EXCLUSIV. Martorii lui Iehova au pus mana pe arme. Sectantii din Romania se revolta impotriva "Turnului de Veghe" de la New York - Ziaristi OnlineZiaristi Online

EXCLUSIV. Martorii lui Iehova au pus mana pe arme. Sectantii din Romania se revolta impotriva “Turnului de Veghe” de la New York

Gâlceavă între “Martorii lui Iehova”: Iehovişti din România îi acuză pe ştabii din conducerea de la New York că sunt 50% acţionari la o fabrică de armament si traiesc in lux în timp ce membri de rând din Romania mor de foame iar altii înfunda puşcăriile, pentru că n-au voie sa puna mana pe arme si sa intre in Armata

Pe un forum destinat adepţilor sectei religioase aceştia îi acuză pe conducătorii din SUA că trăiesc în lux exorbitant ori că sunt acţionari la o fabrică de armament, în timp ce credincioşii de rând înfundau puşcăriile, întrucât li se interzicea chiar şi satisfacerea serviciului militar în detaşamente de muncă. “Ce mă frapează e de ce se construieşte atât de mult dacă se aşteaptă sfârşitul lumii?” (Marinaru, membru in Corpul de guvernare). Contestatari vehemenţi ori constatatori neutri, mulţi au conchis asupra sectei, organizaţiei religioase “Martorii lui Iehova”, că ar constitui o enclavă închistată în propriile dogme, ale cărei aproape unice “dezertări” în concretul altora, dincolo de propria lume, se identifică numai cu ampla campanie de prozelitism, ce merge la predicarea din uşă în uşă a propriilor precepte, o chestie considerată drept “agresivă”, motiv pentru care respectiva mişcare este întâmpinată cu reticenţă ori chiar interzisă în multe ţări. Concret, “iehoviştilor” li se reproşează că recurg la mijloace de “înrobire psihică” a adepţilor, că mulţi dintre aceştia ar fi fost cotropiţi de grave probleme mentale ce s-ar fi soldat cu un val de sinucideri sau chiar că ar conspira contra ţărilor ce le oferă adăpost, fiind de oarecare notorietate că aceştia desfid instituţiile statului, nerecunoscând drapelul naţional, ignorând exercitarea votului ori satisfacerea stagiului militar. Multe au fost controversele iscate de amintita organizaţie – cea care de-a lungul propriei istorii a prorocit de cinci ori sfârşitul lumii – unele ajungând să fie mediate de importante organizaţii internaţionale, însă pentru prima oară adepţii de rând ai “Martorilor” încep să se revolte împotriva conducătorilor din SUA, oferind, surprinzător, opiniei publice multe din argumentele justificate în trecut pentru interzicerea lor. Concret, site-ul forum.martorii.ro lansează nişte acuze inimaginabile la adresa mahărilor din State, de la WTS. Interzişi din 1949, vânaţi, hăituiţi şi chiar schingiuiţi, mulţi dintre “martori” au avut o viaţă crâncenă în anii comunismului, vieţuind într-o stare de semiclandestinitate, fiind suspectaţi că prin obedienţa lor faţă de forul coordonator din New York, Watch Tower (WTS) şi de cele două publicaţii editate de aceasta, “Turnul de veghe” şi “Treziţi-vă” ar complota contra statului. Culmea e că în amintita perioadă “iehoviştii” din România erau scoşi de sub tutela exercitată de la sediul newyorkez, reorganizându-se ad-hoc, empiric, după modelul de dinainte război. Acum, după ’90, “după eliberare”, aceştia rememorează ca pe un apogeu al activităţii lor religioase acea perioadă, aducând acuze de o gravitate incredibilă ştabilor din Statele Unite de la WTS.

“Au nenorocit atâţia oameni”

Concret, aminiţii forumişti de pe site-ul “iehoviştilor” le reproşează celor din conducere că ar fi nişte parveniţi care trăiesc într-un lux strigător la cer ce contrastează normelor de austeritate impuse “fraţilor” de rând, că i-ar constrânge pe aceştia cea mai mare parte din agoniseală, din asta rezultând imense resurse financiare utilizate în scopuri total contare preceptelor amintitei organizaţii religioase. Ceea ce-i deranjează în primul rând pe “martorii” care s-au exprimat liber pe amintitul forum este faptul că li se solicită pe un ton din ce în ce mai imperios să doneze cât mai mulţi bani organzaţiei, sume ce nu s-ar justifica. Conform lui Valer, care are gradul de “slujitor auxiliar”, celor din Maramureş li s-a impus să strângă suma de 494.249 RON, pentru construirea sălii de congrese din Negreşti, spunându-li-se să vândă pământ sau produse agricole. “S-a dat şi un exemplu: 400 litri de ţuică egal 6.500 lei”. Acelaşi conchide amar: “Inainte de construirea sălii din Negreşti ni s-a cerut să contribuim cu bani şi muncă pantru a scăpa de plata chiriei pentru stadion, care era o dată pe an. In schimb acum trebuie să contribuim cu donaţii lunar, la care se adaugă şi transportul de sute de km care de asemenea costă şi pentru unii e o mare problemă”. Pe Valer îl mai intrigă faptul că li s-a cerut să redirecţioneze cei 2% din venit către fondurile organizaţiei, ba chiar că li s-a sugerat să orienteze către aceeaşi adresă şi bunurile lăsate prin testament. Ajunge să te uiţi la filmuleţele postate de Vio, să îţi dai seama în ce huzur trăiesc, şi propovăduiesc sărăcia. Au nenorocit atâţia oameni, care am trăit cu zeamă de morcov murat şi zeamă de varză murată cu mămăligă cu cocean mai rău decât porcii şi ei se destrăbaleaza in lux, ce nimenea nu işi poate permite. Noi suntem cu sănătatea ca vai de noi, aşa am trait de la eliberare, ne tratează statul şi ei ne-au nenorocit (…) suntem cu oasele îndoite de atâta mizerie şi frig. La Miercurea Ciuc în octombrie ne îngheţa apa în hârdaie. (Leontina, supraveghetor de circumscripţie).

“Dacă află ziariştii?”

Revolta lui Valter e împărtăşită cam de toţi ceilalţi “martori” participanţi la discuţia de pe forum, unii venind chiar cu dezvăluiri revoltătoare: “Ce s-ar întâmpla dacă un ziarist de investigaţii ar afla toate acestea şi ar fi conştientizat de ilegalitatea unor astfel de practici. Dacă autorităţile află toate acestea pot acuza organizaţia ca face colectă şi nu se finanţează prin donaţii. Colectele sunt asemenea taxelor, se impozitează!!”, afirmă Lamb, bătrân de guvernare.

