Emilia Corbu: Maghiarii uită cine sunt. Ţiganii uită cum îi cheamă. (I) - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Emilia Corbu: Maghiarii uită cine sunt. Ţiganii uită cum îi cheamă. (I)

Amnezia minoritatilor din Romania

O boală nouă şi necruţătoare face ravagii printre minorităţile din România. Maghiarii uită cine sunt. Ţiganii uită cum îi cheamă.

Periodic liderii maghiari din România fac referire la Ungaria Mare şi cel puţin o dată pe an, de regulă de sărbători ca să nu ne tihnească pastrama, Laszlo Tokes face o declaraţie belicoasă. Şi asta de ani şi ani de zile. Acum vor schimbarea Zilei Naţionale a României. Că ii doare. Dar au uitat de ce. Să le amintim noi!

Nici unul pare să nu priceapă că destinul lor va fi legat pe vecie de al nostru şi ei vor locui aşa cum trăiesc de o mie de ani adică înconjuraţi de români. Şi asta pentru că Ungaria nu va mai fi niciodată ce a fost. Graniţele statelor se stabilesc întotdeauna în condiţii de război sau mai precis la finalul unui război.
Şi cine va duce acest război? Istoria îi arată ca perdanţii secolului XX. Au pierdut ambele războaie mondiale. Mai precis, au fost învinşi de două ori, adică bătuţi măr. Hai, să zicem că nu şi-au dat seama de importanţa primului război mondial, că sorţii le-au fost potrivnici, că în timpul războiului s-a schimbat paradigma ideii de stat şi a învins ideea statelor naţionale. Şi, aşa, au pierdut!

Dar la al doilea război mondial nu mai au nici o scuză. Douăzeci de ani au scrâşnit din dinţi. Douăzeci de ani s-au pregătit. Şi când a venit războiul tot în tabăra învinşilor au ajuns. A doua oară. Prin urmare din punct de vedere militar şi tactic s-au dovedit slabi. E o realitate dovedită istoric pe care nu o mai pot schimba. Degeaba vin ei cu o glorie de acum 1000 de ani, când în ultima sută de ani au pierdut două războaie. Amintirea gloriei lui Arpad nu ţine loc de victorie. Nu te poate aşeza la masa învingătorilor
Să zicem că generaţiile actuale ar fi mai pline de vitejie, dar sunt puţini. Opt milioane are Ungaria cu tot cu minorităţi. Chiar dacă s-ar încumete să îi ajute prietenii lor bulgarii sub aripioara Rusiei. Nu îi va lăsa Europa. Şi ea are visul ei statal şi nu doreşte schimbarea actualului statu-quo teritorial. România nu e Iugoslavia şi altădată am spus şi de ce.

Şi acum să vedem împotriva cui vorbesc liderii maghiari. Împotriva României care a câştigat două războaie mondiale. Adică, stimaţi lideri, România a stat de două ori la masa învingătorilor. Fireşte că meritul a fost nu doar al armatei ci şi al diplomaţiei şi al celor din spatele frontului. Dar, iată că, ciobanii de la Bucureşti au fost mai deştepţi decât nobilii de la Budapesta.

Şi ţiganilor va trebui să le amintim numele pe care îl poartă cam de 500 de ani de când sunt în România. Numele menţionat în documentele oficiale, în limba scrisă şi vorbită.

(va urma)

Blogul istoricului Emilia Corbu

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

 1. Popescu

  Daca razboaiele decid granitele, atunci nici Romania nu mai trebuie sa aiba pretentii asupra Basarabiei. Daca Ungaria au avut la un moment dat o glorie in lume, Romania n-a avut-o niciodata. Cum sa spui ca Romania a stat la masa invingatorilor in ambele razboaie? In primul razboi ne-am trezit cu tara ocupata in cateva saptamani. Noroc ca au pierdut germanii razboiul in vest. Iar in al doilea razboi am luptat 3 ani de partea Axei si 6 luni de partea Aliatilor. Asta dupa ce am tradat (intors armele). Ungaria a avut demnitatea sa nu-si tradeze aliatul si mandria sa se lupte pana la capat. De asta bine ziceti ca ei sunt nobili si noi ciobani. De asta ei au fost ocupati de multi si au suferit, iar noi `ne-am descurcat` cum ne descurcam si azi.

