Forumul “Transilvania Furată”: Noua legislaţie trebuie sa anuleze retrocedările de teren de până acum din România şi să grăbeasca redobândirea Moştenirii Gojdu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Forumul “Transilvania Furată”: Noua legislaţie trebuie sa anuleze retrocedările de teren de până acum din România şi să grăbeasca redobândirea Moştenirii Gojdu

Transilvania Furata - Conf Parl - 5.04.2014 - Sala Avram Iancu - Mostenirea Gojdu - Ziaristi OnlineForumul naţional de discuţii “Transilvania furată” II

 Motto: “Nihil Sine Deo”

 

Sâmbătă, 5 aprilie 2014, a avut loc la Palatul Parlamentului, simbolic în sala „Avram Iancu” a II-a ediţie a Forumului naţional de discuţii „Transilvania furată”, unde au participat personalităţi din diverse domenii de activitate, printre persoanele care au participat şi au reprezentat judeţul Mureş la Forum au fost: prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop(moderatorul forumului), senator Marius Paşcanu, conf.univ. dr. Avram Tripon şi subsemnatul.

Printre personalităţile vieţii publice şi reprezentanţi ai unor organizaţii civile  care s-au mai distins la Forumul naţional de discuţii „Transilvania furată”, s-au numărat senatorul Sorin Roşca Stănescu, moderatorul Rareş Bogdan de la Realitatea Tv, prof. univ. dr. Radu Baltasiu de la Universitatea din Bucureşti, preşedintele România Mare Gheorghe Funar, prof. univ. dr. Drecin Mihai de la Universitatea Oradea, Răcănel Petre, preşedinte FSCR, Nisipeanu Vlăduţiu, preşedinte Liga Internaţională a Românilor, şi mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor si asociaţiilor civice cum ar fi: Fundaţia Pro-Gojdu, Forumul Civic al românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, Asociaţia Patriotică „Avram Iancu”, Vatra Românească, Asociaţia proprietarilor de păduri şi păşuni, Asociaţia România Fără Ei, Federaţia Civilă Românească, vatra Daciei.

Pe lângă mai multe televiziuni din ţară, s-au distins prin prezenţă jurnalişti de marcă, precum: Monica Ghiurco, Marcel Bărbătei, Victor Roncea, Oprea Costel. Precizăm că acţiunea a avut ca iniţiator pe domnul Marcel Bărbătei, gazetar foarte documentat şi analist cu acribie recunoscută.

Temele abordate în cadrul forumului de discuţii au fost multiple, având în prim plan interesul naţional. În cadrul dezbaterilor a fost subliniat caracterul anticonstituţional  al renunţării cu uşurinţă  de către Guvernul României, nerespectând testamentul marelui Mecena, Emanoil Gojdu la bunurile fundaţiei Gojdu. Fiind vorba de o valoare estimativă de peste 7 miliarde de Euro, împreună cu uzufructele bunurilor Gojdu adăugate între timp.

În timpul dezbaterilor s-a mai cerut Guvernului României, Parlamentului României şi autorităţilor  competente să dispună de urgenţă reluarea demersurilor pentru preluarea moştenirii „Gojdu”. În acest sens Biserica Ortodoxă Română este solicitată să facă demersurile care se impun, pentru redobândirea acestei moşteniri.

La discuţiile din cadrul conferinţei a mai fost abordată tema retrocedărilor ilegale şi abuzive care au avut loc atât în Transilvania cât şi în întreaga ţară. În urma dezbaterilor s-au mai identificat o serie de exemple şi de practici dăunătoare interesului naţional a României. Din păcate în ultima perioadă s-a înregistrat o serie de retrocedări abuzive şi ilegale, cu preponderenţă în Transilvania şi Moldova. Scopul Forumului este de a „inventaria” toate dosarele şi situaţiile particulare din ţară, reieşind că în materie de proprietate prin restituirile făcute suntem în faţa unui dezastru.

Finalitatea discuţiilor care au avut loc în cadrul evenimentului de Sâmbătă s-a concretizat printr-un comunicat-apel, privind stoparea de urgenţă a acestor acţiuni, anchetarea tuturor retrocedărilor ilegale, precum şi stoparea vânzării de terenuri către străini în formă preconizată de actualul executiv.

În timpul conferinţei s-a mai abordat problematica exploatării gazelor de şist şi a rezervelor naturale care iau un drum clandestin contrar intereselor majore ale României. din ţara noastră şi efectele negative pe care această exploatarea a gazelor le-ar comporta asupra oamenilor şi a zonelor geografice supuse exploatării.

Somoşan Marin Cristian

Cuvantul Liber

București: Forumul “Transilvania Furată”: Noua legislaţie trebuie sa anuleze retrocedările de teren de până acum din România

Retrocedările ilegale din Ardeal,  situația Fundației Gojdu și a concesiunilor petroliere, au fost principalele subiecte ale Forumului „Transilvania furată”, organizat pe 5 aprilie, la Palatul Parlamentului.

În cadrul dezbaterilor a fost subliniat caracterul anticonstituţional al renunţării cu uşurinţă de către Guvernul României, la bunurile Fundaţiei Gojdu, nerespectând testamentul marelui Mecena-Emanuil Gojdu. Este vorba de o valoare estimată la peste 7 miliarde de euro, împreună cu uzufructul bunurilor Gojdu.

