AQUA Carpatica a lansat Testul Purităţii apelor din România - Ziaristi OnlineZiaristi Online

AQUA Carpatica a lansat Testul Purităţii apelor din România

Aqua Carpatica - Testul PuritatiiAqua Carpatica informează:  În fiecare primăvară, nitraţii, sub forma îngrăşămintelor folosite în agricultură, sunt dizolvaţi în apele ploilor şi zăpezilor ce se topesc și ajung în sursele de apă, iar de aici, în paharele tuturor. În Romania, poluarea cu nutrienți a apelor potabile este o reală problemă, mai serioasă decât în alte state europene care au luat măsuri de mai mulți ani.

Nitrații sunt compuși chimici care apar odată cu mineralizarea substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale. O parte din nitrați sunt absorbiți de rădăcinile plantelor și au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor și altor compuși cu azot.

Surplusul rămas contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane.

Cei mai vulnerabili în faţa nitraţilor sunt sugarii, deoarece flora lor microbateriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta cu aceştia. Astfel, nitraţii ingeraţi se vor transforma în nitriţi – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, diaree infecţioasă, urticarii şi iritaţii – până la methemoglobinemie – o afecţiune cunoscută şi drept “blue baby syndrome”  (“sindromul albastru al nou-născutului”). De aceea este important ca hrana sugarilor să fie preparată cu o apă cu un conţinut cât mai scăzut de nitraţi.

De cele mai multe ori, compoziția apelor pe care le bem noi sau le oferim copiilor nostri ne este necunoscută. Din pacate, poluarea apelor e o problemă cu care ne confruntam în toată țara, fie ca e vorba de apă de suprafață sau de adâncime, dar chiar și sursele care ar trebui să fie sigure cum e apa de robinet. Necunoașterea tuturor componentelor din apa îmbuteliată contribuie la această listă a nesiguranței privind apa potabilă.

 AQUA

A venit momentul să ne implicăm activ în lupta pentru puritatea tuturor apelor din România.

Ne-am propus să luptăm pentru puritatea apelor din România, dar pentru a îndeplini acest obiectiv trebuie să știm care sunt cele pentru care să facem asta și să avem o imagine de ansamblu: o hartă a tuturor apelor din România și a cantității de nitrați ale acestora (indicator al impurității apei).

Prima etapă a ”luptei” este identificarea lor, iar armele vi le oferim sub forma testerelor de nitrați pe care le puteți găsi în lanțurile mari de magazine, la promoteri. Magazinele sunt: Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Mega Image.

Testul este o bandă de hârtie care are în vârf un indicator sensibil tratat pentru recunoașterea valorii nitraților din apă. El se introduce în apa testată (de adâncime – fântâni,  de suprafață – râuri, lacuri, izvoare, apă de robinet sau ape îmbuteliate) timp de două secunde, se scoate, iar după 1 minut puteți observa cum își schimbă culoarea. Comparați cu grila de culori de pe ambalaj și observați în ce prag se încadrează în ceea ce privește cantitatea de nitrați.

Pasul următor este să înscrieți valoarea și a aplicației de Facebook ”Testul purității„ sau pe siteul dedicat campaniei, alături de locul în care ați făcut testul și tipul de apă testată. Fiecare test înregistrat contribuie la completarea hărții nitraților și poate fi vizualizată de oricine este interesat de curățenia apelor pe care le consumă.

Împreună putem dezvălui pentru prima oară adevărul despre apele din România și să ajutăm la redarea purității lor. Ce spuneți? Luptați alături de noi?

Vă așteptăm pe aplicația de Facebook și pe site-ul Testul Purității.

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.