printr-o vocaţie filiară, părintele meu fiind ctitor al mai multor instituţii culturale în perioada antebelică şi interbelică în Craiova şi Banat. De aceea, chiar dacă mă găsesc înşelat în promisiuni de aproape cinci ani, neînţeles şi fără sprijin din partea unui Guvern bicefal, cu ai cărui părinţi am colaborat la naşterea unui Parlament, a unei Constituţii şi a unei vieţi politice care s-a vrut democratică, nu voi abandona, până la sfârşitul vieţii, speranţa într-un act de curaj şi demnitate care s-ar înfăptui prin şi ridicarea, în capitala ţării, a unui Panteon Naţional al celor mai strălucite personalităţi care au contribuit la unitatea şi cultura poporului român.

Aş dori să privesc mult înainte, fiindcă drumul se îngustează pe an ce trece; reperele mele însă, pline de lumină, sunt anii de tinereţe când am pus mâna pe armă şi m-am împotrivit regimului comunist şi năimiţilor săi. Camarazilor mei le datorez apropierea de Hristos şi exemplul mut al jertfei. Viaţa este un film ale cărui secvenţe se întrepătrund şi curg unele în altele!

O clipă importantă a destinului meu a fost eliberarea, după 15 ani de temniţă grea, de la faimoasa Închisoare Gherla, un cadou de la Imperiul Chezaro-Crăiesc de odinioară. Atunci am redescoperit culorile acestei lumi care se contopiseră cu timpul într-una singură: cenuşiul zidurilor şi al celulelor.

Am început Facultatea de Istorie dintr-un îndemn al tradiţiei de familie. Deveneam a treia generaţie de istorici, începând cu acel Ciuceanu care inaugurase, după răscoala lui Tudor Vladimirescu, o şcoală de preparandie. Restul s-a adunat şi s-a completat până în acea «Vineri Mare» a zilei de 22 decembrie.

Prof Radu Ciuceanu Memorii Lib Mihai Eminescu 1 Apr 2013 - foto Cristina Nichitus RonceaÎmi este greu să spun care ar fi cele trei momente de maximă încărcătură emoţională. Cred că primul – fără un efort al memoriei – mi-l dă acea clipă tragică din copilăria mea, când eu şi fratele meu ne-am despărţit de părintele nostru, care ne-a îndemnat să avem grijă de mama şi de numele pe care el ni-l lasă! Al doilea moment l-am trăit cu intensitate în dimineaţa zilei de 22 iunie 1941, când toate clopotele oraşului Băniei au răsunat bucuroase că poporul român e chemat la luptă pentru a redobândi pământul Basarabiei, furat cu un an înainte. Al treilea, în primăvara anului 1993, când am primit încuviinţarea înfiinţării unui nou Institut al Academiei Române, a cărui aniversare, la 20 de ani, o vom sărbători în curând. Şi, în sfârşit, un alt moment, şi el de neuitat, a fost atunci când în 22 decembrie, ora 13:00, am intrat în Televiziunea Română şi am redactat, împreună cu câţiva revoluţionari ad-hoc, primul manifest program către ţară.

În pragul celor 85 de ani – acum 86, n.n. – , singurul care poate să măsoare umbra sau lumina zilelor noastre este Judecătorul Suprem.”

1 Profesorul Radu Ciuceanu la 20 de ani, foto la arestare in 1948, si la 85 de ani, la Academia Romana

Profesorul Radu Ciuceanu la 20 de ani, intr-o fotografie de la arestare, din 1948, si la 85 de ani, la Academia Romana

Profesorul Radu Ciuceanu a implinit azi 86 de ani dintre care 15 si i-a petrecut in inchisorile comuniste. Ca intotdeauna, ii dorim La Multi Ani! din toata inima, sanatate de la Dumnezeu, putere de munca si la cat mai multe lucrari despre teroarea bolsevica asmutita asupra bietei Romanii. Prezentam mai jos, in fotografii si imagini video, lansarea celui de-al patrulea volum de memorii al fostului detinut politic si deputat, doctor in istorie, fondator al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta si presedinte al Institutului National pentru Studiul Totalitarismului – Academia Romana, fiind decorat de Patriarh cu Ordinul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la aniversarea a 20 de ani de INST, la Academia Romana.

Radu Ciuceanu s-a născut la 16 aprilie 1928, a fost arestat la 22 septembrie 1948 şi condamnat de Tribunalul Militar Craiova pentru „uneltire contra ordinii sociale” la 15 ani de temniţă grea, deoarece „… în cursul anului 1947, împreună cu generalul Carlaonţ, dr. Cărăuşu, Sergiu Mandinescu şi alţii au pus bazele unei organizaţii subversive cu caracter terorist, au achiziţionat armament, muniţie şi explozibil cu scopul de a înlătura actualul regim, luptă împotriva URSS prin acţiuni de sabotare şi insurecţie…”[1]. A executat perioada de detenţie integral, la Craiova, Piteşti, Jilava, Văcăreşti, Târgşor, Dej şi Gherla, fiind eliberat la expirarea pedepsei – 18 septembrie 1963. După 1964 a fost urmărit informativ de Securitate, sub două nume de obiectiv: „Artistul” şi „Cucu”[2]. Mai multe detalii biografice aici.

Cititi aici un tulburator episod din cartea sa, intitulata “Prea mult intuneric, Doamne!”, despre Craciunul in cumplita inchisoare de la Pitesti. Un intuneric infrant prin Credinta, din care izvoreste acum lumina marturisitoare pentru generatiile viitoare.

Ziaristi Online


Prof Radu Ciuceanu despre inchisorile sale de ZiaristiOnlineTV

Prof Radu Ciuceanu despre armele sale in timpul rezistentei din munti de ZiaristiOnlineTV

Prof Roske despre Radu Ciuceanu de ZiaristiOnlineTV

Dinu Zamfirescu despre Radu Ciuceanu de ZiaristiOnlineTV

Dr. Arh. Budisteanu despre Radu Ciuceanu de ZiaristiOnlineTV

Lansarea memoriilor profesorului Radu Ciuceanu de ZiaristiOnlineTV

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

  1. Pingback: Profesorul Radu Ciuceanu, martor la uciderea studentului-martir Corneliu Niţă de către Eugen Ţurcanu . “Prea mult întuneric, Doamne!” | MĂRTURISITORII

  2. Pingback: La Mulţi Ani, Profesorului Radu Ciuceanu, la 87 de ani! FOTO/VIDEO | Victor Roncea Blog

  3. Pingback: La Mulţi Ani Profesorului Radu Ciuceanu la 87 de ani! FOTO/VIDEO | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

  4. Pingback: Profesorul Radu Ciuceanu la 90 de ani: Vă doresc tuturor să vă simțiți la fel de tineri cum mă simt eu. Și mai am o mare dorință, de fost deținut politic: să-mi văd camaradul de suferință, Starețul Gherasim Iscu de la Tismana, în sinaxar |

  5. Pingback: Profesorul Radu Ciuceanu, vulturul păzitor al Academiei Române - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.