Acţionari la fabrica de armament

Însă cea mai gravă acuză la adresa celor din forul tutelar de la New York e că aceştia se lăfăie în lux şi desfâu, în timp ce slujitorii mărunţi sunt îndemnaţi să robotească şi să-şi vândă din gospodărie pentru a-i întreţine pe aceştia. În acest sens sunt menţionate două site-uri în care se pot admira zeci de construcţii grandioase ce ar aparţine celor din structurile înalte ale WTS. In plus, aceeaşi Leontina, o iehovistă de vreo cinci decenii, citându-l pe un anume Simon din SUA, “martor” şi el, afirmă că “WTS deţine 50% din acţiunile unei societâţi ce se ocupă cu fabricarea armelor. Şi WTS nu a fost de acord când tinerilor care trebuiau să facă armata li s-a dat posibilitatea s-o facă la detaşamente de muncă, să nu umple puşcăriile.

“Diavolul i-a atacat cu clădiri luxoase”

Statul le-a oferit această şansă, ei nu au fost de acord, ca după ani de zile, când interesul lor le cerea, au aprobat ca serviciul militar să fie făcut la detaşamente de muncă. Ce ar merita aceşti cretini? (…) Prin 57-58 scrisese WTS o revistă “Atacul lui Gog împotriva Societăţii Lumii Noi” în care îşi plângeau de milă cum va ataca Gog (adică Diavolul) cu toate puterile lui. Se vede că pe ei i-a atacat cu tot felul de clădiri care de care mai luxoase şi cu fântâni arteziene, iar pe noi proşii cu zeci de ani de închisoare.”

“Nu mai dau un cent pentru WTS!”

Un alt “martor”, Neutrino – proclamator nebotezat – se revoltă de-a binelea după ce află de la coreligionarii săi infamele detalii de mai sus: “Nu mai susţin financiar WTS. Nu mai dau un cent! Păi de ce să ofer bani şi ei să trăiască în lux, deşi se spune că au făcut jurământ de sărăcie? Aproape se întrec între ei care mai de care să aibă maşină, şi nu orice maşină… Faci donaţii şi te privesc de sus, ei sunt persoane spirituale, ceilalţi nu prea. Un alt argument pentru care nu mai susţin financiar WTS e că prin banii obţinuţi capătă putere să manipuleze oameni sinceri şi iubitori de pace şi libertate. Mai bine să ajuţi pe cei nevoiaşi şi asta fără să faci vâlvă, în secret, pentru care cine să vadă! ». Un alt adept dintre cei care încep să-şi pună întrebări, Vio16, Corpul de guvernare, conchide amar: “constrângerea şi cerşirea nu se termină aici şi vom vedea ce se va întâmpla cu restul congregaţiilor. Ei vorbesc de cei din alte religii cum cerşesc după donaţii, dar nu văd în ce postură au ajuns. Păcat că mulţi se lasă lesne înşelaţi”.

Solidară cu « iehoviştii », Hillary Clinton a refuzat să intre în biserica bucureşteană Cretzulescu

Aceste probleme ivite sunt noi doar pentru România, intrucât în deceniile trecute «iehoviştii» au fost in centrul mai multor scandaluri internaţionale, inclusiv în Statele Unite, ţară care se făleşte cu faptul că ar fi cea mai tolerantă din lume, însă a cărei fostă primă doamnă, Hillary Clinton, în timpul vizitei de la Bucureşti din 1999, a refuzat să intre în biserica ortodoxă Creţulescu pe motiv că în ţara noastră s-ar îngrădi libertatea religioasă a «Martorilor». Cum spuneam, în SUA, ca şi în multe alte tări, probelemele cu martorii au fost legate de refuzul acestora de a recunoşte instituţiile statului şi de a saluta drapelul naţional.

Antimilitariştii lui Iehova susţin ONU

Un alt mare scandal în cadrul organizaţiei, care, după izbunirea sa în presă avea să se lase cu demisii la vârful acesteia, a fost provocat de decizia celor conducătorilor WTS de la New York de a « susţine ONU în acţiunile sale şi de a mobiliza opinia publică internaţională în favoarea Naţiunilor Unite », organizatie care, după cum se ştie, numai cu pacifismul, evanghelizarea şi acţiunile umanitare nu se ocupă.

Avocaţi şi medici iehovişti acuzaţi de prozelitism agresiv

În a doua jumătate a anilor ’80, în Franţa, în plină campanie antisectară, Martorii lui Iehova s-au adresat în mai multe rânduri justiţiei, reclamând faptul că li s-ar îngrădi librtatea de conştiinţă şi a cultului. Acest lucru nu a împiedicat în 1995 Comisia de Anchetă Parlamentară asupra Sectelor să considere că acţiunile « martorilor » întrunesc toate criteriile pentru a identifica respectiva organizaţie drept « sectă ». Tot cam atunci MILS (« Misiunea Interministerială de Vigilenţă şi Luptă împotriva sectelor » ) a inceput să-i acuze pe avocaţii şi medicii aparţinători acestui cult că se folosesc de meseriile lor în activităţi agresive de prozelitism.

Însă asupra activităţii Martorilor lui Iehova în Franţa şi în alte ţări europene vom reveni cu un nou articol peste câteva zile din care nu vor lipsi marturii zgduitoate, acuze de spălare de creier, vieţi şi copilării distruse, venite din partea unor foşti adepţi care s-au decis să părăsească organizaţia şi să vorbească despre cumplitele traume îndurate timp de zeci de ani.

Constantin Dinu / Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

61 comments

 1. NONTACITUS

  D-le Dinu, minciuna are picioare scurte. Si asta ar trebui sa o stiti cel mai bine dvs. in calitate de ziarist. Din pacate articolul acesta este plin de minciuni sfruntate, afirmatii tendentioase si calomnioase. Nu stiti sau nu vreti sa va documentati, nu apelati surse credibile, asa cum ar face orice ziarist obiectiv, care se respecta.
  Cautati doar senzationalul, in lipsa de alte subiecte si pescuiti in apele tulburi ale Internetului.

  Sa vedem acum doar primele 2 minciuni:

  Minciuna 1, citez: Conducătorii din SUA trăiesc în lux exorbitant 2 . sunt acţionari la o fabrică de armament, în timp ce credincioşii de rând înfundau puşcăriile, întrucât li se interzicea chiar şi satisfacerea serviciului militar în detaşamente de muncă.

  Daca ati face niste cercetari serioase ati vedea ca Martorii lui Iehova nu au o ierarhie bisericeasca, cu preoti platiti. Modelul de organizare este congregatia crestina din sec. I,
  conform careia toti membrii congregatiei crestine predicau evanghelia din iubire, de bunavoie si nu din constrangere pentru o plata sau un salariu. La fel ca Isus si apostolii.

