Bine-mersi fără Cardul de sănătate electronic. Ce trebuie să faci. DOCUMENTE ATAŞATE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Bine-mersi fără Cardul de sănătate electronic. Ce trebuie să faci. DOCUMENTE ATAŞATE

Card de sanatateAsociaţia pentru Libertatea Românilor informează:

A aparut un model tipizat de cerere pentru eliberarea adeverintei de asigurat, fapt insuficient de bine cunoscut.

Intrucat OG nr 11/2015  (care a instituit cadrul legal de acordare a serviciilor medicale gratuite pentru persoanele care refuza cardul electronic de sanatate)  prevedea ca modelul de adeverinta de asigurat sa fie stabilit prin ordin al presedintelui CNAS,  a fost elaborat  Ordinul 98/ 27 februarie 2015 , ordin care  prevede si un model  tipizat de cerere de eliberare a adeverintei de asigurat (pentru persoanele care refuză cardul din motive religioase și/sau de conștiință), model care include si declaratia pe propria raspundere- (a se vedea Anexa 3 a Ordinului). Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 207/30 martie 2015.

Dupa data de 1 mai 2015, persoanele care au refuzat sau doresc sa refuze cardul electronic de sanatate, vor trebui sa prezinte la medic ca dovada de asigurat, in loc de card,  “Adeverinta de asigurat cu valabilitate 3 luni pentru persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta, primirea cardului national”- ART. 1, alineat 3b) din Ordinul atasat.  În Anexa 4 este inclus si modelul de adeverință care va fi eliberat de CAS judeteana acestor categorii de români.

Pentru a obtine aceasta adeverinta dupa 1 Mai, conform Art 9 alineatele 1, 2 si 3 al Ordinului presedintelui CNAS, trebuie procedat in felul urmator:

1. La sediul CAS judeteana de care apartine  fiecare, se depune cererea tipizata, completata cu datele personale, cerere  prin care se solicita eliberarea adeverintei de asigurat.
2. Persoanele care nu au trimis inapoi / refuzat cardul electronic de sanatate pana la aceasta data, dar doresc sa o faca, vor preda  si cardul odata cu cererea de eliberare a adeverintei si declaratia pe propria raspundere.

Persoanele care au refuzat  si au returnat deja cardul electronic de sanatate la CAS Judeteana/Nationala vor depune la sediul Casei de Asigurari Judetene cererea tip in care vor mentiona acest fapt.

Mai multe persoane care au depus deja cerere au declarat ca li s-a solicitat, atasat la cerere:
adeverinta de la angajator, adeverinta din care sa reiasa ca s-au platit contributiile la Fondul de Sanatate
chitantele de plata a contributiei la Fondul de Sanatate daca persoana este liber profesionista
– talonul de pensie  daca  este  pensionar. (Aceste acte nu au fost prevazute in Ordin dar au fost solicitate tuturor persoanelor de care avem cunostinta, persoane care au solicitat deja de la CAS adeverinta de asigurat in locul cardului ).

Asadar dupa 1 Mai, cu :

– cererea de eliberare a adeverintei de asigurat si

– dupa caz: cu declaratia de respingere  a  cardului / cu cardul de sanatate pentru cei care vor sa-l refuze acum, se merge la ghiseul CAS de care apartine fiecare persoana si se obtine “Adeverinta de asigurat valabila 3 luni“. Modelul de adeverinta il gasiti in anexa 4 a Ordinului intern. (Pentru cei din Bucuresti –  cererile se depun la sediul CAS din strada Gheorghe Titeica).

+/- dovada platii contributiei la Fondul de Sanatate (adeverinta angajat/chitante plata/talon pensie)

Recomandam sa se faca xerocopii dupa adeverinta de asigurat eliberata pentru a le prezenta in toate situatiile in care se va solicita dovada de asigurat pe parcursul celor 3 luni cat e valabila adeverinta.

Pentru cei mai scrupulosi am atasat si un model  suplimentar de declaratie pe propria raspundere care se poate atasa la cerere (desi modelul tipizat de cerere include o formula care constituie declaratie in sine) .

Din momentul eliberarii adeverintei, in Sistemul Informatic al Casei de Asigurari cardul va aparea ca fiind “Blocat” (Art. 9, alineat 4) al Ordinului)

Documente ataşate:

Cerere tipizata pentru Adeverinta – DOC

Declaratie pentru Adeverinta – DOC

Ordinul MInisterului privind Adeverinta 98/2015 – PDF

Totodată, având în vedere că mai multe persoane ne-au semnalat că  nu este suficient de bine cunoscut faptul că s-a obținut alternativă neelectronică, legală, la cardul electronic de sănătate,că nu se cunoaște baza legală în temeiul căreia se poate solicita eliberarea de adeverință medicală și nici pașii care trebuie parcurși, a fost conceput materialul atașat care poate fi descărcat și multiplicat.

Vă sfătuim să îl citiți și să îl distribuiți la rândul Dvs, în folosul celor care vor să-şi păstreze şi apere demnitatea umană!

DESCĂRCAȚI PLIANTUL DE INFORMARE – AVEȚI ADEVERINȚĂ MEDICALĂ CA ALTERNATIVĂ LEGALĂ LA CARDUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE !

Pliantul poate fi gasit aici :

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.