Corsarii uitaţi ai adâncurilor: Delfinul, Rechinul şi Marsuinul. Lansare Vineri, 17 octombrie, ora 17.00, la Cercul Militar Naţional - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Corsarii uitaţi ai adâncurilor: Delfinul, Rechinul şi Marsuinul. Lansare Vineri, 17 octombrie, ora 17.00, la Cercul Militar Naţional

rp_Iranul-la-rece-Corneliu-Vlad.jpg Corsarii uitaţi ai adâncurilor Delfinul, Rechinul şi MarsuinulPoveştile submarinelor româneşti în volum

Vineri 17 octombrie, ora 17.00, istoricul şi scriitorul Florian Bichir îşi va lansa la Cercul Militar Naţional, galeria Artelor, în cadrul Salonului de Carte Polemos Ediţia a X-a, volumul „Corsarii uitaţi ai adâncurilor: Delfinul, Rechinul şi Marsuinul”. Cartea este un proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este publicată de Editura Militară.
Volumul este o fascinantă incursiune în istoria submarinelor româneşti din cel de-al doilea război mondial, subiect tabu până în 1989. „Acest volum este singurul până în prezent care reuneşte poveştile submarinelor româneşti. O altă noutate o reprezintă faptul că, pentru prima oară în istoriografia românească, am cercetat şi am publicat în acest volum dosarul de Securitate al legendarului Constantin (Bibi) Costăchescu” spune Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS.
„Florian Bichir reuşeşte să reconstituie şi să reevalueze epopeea submarinelor româneşti (…) sunt silit să recunosc deschis faptul că civilul Florian Bichir i-a readus, discret dar ferm, pe comandorii Victor Voinescu, Corneliu Lungu, Constantin Costăchescu, Grigore Ciolac şi Nicolae Ţurcanu, cu submarinele şi echipajele lor de „cufundaci” temerari, în linia întâi a istoriografiei militare”, susţine în prefaţa cărţii comandor dr. Marian Moşneagu, Şeful Serviciului Istoric al Armatei.

Ziaristi Online va ofera si o fotografie cu submarinul Delfinul, realizată pentru LIFE de celebra fotografa Margaret Bourke White, cât şi o fişă cu toate cele trei submarine ale României Mari:

Submarinul Delfinul  - Foto Margaret Bourke WhiteSubmarinele Romaniei - Marsuinul Rechinul si Delfinul

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Anonim

    Este o initiativa mai mult decit laudabila. Generatiile tinere trebuie sa cunoasca trecutul.

    Merita amintite si eforturile autorilor din trecut: Nicolae Koslinski, Cristian Craciunoiu, probabil si altii pe care nu mi-i amintesc acum.

    Ar merita de asemenea mentionate si realizarile noastre de dupa razboi in domeniul explorarii subacvatice. Astfel, in lacul Bicaz, prin 1970, s-a experimentat un laborator subacvatic, construit in tara. Centrul de scafandri de la Constanta dispunea de un laborator hiberbar si de o nava dotata cu un submersibil de constructie franceza (mai exista oare, mai dispune oare? …). Tot aici s-a construit un submersibil destinat sustinerii activitatii platformelor de foraj. Primul submersibil a fost construit la IRCM Constanta prin 1980, 1981.

    Debutul activitatii de explorare submarina a fost spre finele anilor ’60, cind a beneficiat de expertiza celebrului Custeau, care ne-a vizitat tara. A revenit dupa 1990 intr-o calatorie pe Dunare, la bordul unei nave fluviale ungare. A rezultat un documentar care probabil mai poate fi procurat. Secventele din Romania prezinta navele de pescuit abandonate si eternul subiect al tiganilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.