  Apoi, paradoxul este ca Martorii lui Iehova sunt binecunoscuti ca persoane apolitice si care nu se implica in conflicte militare, sociale, etc.. Asta certifica si istoria dle ziarist. In aceste privinţe ei sunt la fel ca primii creştini, despre care istoricii spun:
  „În faza de început, creştinismul se bucura de puţină înţelegere şi era privit în mod nefavorabil de către conducătorii lumii păgâne. Creştinii refuzau să îndeplinească anumite îndatoriri ca cetăţeni romani. Ei nu deţineau funcţii politice“ (On the Road to Civilization — A World History, de A.Heckel şi J.Sigman, 1937, p. 237,238).
  „Ei refuzau să ia parte activă în administraţia civilă sau în apărarea militară a imperiului. Era imposibil ca un creştin să-şi asume rolul de soldat, magistrat sau prinţ, fără să renunţe la o îndatorire mai sacră.“ — History of Christianity, de Edward Gibbon, 1891, p. 162,163.

  Iata ce se spune într-o alta carte despre primii creştini: „Creştinii refuzau să îndeplinească anumite îndatoriri pe care le aveau cetăţenii romani. Creştinii considerau că serviciul militar este o violare a credinţei lor. Ei nu deţineau funcţii politice, nici nu se închinau împăratului“ (On the Road to Civilization — A World History).

  O examinare atentă a tuturor informaţiilor disponibile [arată] că, până în timpul lui Marc Aureliu [121–180 e.n.], nici un creştin nu a devenit soldat; şi nici un soldat, după ce a devenit creştin, nu a rămas în serviciul militar“. — The Rise of Christianity.
  „Exista o mare deosebire între comportamentul creştinilor [din secolul I] şi cel al romanilor. Întrucât Cristos predicase pacea, ei au refuzat să devină soldaţi.“ — Our World Through the Ages. Deoarece discipolii lui Cristos au refuzat să slujească în legiunile împăratului, mulţi dintre ei au fost omorâţi de romani.

  Martorii lui Iehova din timpurile moderne le urmează exemplul. În Germania nazistă, de pildă, ei au refuzat cu fermitate să participe la luptele sângeroase ale lui Hitler. Ei au preferat să îndure persecuţii sălbatice, ba chiar să moară, decât să-şi încalce neutralitatea creştină. Într-o lucrare se spune că „jumătate dintre ei au fost închişi şi un sfert au fost executaţi“ de nazişti pentru respectarea strictă a principiilor biblice (Of Gods and Men).
  Astfel, nici una dintre zecile de milioane de victime ale celui de-al doilea război mondial nu a fost ucisă de vreun Martor al lui Iehova. În loc să ucidă, Martorii au fost dispuşi să-şi sacrifice propria viaţă, aşa cum au şi făcut mulţi dintre ei.
  Neutralitatea lor a fost pusă la grea încercare în timpul celui de-al doilea război mondial, îndeosebi în Germania. Istoricul Brian Dunn a spus: „Martorii lui Iehova erau diametral opuşi nazismului. Cea mai importantă obiecţie a naziştilor împotriva lor era neutralitatea lor politică. Aceasta însemna că nici un credincios nu avea să poarte arma, să ocupe o funcţie politică, să participe la sărbători naţionale sau să schiţeze vreun semn de fidelitate în acest sens“ (The Churches’ Response to the Holocaust, 1986).
  În cartea sa A History of Christianity, Paul Johnson a adăugat: „Mulţi au fost condamnaţi la moarte pentru că au refuzat serviciul militar … sau au sfârşit la Dachau sau în ospicii“. Câţi Martori au fost închişi în Germania? Martorii lui Iehova din Germania au raportat ulterior că dintre ei 6262 au fost arestaţi, iar 2074 dintre aceştia au fost duşi în lagăre de concentrare. Scriitorii laici optează, în general, pentru cifre mai mari.
  În Marea Britanie, unde erau recrutaţi atât bărbaţii cât şi femeile, legea prevedea scutire de serviciul militar; însă multe tribunale au refuzat să le-o acorde Martorilor lui Iehova, iar judecătorii le-au aplicat pedepse cu închisoarea, depăşind, în total, 600 de ani. În Statele Unite, sute de Martori ai lui Iehova au fost scutiţi, în calitate de miniştri creştini, de serviciul militar. Altor peste 4 000 li s-a refuzat scutirea prevăzută de decretul privind Serviciul de recrutare şi au fost arestaţi şi închişi pentru o perioadă de până la cinci ani. În toate ţările de pe glob, Martorii lui Iehova au păstrat aceeaşi poziţie de neutralitate creştină.
  Întrucât îi aparţin lui Iehova şi sunt continuatori ai lui Isus care se supun Regatului lui Dumnezeu, Martorii lui Iehova şi-au păstrat neutralitatea în conflictele naţionale şi internaţionale din secolele al XX-lea şi al XXI-lea. Ei nu au susţinut nici una dintre părţile combatante, nu au pus mâna pe armă împotriva nimănui şi nu au făcut propagandă pentru vreo cauză umană. Dând dovadă de o remarcabilă credinţă în pofida unei opoziţii ce părea de nesuportat, ei au acţionat în armonie cu principiile pe care le-au adus la cunoştinţă demnitarilor nazişti din Germania în 1934: „Pe noi nu ne interesează chestiunile politice, ci suntem complet devotaţi regatului lui Dumnezeu condus de Cristos, Regele său. Nu vom cauza nici un rău şi nici o daună nimănui. Vom fi fericiţi să trăim în pace şi să le facem bine tuturor oamenilor cu orice ocazie“.

