George Damian: Minciunile lui Radu Filipescu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

George Damian: Minciunile lui Radu Filipescu


A apărut în ediţia de azi a României Libere un amplu interviu cu Radu Filipescu, preşedintele Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi un adesea aplaudat dizident român anti-ceauşist. Doar că interviul este plin de minciuni. Sau dacă nu sunt minciuni, în orice caz Radu Filipescu povesteşte pentru România Liberă altceva decât a povestit în public în urmă cu doi ani. Pe 7 octombrie 2008 am participat la o prezentare de filme documentare din arhivele Securităţii maghiare, prezentare care a fost îmbogăţită cu prezenţa lui Marius Oprea, Radu Filipescu şi Liviu Pleşa. Au fost vreo 40 de oameni în sala de la Muzeul Ţăranului Român în acea seară, iar mie îmi pare acum nespus de rău că nu am înregistrat discuţiile de atunci, pentru că altceva a spus Radu Filipescu în seara zilei de 7 octombrie 2008. Aşa că nu mai am la îndemână decât propria mea mărturie (şi a celor care au mai fost acolo şi au curajul să spună ce îşi amintesc).

În România Liberă de azi Radu Filipescu spune că în ianuarie 1983 „Într-o singură noapte, au distribuit, în mai multe cartiere din Bucureşti, 10.000 de manifeste realizate cu un aparat de imprimat pe bandă de plastic”. La Muzeul Ţăranului Român Radu Filipescu spunea că a apucat să pună manifeste într-o singură scară de bloc, iar când a intrat în cea de-a doua a fost luat pe sus de doi indivizi îmbrăcaţi în haine de piele şi dus la loc răcoros.

Povestirile coincid mai apoi: a fost condamnat la 10 ani închisoare, a stat închis până în aprilie 1986, când a fost eliberat în urma presiunilor venite de la Amnesty International.

În decembrie 1987 a fost din nou arestat pentru aceeaşi faptă, distribuire de manifeste anticomuniste. Aici iar nu mai coincid relatările… În România Liberă, Radu Filipescu zice că a fost sechestrat de Securitate şi torturat vreme de zece zile, după care a fost eliberat. La Muzeul Ţăranului Român, Radu Filipescu a povestit altceva: a fost dus într-un birou şi peste el a intrat un tip în civil care i-a tras o palmă peste cap şi i-a reproşat ceva de genul „Nu îţi este ruşine să ne faci aşa ceva?”, după care a ieşit furios pe uşă. La câteva minute a intrat un locotenent de Securitate care i-a zis lui Radu Filipescu: „Tovarăşu’ general îşi cere scuze pentru ieşirea de adineauri…” Era vorba de generalul Iulian Vlad. Îmi amintesc episodul cu claritate, pentru că Radu Filipescu ţinea în 2008 să sublinieze că asta a fost toată bătaia pe care a mâncat-o de la Securitate: o palmă de la generalul Iulian Vlad care şi-a cerut mai apoi scuze. În 2010, Radu Filipescu îşi aminteşte că a fost torturat vreme de zece zile, după care a fost eliberat.

Continuarea la George Damian – Ziarist Online

Nota: Radu Filipescu este nepotul lui Petru Groza.

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

 1. MIHAIL-SORIN GAIDAU

  PENTRU dl. GEORGE DAMIAN:
  RADU FILIPESCU a avut o atitudine deschisa, a comis mai mult de un gest, a probat o actiune anticomunista de mare curaj si risc. Hai sa vedem, ce chestii grozave faceai dumneata pe vremea lui Ceausescu si a Securitatii? Spovedeste-te aici, sa stiu si eu, cum te luai mata la trânta cu Securitatea si sistemul comunist si ce actiuni de mare curaj ai comis dumneata! Nu sunt curios sa aflu din ce familie provii mata. Care-i pacatul lui Radu Filipescu? În loc sa expedieze 10000 de manifeste, a tiparit vreo câteva sute, câteva zeci sau doar cinci exemplare! Care-i probleme? Dumneata, d-le Damian, câte manifeste ai facut? Ca nu am auzit pâna astazi de mata!!! Acest Radu Filipescu este nepotul lui Petru Groza? Nu am stiut acest amanunt de doi bani. E vorba de doua persoane distincte: Radu Filipescu si Petru Groza! Unde ai învatat gazetarie? Sau despre vinovatiile colective? La SOVROM? La NKVD? Poate ca la mijloc este un complex de inferioritate, o frustrare, ceva mic si josnic, mai josnic decât exagerarea lui Filipescu! Si eu mi-as dori sa-i am drept parinti(pentru moftul meu public!) pe Printul Charles si Printesa Diana Spencer, dar ai mei n-au reusit sa-mi satisfaca acest moft. Au fost niste simpli intelectuali si “dusmani ai poporului” bolsevizat sub mandatul lui Petru Groza! De ce sa amestecam sula cu prefectura tovarase Damian? De ce? “-De ce dai, ma? De ce dai?” Faci dumneata seria a doua din filmul “RECONSTITUIREA” si vrei sa te faci mai mic decât esti? E pacat de tineretea si educatia matale!!!

  • eXpress

   |Author

   Ne pare rau ca parintii dvs au fost bolsevizati sub mandatul lui Petru Groza, care este doar unchiul lui Radu Filipescu. Motiv pentru care si-a permis actul de “disidenta” si pentru care a si fost eliberat de Securitate.
   E pacat de batranetea matale!

  • Dle Gaidau, o comparaţie între Radu Filipescu şi Ceauşescu nu este deloc forţată. O comparaţie între camarila care acum îi ia apărarea şi fosta conducere comunistă este una realistă. Şi totuşi nu aţi avut nici un fel de jenă să-l daţi jos pe Ceauşescu, dar când vine vorba de demascarea impostorilor din rândul vostru imediat săriţi de fund în sus. Din fericire nu mai aveţi mult de trăit, iar numele vostru nu va fi reţinut de istorie.

   Frumos o spuneţi: “şi ce dacă a minţit?” Păi uite de ce, pentru că a minţit în legătură cu trecutul său “anti-comunist”. Dacă este OK să mitizăm falşi eroi, atunci cu ce eşti dumneata mai bun decât noi?

   Să nu uităm că după ’89 Radu Filipescu a devenit un infractor, înşelând la greu statul român. Fraude, evaziune fiscală, şantaj etc. Vrei să-şi dovedesc fizic ce a făcut? Îţi dovedesc, dar te pun să mănânci pe urmă hârtiile şi să îţi ceri scuze public. Sau poate nu o s-o faci, pentru că nu eşti cu nimic diferit faţă de “talibanii” din fosta Securitate?

 2. Nica Leon

  Eu m-am îmbolnăvit de greaţă şi din cauza acestui nepot de criminal-comunist, ce a jucat doar rolul de dizident.
  Dacă ar fi fost om şi patriot ar fi făcut ca mine, el însă a făcut doar figuraţie, pentru a se putea spune, în acele vremuri, că şi în România sînt opozanţi ai regimului.
  Îmi amintesc că în februarie 1990, ticălosul de Petre Mihai Băcanu încerca să mă convingă să suştin acest limbric, pentru a candida la funcţia de preşedinte, după care, pentru că l-am refuzat categoric, după ce am avut şi o discuţie cu bîlbîitul s-a reorientat spre a susţine un alt vierme, criminal-comunist desigur.

 3. Pingback: Dumitru Iuga il acuza pe seful GDS, Radu Filipescu, ca a colaborat cu Securitatea. EXCLUSIV/DOC - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.