21 Decembrie 1989 văzut, trăit şi fotografiat de Dinu Lazar. FOTO INEDITE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

21 Decembrie 1989 văzut, trăit şi fotografiat de Dinu Lazar. FOTO INEDITE

21 decembrie 1989 - Dinu Lazar via Ziaristi Online Foto 1Fotograful Dinu Lazar: Pentru mine, aceasta imagine neclara si expusa de 2 ori ( de frica) reprezinta chintesenta si viziunea acelor clipe astrale.
Cordonul de militieni si soldati inghesuia multimea, chiar dupa mitingul organizat de un bula ( ar trebui sa cititi aici: http://jurnalul.ro/special-jurnalul/cea-mai-proasta-idee-a-lui-ceausescu-un-miting-56955.html) si dintr-o miscare relativ ordonata, s-a transformat totul in focul de neoprit, la primele impuscaturi; imaginea este facuta cu un aparat de jucarie, fara vizare, si din cauza emotiei nu s-a tras filmul – avem 2 expuneri.
Imaginea de dinainte era ordonata si clara, iar asta arata sufletele care deja se inalta la cer – din cauza asta mi se pare o imagine fundamentala.

21 decembrie 1989 - Dinu Lazar via Ziaristi OnlineĂsta este cadrul anterior, cu doua secunde inainte… ca la piata Tien An Men cu cativa ani inainte, un tip s-a desprins de multime si sta singur in fata soldatilor.

21 decembrie 1989 - Dinu Lazar via Ziaristi Online Foto 2Veneau cativa si dinspre Romana, dar nu puteau ajunge la Universitate – taburi cu mitraliere pregatite, care au si tras – in sus, la intimidare – plus multi militieni din aia durii, mai in varsta, pusi pe ciomagit sau ucis.

21 decembrie 1989 - Dinu Lazar via Ziaristi Online Foto 3Cam asta era atmosfera pe strada in nesigura zi de 21. Imi era cumplit de frica, o frica animalica, azi greu de inteles sau de explicat. Lumea incerca sa convinga pe tacutii militieni si eu ma gandeam ca nu degeaba aveau masca de gaze. Dupa ce ca evident organili nu agreau sa vada pe cineva facand poze, s-au trezit si jmekerii de la Europa Libera sa spuna ca securistii fac poze la manifestanti ca sa aiba material la procesele care vor urma; ei, dupa asta, a te plimba cu aparatul era moarte curata, toata lumea urla besmetica “securistu face poze, omorati-l”!
Din cauza asta nu prea sunt poze in istorie din dupa masa de 21. Asta e. Sigur ca Europa Libera a fost un element hotarator in declansarea intregii serii de manifestari, dar asta cu aparatele m-a inebunit. Nu puteam face poze decat cu aparatul la sold, invelit in niste plase, sa nu se vada ce este.

21 decembrie 1989 - Dinu Lazar via Ziaristi Online Foto 4La un moment dat, dupa amiaza, pe bulevard, soldatii cei pasnici au pus baionetele la akaemuri si au inceput sa pasasca amenintator spre multime. Atunci a inceput nasulia, multi au rupt-o la fuga – nu toti – si imbecilii din armata au inceput sa traga sporadic. La inceput, in aer. Multi au facut revolutia si de la geam, asteptand sa vada ce echipa castiga; asta este.

21 decembrie 1989 - Dinu Lazar via Ziaristi Online Foto 5Pe de o parte aia cu scuturi si akaemuri au inceput sharjarea in rapait de bastoane pe scuturi, pe de alta parte “elementele ostile comunismului” au pornit spre ei. Nu am vazut niciodata si nu am crezut vreodata ca poate exista atata curaj si atata determinare.

(Va urma)

Sursa: Ziaristi Online

Vedeţi şi: Fotografii extraordinare din 21 Decembrie 1989. Intrarea TAB-urilor in Piata Universitatii si reactia tinerilor. FOTO-DOCUMENTE de Laurentiu Galmeanu

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.