  Martorii lui Iehova s-au confruntat pentru prima dată în mod serios cu probleme legate de ceremonii naţionaliste în Germania nazistă. Hitler a încercat să înregimenteze naţiunea germană impunând salutul nazist „Heil Hitler!“. Aşa cum raporta Björn Hallström, ziarist suedez şi crainic la BBC, când Martorii lui Iehova din Germania au fost arestaţi în epoca nazistă, în general acuzaţiile includeau „refuzul de a saluta drapelul şi de a rosti salutul nazist“. După ce aproximativ 1.200 de Martori au fost întemniţaţi în Germania la începutul epocii naziste pentru refuzul de a rosti salutul nazist şi de a renunţa la neutralitatea lor creştină, alte mii au fost maltrataţi fizic în Statele Unite din cauză că nu au salutat drapelul american
  Martorii lui Iehova însă şi-au păstrat o neutralitate strictă în toate conflictele. În Turnul de veghe (publicatia lor) din 1 noiembrie 1939 (ediţia din limba engleză) se spunea: „Toţi cei care sunt de partea Domnului vor rămâne neutri, fără a trece de partea naţiunilor participante la război“. Indiferent de situaţie, Martorii lui Iehova din toate naţiunile îşi păstrează această poziţie. Ei nu permit ca politica dezbinatoare şi războaiele din această lume să le distrugă unitatea de care se bucură la nivel mondial. Ei ‘şi-au făurit din săbiile lor fiare de plug şi din suliţele lor cosoare’. Fiind neutri, ei nu mai învaţă războiul. — Isaia 2:3, 4; 2 Corinteni 10:3, 4.
  Întrucât îşi păstrează neutralitatea, cu ce se confruntă ei? Isus a zis: „Fiindcă nu faceţi însă parte din lume, . . . lumea vă urăşte“ (Ioan 15:19). Mulţi Martori ai lui Iehova au fost aruncaţi în închisoare. Unii au fost torturaţi, chiar ucişi, la fel cum s-a întâmplat şi cu creştinii din secolul I.
  Vorbind despre Martorii lui Iehova , redactorul publicaţiei Holocaust Educational Digest a remarcat: „Nici un Martor al lui Iehova nu va merge vreodată la război.. . .Dacă toţi oamenii din lume care au deţinut funcţii importante ar fi avut această credinţă, [cel de-al doilea război mondial] nu ar fi avut loc niciodată“.
  Statul nazist a dezlănţuit una dintre cele mai barbare persecuţii împotriva creştinilor consemnate în istorie. Mii de Martori ai lui Iehova — din Germania, Austria, Polonia, Cehoslovacia, Olanda, Franţa şi alte ţări — au fost aruncaţi în lagăre de concentrare. Aici ei au fost supuşi celui mai crud şi mai sadic tratament care se poate imagina. Nu era ceva neobişnuit pentru ei să fie înjuraţi şi loviţi cu piciorul, iar apoi forţaţi să facă genoflexiuni, să sară şi să se târască pe burtă ore în şir, până când leşinau sau se prăbuşeau epuizaţi, în timp ce gardienii râdeau în hohote. Unii au fost forţaţi să stea în picioare, în curte, goi sau îmbrăcaţi sumar, în plină iarnă. Mulţi au fost biciuiţi până şi-au pierdut cunoştinţa şi spatele li s-a umplut de sânge. Alţii au servit drept cobai în experimente medicale. Unii, legaţi cu mâinile la spate, au fost spânzuraţi de încheieturile mâinilor. Deşi slăbiţi de foame şi îmbrăcaţi subţire pentru timpul geros, ei au fost forţaţi să efectueze munci grele, să lucreze ore îndelungate, folosindu-şi adesea mâinile când era nevoie de lopeţi şi de alte unelte. Bărbaţi şi femei deopotrivă, cei mai tineri fiind adolescenţi, iar cei mai în vârstă având peste şaptezeci de ani, au fost maltrataţi în acest mod.
  În lagărul de la Buchenwald s-au exercitat presiuni similare. Ofiţerul nazist Rödl i-a avertizat pe Martori: „Dacă vreunul dintre voi refuză să lupte contra Franţei sau a Angliei, veţi muri cu toţii!“ Două companii SS complet înarmate aşteptau la poartă. Nici măcar un singur Martor nu a cedat. A urmat un tratament dur, dar ameninţarea ofiţerului nu a fost executată. A devenit bine cunoscut faptul că, în timp ce Martorii din lagăr erau dispuşi să efectueze aproape orice gen de muncă încredinţată, ei aveau să refuze în mod categoric să facă ceva ce sprijinea războiul sau dăuna unui alt prizonier, şi aceasta chiar dacă erau supuşi unui regim de înfometare sau erau forţaţi să lucreze suplimentar.
  Încercările prin care au trecut sunt aproape imposibil de descris. Sute dintre ei au murit. Părinţii au fost smulşi de lângă copiii lor. Partenerii conjugali au fost separaţi, iar unii niciodată nu au mai avut veşti despre partenerul lor. La scurt timp după ce s-a căsătorit, Martin Poetzinger a fost arestat şi dus în infamul lagăr din Dachau, apoi la Mauthausen. Soţia sa, Gertrud, a fost închisă la Ravensbrück. Ei nu s-au văzut timp de nouă ani. Amintindu-şi de viaţa sa la Mauthausen, el a scris ulterior: „Gestapoul a încercat toate metodele de a ne determina să ne renegăm credinţa în Iehova. Înfometare, prietenii false, brutalităţi, obligaţia de a sta zile la rând în picioare într-un loc îngust, atârnare de încheieturile mâinilor legate la spate pe un stâlp înalt de trei metri, biciuire — toate aceste maltratări, precum şi altele, prea degradante pentru a fi menţionate, au fost încercate“. El s-a aflat, de asemenea, printre supravieţuitori şi ulterior a slujit ca membru al Corpului de Guvernare al Martorilor lui Iehova.
