Nu vă fie frică! FOTO și VIDEO cu Corneliu Vlad și Cavalerii noilor apocalipse. "O societate înfricoșată e mult mai ușor de stăpânit" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Nu vă fie frică! FOTO și VIDEO cu Corneliu Vlad și Cavalerii noilor apocalipse. “O societate înfricoșată e mult mai ușor de stăpânit”

Mijloc de București, în prima săptămână a lui Gustar, puțin după orele amiezii. La curtea domnitorului Suțu lume bună s-a adunat, care venită din inima orașului, care din apropiatele orașe românești sau chiar din cele străinătățuri. Vipia arde tot ce mișcă, respirația e tot mai grea, nici la umbră nu-i mai bine. Dar nu ne este frică. Corneliu Vlad, nume cu firmament respectat în presa românească, a adunat, între coperțile unei cărți, după mulți și munciți ani, gândurile, nedumeririle și speranțele sale. Pentru că trebuia să poarte un nume, cartea se numește „Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică” și s-a scurs în forma tiparului la Editura UZPR. Cartea poate fi procurată doar de la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România adăpostită pe aceeași uliță cu Palatul Sutu, dar mai la deal.

Corneliu Vlad vazut de Eugen Negrea

Despre zborurile lui Corneliu Vlad în toate zările lumii, acolo unde nu se mai înțelegea om cu om iar vorba înțeleaptă a fost înlocuită de tăișul sabiei, au vorbit Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR și conf.univ.dr Mihai Milca. Preumblat prin multe țări ale continentului african sau cel asiatic, Corneliu Vlad a văzut nu doar cele văzute cât mai ales a avut iscusința să înțeleagă cele nevăzute. A ordonat frumos cuvintele scrise și ni le-a dăruit, cu aleasă generozitate, volum după volum, atâtea câte au încăput într-o viață de om. La început, când imaginația noastră ne-a pus față în față cu toate grozăviile lumii, ne-a fost frică. Dar mai apoi, când am sorbit și ultimul cuvânt, am înțeles că nu trebuie să ne mai fie frică.

Iar ziua ce se scurgea cu aleasă voie bună nu putea să se încheie fără vorbele doamnelor Corina Mădălina Diaconu, secretatul general al UZPR și Elena Boholt, redactor șef care, în cuvinte frumos meșteșugite ne-au invitat să dăm „bună ziua” unei reviste literare care poartă pe prima pagină un titlu frumos și dătător de speranță: „Semne alese”. Va fi o revistă la care vor fi invitați mai ales cei tineri să publice texte alese, adică să facă un exercițiu care îi va învăța ceva ce este mai de preț ca viața: să nu le fie frică de lumea în care trăiesc !

Foto și text: Eugen Negrea

Citiți și un fragment de interviu, aici: “O societate înfricoșată e mult mai ușor de stăpânit”

Corneliu Vlad de Eugen Negrea

Corneliu Vlad: Cei patru cavaleri ai apocalipsei sunt: terorismul, schimbarea climei, criza și pandemiile. Toate aceste fantome înspăimântătoare sunt agitate și sunt ventilate și sunt rostogolite prin toate mijloacele de comunicare în masă pentru – asta o spun teoreticienii din toate țările și din Est și din Vest – a ține populațiile într-o stare de alertă, ca să nu zic de frică sau ca să nu zic de panică, ca să nu zic de isterizare.

Un om și o societate înfricoșată e mult mai ușor de stăpânit de către cei aflați la putere: „Bă, voi nu vedeți ce nenorocire, că o să se topească zăpezile din Himalaya, și ghețurile din Arctica, și Marea Neagră o să ajungă până la Brașov, și mai rămân numai câteva vârfuri. Stați liniștiți! Vreți pensii mai mari, vreți locuri de muncă… Voi nu vedeți, noi ne ocupăm de niște chestii serioase aici, vine criza, vine pandemia”.

Deci s-a propagat o cultură a fricii, cum se spune și, cum spune un prieten al meu, o religie a siguranței, care zice așa: „Domne, fiți atenți că ceea ce vi se pare vouă foarte normal, e periculos. Nu vă apropiați unul de altul așa, toată ziua bună-ziua la… Stați mai așa, spălați-vă pe mâini, mergeți mai puțin, pune-ți masca. Nu e chiar așa cum credeți voi de simplu”.

Despre această cultură a fricii, această formulă de a ține masele largi populare, ca să spun așa, inhibate și neactivizate, nerevoltate, există din Antichitate. Și fake-news-urile există din Antichitate începând cu calul troian, dar atunci nu prea aveau putere de împrăștiere. Cum zicea cineva, Cezar și Napoleon nu puteau să vorbească la mai mult de 100 de persoane odată, că nu se auzea până în spate la călăreții aia… Dar acum există niște posilități de împrăștiere a zvonurilor și a jumătăților de adevăr atât de fabuloasă încât, într-adevăr, noi am trăit treaba asta, chiar și cei relativ tineri, la zilele din decembrie și ianuarie 1990, când faimosul comentator de la Televiziunea Română zicea: „Fierbeți apa bine, că apa e otrăvită!” Dacă fierbi apa, nu mai e otrăvită, poți s-o bei nene, liniștit. E, eu mi-am dat seama de absurditatea acestei chestii peste câțiva ani de zile. Păi stai măi, cum adică? Dacă fierbem apa, nu mai este otrăvită? Dar în momentul în care toată lumea este panicată, este isterizată în mod premeditat, se induc unii pe alții, adică se face o inducție reciprocă și se ajunge la o isterie colectivă, care este cea mai înfiorătoare chestie.

Elena Boholț: Și ajungem toți „să țipăm” în ritm brownian.

Corneliu Vlad: Asta dincolo de teoriile conspiraționiste sau în parte adevărate, care există în legătură cu Covid-ul și cu alte boli venite de la animale sau din laboratoare, cartea asta vrea să demonstreze că există niște forme foarte subtile prin care vorba lui Eminescu: „Popoarele există spre a fi înșelate” și există niște formule foarte viclene și foarte eficiente pentru a merge pe linia asta.

Integral la Semne Alese

Preluare: Ziaristi Online

Video integral:

 Razboiul Informational

 

1 comment

  1. Pingback: Corneliu Vlad și cartea ”Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică!”. VIDEO « CER SI PAMANT ROMANESC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.