Un proiect de excepţie al INST: Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului. Mecanisme represive în România 1945-1989 - Dicţionar biografic. Co-finanţat de AFCN. - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Un proiect de excepţie al INST: Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului. Mecanisme represive în România 1945-1989 – Dicţionar biografic. Co-finanţat de AFCN.

Proiect-AFCN-Inst-Idst-Mecanisme Represive 1945 - 1989ACADEMIA ROMÂNĂ

INSTITUTUL NAŢIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI

Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului

Un proiect al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului sub egida Academiei Române

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului sub egida Academiei Române (INST) a lansat pe 24 august 2015 proiectul Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului: „Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic“, co-finanţat de AFCN.

Proiectul propus de INST pune la dispoziţia comunităţii ştiinţifice, dar şi a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare o pagină web modernă, care va oferi în format digital peste 75.000 de microbiografii, alcătuite pe baza documentaţiei extrase prin consultarea a sute de publicaţii de către un colectiv de specialişti coordonat de conf. univ. dr. Octavian Roske.

Platforma electronică debutează în 2015 cu digitizarea seriei „Mecanisme represive în România 1945-1989“, în trei părţi: partea I (literele A–L, cca 1500 pagini şi cca 17000 fişe biografice, accesibilă din noiembrie 2015), partea a II-a (literele M–P, finalizare în 2016) şi partea a III-a (literele Q–Z, finalizare în 2017). Este vorba despre o lucrare unică în literatura românească de profil, o sursă documentară fundamentală pentru cercetarea fenomenului totalitar de stânga în România.

Soluţia digitală va permite accesarea, regăsirea şi utilizarea rapidă a informaţiei, precum şi descărcarea şi printarea, folosind soluţii inteligente, adaptate atât calculatoarelor standard, cât şi terminalelor mobile (iPhone, tabletă, android), în condiţii de mobilitate şi viteză crescute.

Website-ul va facilita accesarea complexă pentru diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a bazei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România şi se va constitui într-un important instrument de lucru în demersurile curente de cercetare şi educaţionale la nivelul învăţământului universitar şi liceal.

Informațiile oferite prin acest produs editorial pot fi ușor juxtapuse cercetărilor referitoare la celelalte forme de totalitarism est-european, întregind astfel tabloul istoriei comunismului. Demn de reţinut este şi faptul că, prin structura şi caracteristicile sale (traducerea părţilor generale ale secţiunilor în limba engleză), proiectul propus de INST devine foarte util şi cercetătorilor din străinătate interesaţi de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la un o bogată bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc.

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (http://totalitarism.ro) a acordat o atenţie majoră editării în format tipografic a publicaţiilor de specialitate. Între cele peste 100 de titluri apărute până acum, lucrarea „Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic“ constituie un proiect de cercetare de succes, realizat de-a lungul a 10 ani de studiu, în perioada 2001-2011.

La lansarea proiectului, alături de directorul INST, prof. dr. Radu Ciuceanu şi secretarul științific al INST, conf. univ. dr. Octavian Roske s-au aflat membrii echipei proiectului, cercetătorii INST și alte persoane interesate de subiect.

Managerul de proiect, cercetător dr. Corneliu Beldiman, a prezentat principalele obiective ale proiectului și rezultatele preconizate la finalul acestuia.

Participanţii au fost invitaţi să acceseze, deocamdată, pagina de Facebook a proiectului Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului: mecanisme represive în România 1945 – 1989, ca şi cea a INST, precum şi pagina web a INST pentru a afla noutățile postate periodic legate de evoluția proiectului și data următoarelor întâlniri.

Pagină web dedicată va putea fi consultată începând cu luna noiembrie 2015 la adresa: http://www.inst-idst.ro.

Relaţii suplimentare la telefon: 021/.230.69.92.

Parteneri media: Historia.ro şi Magazin Istoric.

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.