  Martorii lui Iehova nu se aflau în lagărele de concentrare pentru că erau criminali. Când ofiţerii doreau să se bărbierească, îi încredinţau unui Martor briciul, deoarece ştiau că nici un Martor nu s-ar servi vreodată de un astfel de instrument ca armă pentru a-i face rău altui om. Când ofiţerii SS din lagărul de exterminare de la Auschwitz aveau nevoie de cineva pentru a le face curăţenie în locuinţe sau pentru a le îngriji copiii, ei alegeau Martori, deoarece ştiau că aceştia nu aveau să încerce să-i otrăvească sau să evadeze. La sfârşitul războiului, în timpul evacuării lagărului din Sachsenhausen, gardienii au plasat o căruţă cu prada lor de război în mijlocul unei coloane de Martori. De ce? Deoarece ştiau că Martorii nu aveau să le-o fure. Martorii lui Iehova au fost întemniţaţi din cauza credinţei lor. De multe ori li s-a promis eliberarea din lagăr în schimbul unei simple declaraţii de renegare a convingerilor lor. Ofiţerii SS au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a-i ademeni sau constrânge să semneze această declaraţie. Ei au dat dovadă de o iubire altruistă unii faţă de alţii. Când unul dintre ei devenea slab, ceilalţi împărţeau cu el mica lor porţie de mâncare. Când au fost privaţi de orice îngrijire medicală, ei s-au îngrijit cu iubire unii pe alţii.
  Martorii au continuat să predice că Regatul lui Dumnezeu este singura speranţă a omenirii — şi au făcut lucrul acesta acolo, în lagărele de concentrare! La Buchenwald, ca urmare a unei activităţi organizate, mii de prizonieri au auzit vestea bună. La începutul anului 1943, în lagărul din Neuengamme, în apropiere de Hamburg, a fost pregătită şi efectuată cu grijă o campanie de mărturie intensivă.
  Referitor la cele peste 500 de Martore fidele de la Ravensbrück, o nepoată a generalului francez Charles de Gaulle a scris după eliberarea ei următoarele: „Am o sinceră admiraţie pentru ele. Ele erau de diverse naţionalităţi: germană, poloneză, rusă şi cehă şi au suportat foarte mari suferinţe pentru convingerile lor. . . . Toate au dat dovadă de foarte mult curaj, iar atitudinea lor le-a atras, în cele din urmă, chiar şi respectul SS-iştilor. Ele ar fi fost eliberate imediat dacă ar fi renunţat la credinţa lor. Dar, dimpotrivă, ele nu au încetat să se împotrivească, ba chiar au reuşit să introducă în lagăr cărţi şi tracte“.
  Asemenea lui Isus Cristos, ei au învins lumea care încerca să-i preseze în tiparul ei satanic (Ioan 16:33). Christine King, în cartea New Religious Movements: A Perspective for Understanding Society (Noi mişcări religioase: o perspectivă pentru înţelegerea societăţii), spune despre ei: „Martorii lui Iehova au sfidat conceptul totalitar al noii societăţi, iar această sfidare, care persista zi de zi, îi deranja evident pe arhitecţii noii ordini. . . . Metodele seculare, cum ar fi persecuţia, tortura, întemniţarea şi ridiculizarea, nu au reuşit să determine nici un Martor să accepte poziţia nazistă; dimpotrivă, ele s-au întors împotriva instigatorilor lor… Lupta dintre aceste două grupuri rivale care pretindeau loialitate a fost crâncenă, îndeosebi pentru că naziştii, mai tari din punct de vedere fizic, erau în multe privinţe mai puţin siguri, mai puţin înrădăcinaţi în fermitatea convingerii lor, mai puţin încrezători în supravieţuirea Reich-ului lor de 1 000 de ani. Martorii nu se îndoiau în ce priveşte fundamentul lor, deoarece credinţa lor fusese evidentă din timpul lui Abel. În timp ce naziştii trebuiau să suprime opoziţia şi să-şi convingă susţinătorii, împrumutând adesea de la creştinătatea sectară limbajul şi imaginile ei, Martorii erau siguri de loialitatea absolută şi fermă a membrilor lor, şi aceasta chiar până la moarte“. — Publicată în 1982.
  ♦ „În pofida tuturor împotrivirilor, Martorii din lagăre s-au întrunit şi s-au rugat împreună, au produs literatură şi au făcut prozeliţi. Susţinuţi de fraternitatea lor şi, spre deosebire de mulţi alţi deţinuţi, perfect conştienţi de motivele pentru care existau astfel de locuri şi pentru care trebuiau să sufere în felul acesta, Martorii s-au dovedit a fi un grup mic, dar extraordinar, de deţinuţi, marcaţi cu triunghiul violet şi remarcaţi pentru curajul şi convingerile lor.“ Aşa a scris Christine King în „The Nazi State and the New Religions: Five Case Studies in Non-Conformity“.
  ♦ Cartea „Values and Violence in Auschwitz“, de Anna Pawełczyńska, afirmă: „Acest grup de deţinuţi a constituit o forţă ideologică solidă şi ei au câştigat bătălia împotriva nazismului. Grupul german al acestei secte a fost ca o minusculă insulă de rezistenţă neobosită în sânul unei naţiuni terorizate şi ei au continuat să aibă acelaşi spirit curajos în lagărul de la Auschwitz. Ei au reuşit să câştige respectul celorlalţi deţinuţi, . . . al deţinuţilor cu funcţii administrative şi chiar al ofiţerilor SS. Oricine ştia că nici un «Bibelforscher» [Martor al lui Iehova] nu avea să execute un ordin contrar convingerii sale religioase“.
  ♦ Rudolf Hoess, în autobiografia sa publicată în cartea „Commandant of Auschwitz“, vorbea despre executarea unor Martori ai lui Iehova pentru refuzul lor de a renunţa la neutralitatea creştină. El a spus: „Aşa îmi imaginez că trebuie să fi arătat primii martiri creştini în timp ce aşteptau în arenă să fie sfâşiaţi de fiarele sălbatice. S-au dus la moarte cu feţele transfigurate, cu ochii ridicaţi spre cer şi cu mâinile încleştate în rugăciune. Toţi cei care au asistat la executarea lor — chiar şi plutonul de execuţie — au fost profund mişcaţi“. (Această carte a fost publicată în Polonia sub titlul „Autobiografia Rudolfa Hössa-komendanta obozu oświęcimskiego“.)
  Martin Poetzinger, mentionat anterior in articol, este invitat dupa razboi la sediul mondial al Martorilor lui Iehova pentru a sluji in corpul de guvernare al Martorilor lui Iehova.
  El a fost un om care a vazut grozavia lagarelor de exterminare cu ochii lui. Credeti d-le DINU ca el sau un alt Martor al lui Iehova care a cunoscut direct sau indirect ororile razboiului, a lagarelor de concentrare sa fie de acord ca Martorii sa cumpere actiuni la o fabrica de armament, asa cum insinueaza unii calomniatori?!! Sa fim seriosi!
  Si asta ca sa ma refer doar la primele minciuni. Mai documentati-va inainte dde a scrie ceva!! Nu suntem toti naivi si creduli!!!

