"Domnule Raed Arafat, cum vă simțiți când știți că aveți mâinile pătate cu sângele Aurei?!" Mesaj dur din partea familiei Aurei Ion la cinci ani de la comemorarea accidentul aviatic din Munţii Apuseni - Ziaristi OnlineZiaristi Online

“Domnule Raed Arafat, cum vă simțiți când știți că aveți mâinile pătate cu sângele Aurei?!” Mesaj dur din partea familiei Aurei Ion la cinci ani de la comemorarea accidentul aviatic din Munţii Apuseni

Membrii clubului West Alpine Off Road și sora Aurei Ion s-au deplasat în weekend la locul accidentului aviatic din munții Apuseni (foto mai jos de la comemorare). Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion (foto sus) și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs pe 20 ianuarie 2014. Copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfanta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș sunt celelalte victime care făceau parte din echipa care călătorea de la București la Oradea pentru a preleva un ficat de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Victimele, dar și epava avionului au fost găsite după aproximativ 5-6 ore de către localnicii care au pornit pe munte după ce au auzit la știri că accidentul s-a produs într-o zonă acoperită cu zăpadă, amintește Bihor Online, care prezintă și mesajul Clubului WAOR (mai multe foto aici).

Familia Aureliei Ion ne-a transmis comunicatul de mai jos însoțit de un Drept la Replică adresat lui Raed Arafat pentru niște afirmații nedemne publicate de Adevărul. Redăm mai jos mesajul familiei:

“Domnule Raed Arafat, vă cer să aveți un pic de respect față de memoria Aurei și nu mințiți astăzi când comemoram cei cinci ani de când intervenția dvs a omorât doi oameni! În cazul în care se clasează dosarul vom face public discuția dvs cu operatorul de la 112 care vă spunea că elicopterul SMURD nu poate să intervină în această salvare pentru că nu are dotările necesare iar dvs ați țipat la el spunându-i că nu e treaba lui. Oare de ce ați făcut asta? De ce ați insistat să interveniți cu acel elicopter, împiedicându-i pe toți ceilalți, când Știați că nu are capabilități necesare și suficiente pentru intervenție în condițiile din teren? În plus, acel elicopter nu putea prelua mai mult de o persoană.
Tot la dosar este și înregistrarea cu medicii când transmit locația către 112, înregistrare pe care, de asemenea, o vom face publică.
Cum vă simțiți când știți că aveți mâinile pătate cu sângele Aurei?!
Acesta este unul dintre motivele pentru care noi nu mai avem acces la dosar!”

Mariana Ciucă

COMUNICATUL FAMILIEI VICTIMEI AURELIA ION
5 ANI DE LA CATASTROFA AVIATICĂ DIN MUNȚII APUSENI

“Un ultim an în care Secţia Parchetelor Militare a emis o soluție de clasare cu privire la unele persoanele ce aveau competențe în operațiunea de localizare-căutare și salvare, soluție pe care am atacat-o, cauza fiind pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În același timp, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică preia ancheta ce îi vizează pe lucrătorii ROMATSA, membrii Comitetului Ministerial condus de Mănescu Raluca, lucrătorii Centrului Operativ pentru Situații de Urgență al Ministerului Transporturilor, pe medicii Motora Alexandra Ziana, Avram Maria Mirela, Golea Adela și Bereș Zsolt Levente cu privire la intervenția medicală, la respectarea procedurilor, precum și la încetarea manevrelor de resuscitare și declararea decesului victimei Aurelia Ion, dar și pe pilotul Petrescu Răzvan.
Un dosar ținut sub cheie de Parchet, procurorii sub comanda procurorului şef de secţie, Varga Romulus Dan, refuzând nejustificat accesul avocaților.
Un judecător controversat: magistratul Șelaru Horia Valentin. Este sau nu controlat de SRI, cum rezultă din afirmațiile președintelui Băsescu, afirmații pe care judecătorul nu le-a negat niciodată?
O anchetă în care, după atacarea soluției de clasare, avocaților nu li s-a mai permis accesul la dosar pentru că sunt incomozi. Se intenționează judecarea cauzei fără ca noi să cunoaștem întreg materialul probator, și așa modificat de către procurorii de la Parchetele Militare, tocmai pentru că suntem vocali, arătând neregulile rezultate în anchetă. Judecătorul Șelaru Horia Valentin, deşi şi el sesizat, îngrădeşte drepturile noastre de a avea acces la dosar.
Este protejat pilotul Petrescu Răzvan. Este protejată Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă care a modificat datele din documentaţia de verificare tehnică a aeronavei BN2, astfel încât să pară că verificările tehnice obligatorii de dinaintea zborului ar fi fost efectuate la timp. Este ceea ce avocaţii au semnalat procurorilor militari aceştia ignorând. Reiese evidenţa falsului! Se observă cu ochiul liber că anumite date de pe documentele privind verificările tehnice obligatorii au fost modificate! Am formulat plângere penală pentru investigarea împrejurărilor în care s-au alterat documentele şi stabilirea făptuitorilor, procurorii militari, refuzând să cerceteze, au trimis plângerea Parchetului Judecătoriei 1, unde, din nou abuziv, procurorul de caz, Pricope Ana Maria, împreună cu comisarul şef, Firu Laura Denisa, şi cu permisiunea prim-procurorului, Cozma Alin, refuză accesul la dosar şi, deşi avocaţii au cerut să participe la urmărirea penală, acesta se efectuează cu încălcarea drepturilor avocaţilor noştri, chiar dacă aceste drepturi sunt prevăzute în Codul de procedură penală, Constituţie şi Reglementările UE.

Abuzurile ocazionate de modalitatea de soluţionare a dosarului ce are ca obiect Catastrofa aviatică din Munții Apuseni nu contenesc. De data aceasta, am trecut de la nivel de Parchet, la nivel de Instanţă, ceea ce confirmă, o dată în plus, că sistemul este corodat de interese, un sistem care înţelege să îşi pună la adăpost lichelele, scoţându-le basma curată ori de câte ori comit ilegalităţi. Ce fac instanţele judecătoreşti pentru a opri abuzul, pentru a avea garanţia drepturilor noastre, pentru a nu vorbi despre drepturi ca despre un iluzoriu?…
Noi vom continua pe drumul pornit. Noi vom arăta de fiecare dată abuzul. Şi vom face publice toate chestiunile relevante pentru opinia publică.”

Mai sus, una dintre ultimele fotografii postate de Aura Ion pe Facebook

Preluare: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.