Ceramică pictată de la Începutul Lumii, din cultura Vădastra, descoperită de istoricul Aurelia Grosu la Slatina, pe strada Aleea Tineretului, unde urmează să se construiască un bloc de locuinţe. FOTO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ceramică pictată de la Începutul Lumii, din cultura Vădastra, descoperită de istoricul Aurelia Grosu la Slatina, pe strada Aleea Tineretului, unde urmează să se construiască un bloc de locuinţe. FOTO

FOTO. Ceramică pictată de Vădastra, descoperită în urma unor săpături arheologice în vatra străveche a Slatinei

Arheologii au găsit ceramică pictată de Vădastra, datând de la 5.500-4.500 a. Hr, în urma săpăturilor desfăşurate pe vatra arheologică a Slatinei, pe strada Aleea Tineretului, unde urmează să se construiască un bloc de locuinţe. Istoricul Aurelia Grosu spune că a fost descoperită o locuinţă de mai dimensiuni, cu o varietate de material ceramic şi unelte din piatră, transmite Gazeta Nouă din Slatina.
CERAMICĂ PICTATĂ CULTURA VĂDASTRA – marea descoperire a cercetărilor de pe vatra arheologică a Slatinei (5 500-4 500 a. Hr)
Astăzi, locuința 2 ne-a oferit descoperiri surprinzătoare: dimensiunea mare a locuinței suprapusă peste o groapă, abundența și varietatea materialului ceramic, unelte din piatră și silex, râșnițe etc. Ceea ce particularizează cultura neolitică Vădastra este ceramica; meșterii olari au atins perfecțiunea în modelarea vaselor decorate în tehnica inciziei-exciziei, încrustată masiv cu substanță albă pentru tipurile ceramice cu destinație specială. Ornamentica predilectă constă în spirale, meandru, romburi, triunghiuri ce acoperă ingenios întreaga suprafață exterioră, uneori și interioară. Geometrismul perfect, de un mare efect artistic, este completat cu motivul „în ferăstrău” sau „dinți de lup”.
Locuința 2 ne-a rezervat marea surpriză: fragmente ceramice pictate cu vopsea de culoare roșie, o descoperire inedită în repertoriul atât de spectaculos al ceramicii Vădastra.
Multumim echipei care a îndurat condițiile extreme (a plouat mult) și ne-a ajutat să recuperăm obiecte de mare valoare. Aceleași mulțumiri investitorului care ne-a pus la dispoziție întreg suportul material pentru efectuarea cercetării preventive”, scriu arheologii Aurelia Grosu și Ion Dumitrescu.

Arheologii au fost surprinşi când au găsit şi fragmente ceramice pictate cu vopsea de culoare roșie, o descoperire inedită în repertoriul atât de spectaculos al ceramicii Vădastra.

Despre vasul întreg din fotografia din deschidere un comentator semnalează: “Pare un vas de Epoca Bronzului, m-am gândit chiar la o amforă funerară Verbicioara”. “Nu este exclus! În preistorie totul este posibil! Am lăsat pământul în vas pentru analize mai amănunțite”, răspunde doamna Aurelia Grosu.

„Multumim echipei care a îndurat condițiile extreme (a plouat mult) și ne-a ajutat să recuperăm obiecte de mare valoare. Aceleași mulțumiri investitorului care ne-a pus la dispoziție întreg suportul material pentru efectuarea cercetării preventive”, a mai transmis Aurelia Grosu.

Cercetările sunt coordonate de Muzeul Județean Argeș: Dragoș Mandescu –  responsabil științific şi Ion Dumitrescu, Andi Ioan Pițigoi, Aurelia Grosu – colectiv de cercetare.

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.