  • Vali

   @nontacitus
   Se vede treaba ca esti unul din oamenii de legatura cu americanii.Pseudo-povestile tale cu (pretins)tenta mistica nu mai induioseaza pe nimeni.Parafrazindute – sa fim seriosi- faptul ca detin actiuni la o fabrica de armament sint doar niste mizilicuri.Crezi ca tehnica acoperitului cu pamint a rahatului,pe care o practica pisicile,tine si in cazul asta? Si ai uitat sa explici daca e real jaful la care sint supusi membrii de rind,inclusiv cazul relatat,din Maramures.Nu esti prost,ci doar rau intentionat.Pacatuiesti in fata lui Dumnezeu…

  • Adrian

   Excelet comentariu !Foarte bine documentat si foarte adevarat!Asa trebuia sa se documenteze si dnul ziarist dar presupun ca prejudecatile in contra Martorilor lui Iehova sunt ca un lant pentru minte ,impiedicant pe oricine le are sa gandeasca liber si sa invete adevarul care elibereaza!

 2. fane

  :)) :)) Cat de mult puteti abera! Atat, e suficient! Ati venit acum de la prostituate si v-ati gasit sa-i criticati pe altii. Uitati-va la voi, sunteti distrusi, si asta de mult timp!

 3. fara semnificatie

  Un subiect interesant care stirneste mult interes pentru multi din multe motive ,dar adevarul putini ajung sa-l cunoasca !El se expune in acest articol cu o mare sinceritate si multi nu inteleg ca sint manipulati in cadrul organizatiei si astfel apar comentariile de aparare,dar chind fiecare va avea ocazia sa viziteze centrele de filiale care exzista deschise in multe tari ,vor raminea surprinshi de ce vor putea vedea cu ochii lor!!!Si prea putini cunosc puterea de finantare in redarea si tiparirea revistelor,cartilor si a broshurilor care se distribuie saptaminal,lunar si anual la ushile locuintelor !!Dar oare investitiile de ce se orienteaza in aceste reclame si nu si in azile de batrini,gradinite,spitale si scoli in care copii sa fie educati in stilul pe care si-l doresc ?Sa cunoasteti adevarul despre aceasta organizatie cititi cartile scrise de catre Raymond Victor Franz care a facut parte din corpul de guvernare al organizatiei!Ele se intituleaza;”Crisis Of Conscience” si “In Search Of Christian Freedom”.Este dureros ca intradevar de la o organizatie sincera formata pentru interes spiritual ,sa ajuns la o corporatiune organizatorica religioasa in care membrii sint manipulati intr-un mod sistematic si greu de inteles chiar de catre membrii si cei din jurul ei!!!Sint multe pagini pentru accesare cu privire la organizatie si subiectele astfel se scriu;
  http://www.freeminds.org/psychology/other/the-active-force-behind-the-watchtower.html
  Iar membrilor le vine greu sa creada ca sint folositi doar pentru prosperarea si confortul celor de la conducere!

 4. haitas calin din baia mare

  am fost martor timp de 30 ani nu am mai suportat i-am spus unui nenorocit de matrtor vecin de gard care ma hartuit ani de zile ca sint o secta americana nenorocita care hartuiesc oamenii propria turma interesul fiind impunerea cu deasila politica lor de la broklin usa.nenorocitul de vecin batrin de adunare ,supraveghetorul congregatiei il chiama bindiu titu congregatia viilor baia mare is niste nenorociti ,batrini astia care in viata civila is zero insa umbla cu limba scoasa dupa functii in congregatie ;si simt o mare placere s-ai hartuiasca pe membrii simpli nu poti sa le spui nimic iti zic ca vorbesti impotriva spiritului sfint nenorocitii se confunda ei cu spiritul sfint…niste comunisti besinosi cu probleme psihice un om normal nu iar face placere sasi hartuiasca semenii in mod consecvent.Blestemat omul care se increde in om …pentru mai multe relatii calin_ursuletu@yahoo.com Moarte sectelor!babuini cu creierele spalate iesiti din ea pina nu vet vi dezamagiti total oricum majoritatea sinteti victime ale acestei secte nenorocite nu am parasit aceasta secta mai repede din cauza sotiei si a unor prieteni?..

  • DOAR VALI

   Tu nu ai fost un martor nici macar o zi …. cineva care ajunge martor chiar daca este exclus si devine chiar apostat( impotrivitor ) nu spune asemenea aberatii. Ai vrut si tu sa arunci cu o piatra dar ai facut la fel ca domnul ziarist in cauza . Doar cuvinte denigratoare si atat .

 5. Anonim

  Tot acest articol este plin de minciuni. Cine sunteți voi sa judecați aceasta ORGANIZATIE
  Martori lui Iehova din România:
  Nu “scot armele”, Nu deține Fabrica de armament, Nu se implica în politica si Nu ajuta ONU!!!
  TOATE SIT-URILE ÎNAFARĂ DE http://www.jw.org/ și http://www.watchtower.org/ SUNT DOAR FALSURI CARE NU AU LEGĂTURA CU ADEVĂRAȚI MARTORI AI LUI IEHOVA! Aceste sit-uri adăpostesc tot felul de apostazii care au fost excluși din organizație asa cum e și Haitas Calin nu il cunosc dar am observat ca nu degeaba la exclus. “capitolul 7 Nu mai judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi, 2) căci cu judecata cu care judecaţi veţi fi judecaţi şi cu măsura cu care măsuraţi vi se va măsura. 3) De ce te uiţi la paiul din ochiul fratelui tău şi nu iei seama la bârna din ochiul tău? 4 Sau cum poţi să-i zici fratelui tău: «Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău», când iată că în ochiul tău este o bârnă? 5) Ipocritule! Scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea clar să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
  6) Nu dați câinilor ce este sfânt şi nu aruncați perlele voastre înaintea”
  Matei 7:1

  Revenind la acest articol citiți și voi Sfintele Scripturi.

  Nu uitați ca ziua ce mare a lui Iehova va veni pe neașteptate!

 6. haitas calin din baia mare

  Babuini cu creierul spalat cine judeca nu voi cu comitetele voasre judiciare penibile ,cine va credeti buricul pamintului ;daca erati nascuti in China India sau zona Araba mai erati voi sectanti fanatici ?Chiar nu vedeti ca sinteti victime si prizonieri ai aceste secte oribile?Inafara de literatura voastru cu care va spalati creierele ce mai cititi voi,mai bine ati cerceta pe internet in ce rahat de secta ati intrat.Nu vati saturat sa va fiti tot timpul intepati sa vi se puna in circa atitea sarcini,sa fiti hartuiti savi se controleze viata atit de grosolan?http://www.rcrwebsite.com/jwparadi.htm luti si cititi sa nu va fie frica sa cercetati sa va verificati in ce rahat ati intrat! hai pa!

 7. kari

  da ok pt. ce sunt excluti fratii ….cand in biblie se spune iarta….iar cand cineva greseste in excludeti ..de ce

 8. anonim

  anumite persoane sunt excluse daca nu se caiesc sincer…..si eu de ex am pacatuit grav dar am fost iertata pt ca m-am corectat….si in trecut au fost cazuri cand crestinii erau inlaturati din congregatie pt ca aveau o conduita depravata… faptul ca sunt exclusi cei ce gresesc si nu se corecteaza este o masura prin care organizatia sau poporul ramane curat, nepatat…

 9. igor

  eu sunt un martor a lui iehova din republica moldova si am observat din ceea ce am citit o totala lipsa de profesionalism pentru ca tot ce sa scris nu este adevarat,de exemplu sa scris de donatii ca ni se cer in mod obraznic donatii aceasta afirmatie e falsa,cind vine borba de donatii atunci fiecare ofera cit a hotarit in inima lui …
  sau ca membrii corpului de guvernare ar avea actiuni la o fabrica de armanent din nou o afirmatie falsa si fara dovezi,dar nu ne e de mirare acum se intimpla la fel cum a zis Isus (Matei 7:5citez) scoate mai intii birna din ochiul tau si atunci vei vedea clar sa scoti paiul din ochiul fratelui tau,acum o intrebare cit costa o luminare la biderica si cit costa la piata?…in Moldova de citeva ori mai scumpa e luminarea la biserica sau sa luam exemplul preotilor ei sunt platiti pentru a efectua un serviciu religios iar martorii lui Iehova o vac de voluntar si cind spun voluntar spun din proprie experienta,
  si martorii nu traiesccu zeamă de morcov murat şi zeamă de varză murată cu mămăligă si traiesc cu ce muncesc,
  sa mai spus de batrin de guvernare aceasta numire in rindul martorilor nu exista,
  in corpul de guvernare intra un grup mic de barbati maturi spiritualiceste iar Marinaru cum sa mentionat in artical nu exista printre ei
  sa mai spus ca martorii le spala creierul oamenilor pentru a aduce noi adepti,aceasta remarca e injositoare si neadevarata,o persoana care doreste sa devina martor trebue sa studieze 2 carti bazate pe biblie lucru care dureaza cel putin un an si participe regulat la intruniri si congrese si sa fie cu o minte sanatoasa pentru a intelege adevarurile profunde din biblie