  • romanu'

   In numele cui vorbesti, “Popescule”, cand spui “noi”? In numele romanilor sau al ungurilor? Iti spun eu in numele cui: al bozgorilor care ne-au atacat si masacrat de cate ori au putut. Suntem in Tara asta de mii de ani, veneticilor! Bautori de sange omenesc ce sunteti, salbaticilor cu pretentii de civilizati, de “nobili”. Puteti voi sa va dati peste cap si n-o sa reusiti nimic, decat sa ajungeti acolo unde temperatura este de doua feluri: cateva milioane de grade, sau aproape de zero absolut. Nu mor caii cand vor cainii, nici ciobanii cand vor “nobilii”!

 2. ….normal ca voi nu ia-ti tradat pe aliati(nemti)pentruca voi a-ti fost si a-ti ramas aceiasi NAZISTI ( FASCISTI ) iar romani trebuiau sa-si recupereze un teritoriu pierdut,BASARABIA .Dupa cum se stie nu am fost aliati ,ci am avut acelas tel sa ne luam teritoriul inapoi.

 3. Emilia

  Popescu draga, sentimentele matale nu se cos la dosar. Un razboi nu inseamna o batalie ci un sir de lupte purtate nu doar de un stat ci de un grup de aliati. Pierderilor romanesti de la inceputul razboiului le-au raspuns victoriile de la Marasti, Marasesti, Oituz, lupte care s-au purtat in camasa si la baioneta. Iti place sau nu Romania s-a aflat in tabara invingatorilor. Asta e, accepta realitatea!
  Si daca vrei sa stii si Ungaria avea planul ei de insurectie in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de care chiar si nemtii aflasera. De aceea in cazul in care onorabila Ungarie dezerta nemtii pregatisera planul Marguerite I. Doar ca romanii le-au luat-o inaninte. Ai inteles, onorabile? Asta a fost miza insurectiei, de a iesi in tabara invingatorilor cu orice pret.Pentru ca daca am fi iesit in tabara invinsilor din Romania nu mai ramanea nimic, iar mata Popescu, draga, i-ai fi bocit pe unguri de prin Siberia. Asa ca nu mai face pe ciobanul din Miorita ca nu e cazul.

 4. Popescu

  Ce victorii de la Marasti, Marasesti, Oituz? Ce batalii sunt astea raportate la milioanele de victime din Primul Razboi? Stiti bine ca au fost niste regimente, nici 10000 de oameni care s-au batut acolo. Se poate compara asta cu Batalia de pe Marna? Victorii care ne-au facut sa semnam victoriosul si umilitorul tratat de la Bucuresti. Sau de parca mai tarziu la Stalingrad nu prin liniile romanesti s-a rupt frontul. Ungaria n-a intors armele si n-a mai ajuns in Siberia. Oricum e o iluzie ca am fost la masa invingatorilor in WW2. Invingatorii nu ne-au asezat cu ei la masa. Nu ma asteptam sa regasesc la dvs conceptia `scopul scuza mijloacele` sau capul ce se pleaca sabia nu-l taie. Si daca ar fi asa, uite unde e Ungaria azi si unde e Romania, ca iti e si rusine sa zici ca esti in roman in Vest.

  • descriptiv

   draga popescu,
   ai nume frumos romanesc, dar nu gandesti romaneste, drept pentru care tu si toti prietenii tai aveti dreptul inalienabil de a da divort de natia noastra si a va duce unde va sunt cei dragi voua. Daca am fi fost noi cu gandirea voastra in tara voastra muma, sigur am fi fost declarati iredentisti, drept pentru care consider ca va place a fi unii ca aceia ce iti bat la usa de adapost si apoi te dau afara din casa ta. Nu te supara dar asa se vede si nu numai din tara asta, voi iredentistii maghiari/unguri aveti aceeasi problema cu toate tarile din jurul vostru, de parca attila a fost inaintea lui Decebal pe pamanturile astea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.