Vladimir Tismăneanu, pe lista suspecţilor care îl ameninţă cu moartea pe Octav Bjoza, preşedintele AFDPR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Vladimir Tismăneanu, pe lista suspecţilor care îl ameninţă cu moartea pe Octav Bjoza, preşedintele AFDPR

Octav Bjoza - Klaus Iohannis - Tismaneanu - Baconschi - BasescuDe aproape un an de zile, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza – care deţine şi funcţia de şef al Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945 – 1989, cu rang de subsecretar de stat – este terorizat de apeluri telefonice şi SMS-uri cu înjurături şi ameninţări cu moartea de un individ care se recomandă ca fiind un ”ofiţer revoltat”. A depus plângere la Parchetul Judecătoriei Braşov, dar dosarul său a fost închis din “lipsă de probe”, informează Gândul.

Din 9 martie 2014, când a primit prima ameninţare şi până la ora actuală, Octav Bjoza – decorat recent atât de Regele Mihai I, cât şi de preşedintele Klaus Iohannis pentru trecutul său de fost deţinut politic şi pentru activitatea la conducerea AFDPR – a ”contabilizat” 55 de SMS-uri cu înjurături şi ameninţări cu moartea, de o vulgaritate şi o violenţă extreme, la care se adaugă aproximativ 25 de apeluri telefonice cu acelaşi conţinut. O vreme le-a ignorant. ”Nu era pentru prima dată când primeam asemenea ameninţări, o mai păţisem şi prin 2006, când am demascat câteva zeci de falşi revoluţionari de-ai lui Dorin Lazăr Maior”. Dar săptămâna trecută, după ce ameninţările s-au reînteţit, dl. Bjoza a decis să facă din nou plângere, ultragiat că zecile de mesaje sunt considerate “lipsă de probă”, transmite Mediafax.

Surse din cadrul Parchetului au declarat sub condiţia anonimatului că unul dintre suspecţii principali în cazul Bjoza este politologul Vladimir Tismăneanu, care, de la Crăciun şi până acum l-a atacat visceral, împreună cu acoliţii săi, pe fostul deţinut politic, după ce Octav Bjoza a fost decorat cu “Steaua Romaniei” de preşedintele Klaus Iohannis. Octav Bjoza a intrat în colimatorul lui Tismăneanu în urmă cu circa un an, cam de când au început ameninţările, după ce preşedintele AFDPR a criticat “Raportul” Tismăneanu şi prestaţia lamentabilă a fostului preşedinte faţă de deţinuţii politic. Actualul preşedinte al României a respins atacurile lui Tismăneanu afirmând că a considerat acest act ca un minim gest reparatoriu. ”Decoraţia s-a dat preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, un fost deţinut, un om de mare ţinută, un om care, după părerea mea, a fost un preşedinte care a onorat Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici. Nu am putut să constat şi nici cei care m-au ajutat în acest demers nu au putut să constate vreun fel de semn de întrebare, care ar plana asupra persoanei domnului Bjoza sau Asociaţiei. Acele acuzaţii nu mi se par fondate”. Iohannis a mai spus că ”întreaga discuţie a fost forţată”. ”Consider că a fost un act reparatoriu, fiindcă Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi foştii deţinuşi politici nu au fost băgaţi în seamă. De ce, nu este tema discuţiei noastre de acum, dar am considerat că este un gest care a fost necesar în România”, a mai precizat Klaus Iohannis la AdevarulLIVE, după cum este citat de Mediafax.

Campania de linşaj întreţinută şi azi de Vladimir la adresa preşedintelui AFDPR Octav Bjoza ar putea fi una dintre expresiile urii care se manifestă şi prin intermediul ameninţărilor telefonice, consideră anchetatorii. La aceasta se adaugă frustrarea că Tismăneanu nu a primit din partea fostului preşedinte pe care l-a servit, Traian Băsescu, decât Ordinului “Pentru Merit” şi nu Ordinul Naţional “Steaua României”, conferit, pe merit, lui Octav Bjoza. Cercetările continuă.

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.