 10. calin

  Da si eu am fost exclus pt. ca i-am zis unui “FRATE”care ma hartuia in mod sistematic ca sinteti o secta americana oribila care va hartuiti membrii.Asta este purul adevar si sint sigur ca nu gresesc http://www.rcrwebsite.com/falsere1.htm Si ma simt foarte bine asa si nu m-as intoarce inapoi pentru nimic in lume.Sinteti sclavi ,victime ,prizonieri ale acestei secte viclene,ipocrite,infatuate,orgolioase…va pup.

 11. calin

  Uite ca sinteti o SECTA http://www.odaiadesus.ro/manipulare.html si mai serviti http://www.crestinortodox.ro/secte-culte/patologiile-manipularii-sectare-72871.html si mai avem http://www.rcrwebsite.com/jwparadi.htm si mai este http://www.rcrwebsite.com/falsere1.htm .Dragi victime sint documentat;daca as crede si un gram ca secta voastra este adevarata m-as intoarce inapoi,mersi nu vreau sa mai fiu sclavul baietilor destepti,mai sintem unii care mai gindim si cu capul nostru[nu pot sa inghit politica wactover[trbuie sa fi suficient de timpitel.Am ramas in aceasta secta atitia ani din cauza sotiei anturajului si pentru ca este destul de greu sa faci reforma in viata ta mai ales dupa ce ti-a fost traznit capul[spalat] cu tot felul de cretinisme.Pina ce hartuirea la care am fost supus in mod sistematic de nenorocitul de Bindiu Titu batrin de congregatie Baia Mare Viilor…a ajuns la cote maxime;si mi-am dat arama pe fata ,deci am spus ce gindesc despre ei;banda de ipocriti,secta americana oribila care isi hartuieste membrii etc.V-am pupat!

  • anonimus

   Tati, nu asa se aduc argumente, argumente stiintifice, poate niste cronici istorice, nu siteuri facute de niste oameni care isi urmaresc propriile interese, sau siteuri ale altor culte religioase, ai vazut tu ca pe siteurile martorilor lui iehova sunt aduse remarci negative altor biserici? NU. Daca esti asa frustrat incat constiinta ta nu te mai lasa in pace de ce nu mergi inapoi la biserica ta si acolo o sa vezi tu hartuiala. Fara suparare nu esti decat un om prost informat……

 12. calin

  Nu va judec doar va caracterizez ,stiti voi cum asa cum batrinii va fac caracterizarea la fiecare dintre voi”DOSARUL” securistilor unde este dosarul meu?Stiti ce scria in dosarul meu?Am aflat de la un fost batrin Ce am in gusa si in capusa ;cu alte cuvinte nu sint duplicitar ca voi ,fatarnic-nu umblu cu manusi ,doar sint un iubitor al ADEVARULUI.SECTA martorii lui iedracu nu suporta sa fie CRITICATA;se crede sfinta tot asa ca si cacatu lui TITU….HAi pa ma duc sa mai beau o cafea tare sa va mai porcaiesc.Este o datorie morala pentru mine sa demasc aceasta secta periculoasa.Voi membrii simplii sinteti doar victime si va simpatizez[sinteti oameni de treaba]insa pe sefii vostrii care traiesc in ipocrizie si care va exploateaza,i-as spreia cu sprei de muste gindinduma ca sint niste muste de rahat[cu frisca].HAI PA.

 13. calin

  Mami din proprie experienta am ajuns la concluzia ca sinteti un cacat de secta.Am avut timp 30 de ani sa va cunosc.Insa mai evident decind au venit fariseii astia de SUPRAVEGHEATORI sa supravegheze ei pe mamica lor in cur. pa pa.

 14. marcu

  Caline : Tu nu te poti exprima corect,gramatica este o necunoscuta pt.tine…bunul simt nu exista…Eu nu pot sa cred ca ai fost vreodata fratele meu !Daca ai fost…cred ca a fost vorba despre o eroare..Acum insa…esti la locul tau.Nu inteleg ce mai ai cu noi…..

 15. vaasile

  anonimule, ai dreptate in unele lucruri dar ai uitat sa mentionezi ca martorii au inceput cu greseli enorme si inca mai fac, te-as ruga sa verifici ce spune biblia la versetele din 1 si cum femeile voastre le incalca aproape in fiecare zi

 16. alex

  Stiu ca martorii studiaza biblia si incearca sa inteleaga simbolurile din ea, dar nu au ochi sa vada ca aceasta are nici mai mult nici mai putin decat 66 de carti?Oare de ce au ales cifra 66?Conducatorii lor”luminati” puteau alege orice numar 67,65,…dar nu 66. Sincer daca as gresi pentru mine, as mai zice ca am fost prost sa merg acolo, dar sa imi dau copii sa studieze din asa ceva cred ca as avea remuscari pana la sfarsitul eternitatii.

 17. radu

  nu sunteti secta, suntenti insecte…. pacat ca sunteti manipulati. nu am nici o treaba cu nimeni dar e la mintea cocosului ca o religie aparuta in urma cu cca. 100 de ani nu revolutioneaza istoria religiilor. ciocu mai mic ca nu le stiti voi pe toate. profetiile cu sfarsitul lumii nu s-au adeverit. russel,intemeietorul a fost un borfas mediocru,fara prea multa carte,dar cu bisnitzareala in sange. ce credibilitate mai ai dupa 6 preziceri false…falsificati biblia in continuare si traiti in lumea voastra..oricum vine sfarsitul pentru toti… deschideti bine ochii si ganditi si cu capul nu doar cu morcovul din fund.. in primul rand ca sa fi MARTOR la sau al cuiva trebuie sa fi fost prezent sau sa fi vazut ceva..nu poti fi martor din povesti… schimbati mai intai numele si apoi incercati sa mai pacaliti si sa mai adunati alti adepti. DUMNEZEU sa va ierte

 18. marcu

  Radu:
  De ce ne jignesti? Noi nu am aparut in urma cu 100 de ani…ci in urma cu 6000 de ani,devreme ce apostolul Pavel il numeste pe Abel martor al lui Iehova…

 19. Pe adresa asta nu sunt decat martori care isi apara cu desavarsire religia dar sa vedem daca martorii lui Iehova au puterea si respectul pentru noi ceilalti sa ne spunsa de ce cel care a inventat religia lor a facut puscarie daca nu va zic eu dar nu acum asa ca martoriilor liniste ca nu sunteti decat niste marionete si nimic mai mult .