Participanții au reliefat ideea că România a intrat într-un impas generat de ”criminalitatea strategică la nivelul principalelor instituții ale statului”, care compromite ideea de competență în slujba interesului național. Participanții au acuzat că, în 2005, fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, „a venit cu ordonanța de urgență scrisă de la Budapesta” pentru cedarea patrimoniului Gojdu Ungariei.

Avocatul Sabău Pop a trecut în revistă, pe județe, chestiunea revendicărilor ilegale, arătând situațiile în care s-a reușit stoparea acestora.

Atât moştenirea Gojdu, cât şi terenurile, păadurile și imbobilele furate din Ardeal sunt chestiuni de mare interes naţional, dar şi de siguranţă naţională. Toate propunerile acestui forum sunt necesare, sunt bune, sunt utile, dar nicuna dintre ele nu este suficientă. Această problemă amplă ţinând de Fundaţia Gojdu, de jaful bine programat care se desfăşoară în Ardeal, sunt lucruri care nu pot fi rezolvate, decât de instituţiile statului. Anul acesta este o oportunitate”, a subliniat senatorul Sorin Roşca Stănescu.

S-a adus în atenție și faptul că statul român a ajuns să retrocedeze 10.000 de clădiri și sute de mii de hectare, în condițiile în care acestea fie au fost confiscate după cele două războaie mondiale, în acord cu tratatele de pace, fie au fost răscumpărate de stat (procesul optanților). Sate întregi sunt pe punctul de a fi deposedate de întregul lor teren, întocmai ca în evul mediu, când românii erau națiune tolerată, fără drepturi civile, clăcași pe pământul străbun.

Problema Fundaţiei Gojdu şi a terenurilor din Transivania a devenit deja acută. România este singura ţară din regiune care nu practică propria geopolitică. Ar trebui să terminăm odată cu mediocritatea, avem felul de instituţii care produl oameni de conducere, iar aceşti oameni care au capacitate cognitive, pentru că ajungem să vorbim despre un nivel intelectual redus. Dincolo de trădare este vorba despre un nivel de înţelegere al realităţii. Noi nu mai avem noțiunea de pământ!”, a precizat prof. dr. Radu Baltasiu în cadrul discuţiilor.

O parte însemnată a dezbaterilor a fost dedicată examinării retrocedărilor ilegale şi abuzive care au avut şi au loc în Transilvania, dar şi în alte regiuni ale României. În context au fost invocate şi menţionate o serie de exemple şi practici care afectează avuţia naţională şi implicit siguranţa naţională a României. A rezultat astfel pierderea a sute de mii de hectare de terenuri, păduri şi a zeci de mii de imobile retrocedate prin acte false, în Transilvania, Moldova şi în alte zone geografice a României. Nu în ultimul rând, participanții au arătat că „România este în întregime concesionată intereselor străine”, mai puțin Carpații, din punctul de vedere al resurselor energetice.

Participanții din Mureș au arătat că „situația se va înrăutăți dramatic, Instituția Prefectului având un cuvânt important de spus în ceea ce privește apărarea intereselor comunității și ale statului român.(…) Sunt 45 000 de hectare de pădure care au fost câştigate în istanţă cu sentinţă definitivă şi irevocabilă, terenuri care erau pierdute“, a susţinut senatorul Marius Pașcan.

În urma întocmirii hărţii privind teritoriile retrocedate, participanţii au redactat şi semnat un apel prin care solicită Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, Parchetului General, CSAT, precum şi altor autorităţi ale statului, ca până la adoptarea unor noi reglementări să se stopeze de urgenţă toate actele de retrocedări de terenuri şi imobile, retrocedări care aduc daune majore şi prezintă mari riscuri pentru viitorul României. În acest sens se solicită o nouă legislaţie, care să anuleze retrocedările ilegale de până acum şi să introducă restricţii şi condiţionări.

Conform Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920, toate bunurile şi terenurile aflate pe teritoriul Transilvaniei, din perioada imperiului Austro-Ungar, au intrat în proprietatea României. Ba mai mult, acestea au fost plătite până la ultima centimă în coroane-aur. În consecinţă, toate retrocedările din Transilvania sunt ilegale. Avem în vedere în acest sens şi art. 20, punctul 2, al actualei Constituţii, conform căruia tratatele internaţionale au întâietate în faţa legislaţiei interne. Ca urmare, autorităţile judiciare sunt solicitate să ancheteze toate cazurile de retrocedări pe căi ilegale şi cu acte false, practicate de mafia retrocedărilor.”, mai prevede apelul participanţilor la Forumul „Transilvania furată”.

Participanţii Forumului Civic „Transilvania Furată” solicită, astfel, inventarierea tuturor restituirilor de imobile, terenuri şi păduri care s-au făcut până în prezent, identificarea acelor atribuiri abuzive şi frauduloase, începând cu cele ce s-au semnalat de multe ori şi prin mass-media.

Dacă autorităţile statului vor întâmpina dificultăţi în acest sens, există şi o serie de soluţii: propunerea unei nişe legislative care să reglementeze şi să aducă toate corecţiile necesare de urgenţă în privinţa restituirilor, identificarea acelor proprietăţi istorice care au făcut obiectul reformei agrare din 30 iulie 1921, pentru Ardeal, Banat şi Crişana, a acelor proprietăţi care au făcut obiectul reformei agrare prin Legea nr. 187/1975, păstrarea şi menţinerea efectelor acelor reforme agrare în favoarea populaţiei sărace care a fost împroprietărită şi urmaşii acestora. – PROMPT MEDIA

Via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.