 20. Anonim Dark

  ceea ce am citit aici sunt niste aberatii!!!! atata timp cat nu stiti despre ce vorbiti va rog vedetiva de treaba si lasatii pe Martori in pace ca nu cred ca au facut ceva de care pot fi acuzati.

 21. terah

  Martori ai lui Iehova cât mai mințiți pe oameni și în același timp faceți Biblia mincinoasă!!!!!!!!!!!!!!. Cronologia biblică prezentată de Watchtower prin Turnul de Veghe precum și alte cărți și broșuri sunt minciuni pe care nici o persoană care are un minim de cunostințe matematice s-ar ferii să le spună sau să le scrie ca și o dovadă de netăgăduit așa cum încearcă martorii să o facă.Concret: Turnul de Veghe 01.01.2012 pagina 3,,Avraam s-a născut în anul 2018 î.e.n.”,aceiași dată este dată și în cartea Să vină regatul tău la pagina 52 pe un fond ilustrativ este scris:,,ABEL circa 3900 î.e.n.,NOE 2970-2020 î.e.n., AVRAAM,SARA,IACOB 2018-1711 î.e.n.,IOSIF 1767-1657 î.e.n.,MOISE 1593-1475 î.e.n., DAVID 1107-1037 î.e.n.” Revista sau broșura Biblia editată în 2010 dă ca și notă următoarele date: La pagina 4,,Crearea lui Adam în anul 4026 î.e.n.,pag.5 moartea lui Adam în anul 3096 î.e.n.,pagina 6 potopul în anul 2370 î.e.n.,la pagina 7 nașterea lui Avraam în anul 2018 î.e.n.”. În cartea Adevărul vă va face liberi pag.80 ,este scris: ,,De la crearea lui Adam până la potop erau1.656 ani De la potop până la legământul avraamic erau 427 ani De la legământul avraamic până la sfârşitul anului 1 î. C.erau 1.945 ani De la crearea lui Adam până la sfârşitul anului î. C.erau 4.028 ani.” În cartea Studii în Scripturi,Volumul II(A SOSIT TIMPUL)scrisă deCh.T. Russell în anul 1889 la pagina 42 este scris: ,,De la crearea lui Adam Până la sfârşitul potopului 1656 ani De atunci(De la potop) până la legământul cu Avraam 427 ani De atunci(De la Legământ) până la Exod şi la darea Legii 430 ani”. De menționat căci anul 1513 î.e.n.,este bătut în cuie și de netăgăduit pentru martori și este considearat anul pentru exod. Să vedem câteva calcule aritmetice posibile:
  Martorii lui Iehova 1513+430+427=2370 î.e.n.,anul potopului 1513+430=1943 î.e.n.,anul legământului (exod până la legământ) 2370-427=1943 î.e.n.,anul legământului (potop până la legământ) Avraam a fost născut în anul 2018 î.e.n. 2018-1943=75 de ani de la nașterea lui Avraam la Legămînt
  ADAM 930 4026-3096 3964-3034 î.e.n SET 912 3896-2984 3834-2922 î.e.n ENOS 905 3791-2886 3729-2824 î.e.n CAINAN 910 3701-2791 3639-2729 î.e.n MEHALALEEL 895 3631-2736 3569-2674 î.e.n IARED 962 3566-2604 3504-2542 î.e.n ENOH 365 3404-3039 3342-2977 î.e.n METUSALA 969 3339-2370 3277-2308 î.e.n LAMEH 777 3152-2375 3090-2313 î.e.n NOE 950 2970-2020 2908-1958 î.e.n SEM 600 2470-1870 2408-1808 î.e.n. Potopul 2370-2368 2310-2308 î.e.n. Adam până la potop 1656 ani Potop până la Adam 1656 2370+1656=4026 î.e.n. 2310+1656=30966 ARPACȘAD 438 2368-1930 2308-1870 î.e.n ȘELAH 433 2333-1900 2308-1870 î.e.n EBER 464 2303-1839 2243-1779 î.e.n PELEG 239 2269-2030 2209-1970 î.e.n REU 239 2239-2000 2179-1940 î.e.n SERUG 230 2207-1977 2147-1917 î.e.n NAHOR 148 2177-2029 2117-1969 î.e.n TERAH 205 2148-1943 2088-1883 î.e.n Terah avea vârsta de 70 ani când s-a născut Avraam Deci rezultă din calculul 2148-70=2078 anul când s-a născut Avraam și nu anul 2018 î.e.n. AVRAAM 175 2078-1903 ??? Care an este bun??? 2018-1843???
  Leg.Avraamic în anul 1943 î.e.n. 2018-75=1943 !!! dar 2078-75=2003 !!!
  AVRAAM 175 2078-1903 2018-1843 î.e.n. SARA 127 2068-1941 2008-1881 î.e.n. ISAAC 180 1978-1798 1918-1738 î.e.n IACOV 147 1918-1778 1858-1711 î.e.n IOSIF 110 1827-1707 1767-1657 î.e.n. Iosif vândut sclav 1810 î.e.n. 1750 î.e.n. MOISE 120 1653-1533 1593-1473 Ieșirea din EGIP 1578 î.e.n. 1513 î.e.n
  Cei 60 de ani în plus sunt adunați de două ori.O data de la potop și până la moartea lui Terah și o data de la Legământul Avraamic(când Avraam avea 75 de ani și Terah 145 ani) până la moartea lui Terah.Dacă luăm anul 4026 î.e.n anul creerii lui Adam găsim anul nașterii lui Avraam 2078 î.e.n.,iar dacă luăm anul 2018 anul nașterii lui Avraam găsim numai anul 3966 î.e.n.,anul creerii lui Adam conform tabelului mai sus menționat conform cronologiei Bibliei.

 22. terah

  Ceva mai simplu de calculat.Nașterea lui Avraam în anul 2018 î.e.n., până la potop sunt numai 292 de ani,după Biblie: Genesa11:10-26(2+35+30+34+30+32+30+29+70=292 de ani)+75=367 de ani de la potop la legământ. Exod 1513+430 până la Legământ=anul 1943 î.e.n.,an confirmat și de martorii lui Iehova. Anul Nașterii lui Avraam 2018 î.e.n-1943 î.e.n. anul legământului =75 este anul pe care l-a avut Avraam când s-a făcut legământul. De unde au găsit martorii 427 de ani de la potop la legământ numai Satana știe!!!. Când de la legământ la potop sunt numai 367 de ani, iar de la potop la moartea lui Terah sunt 427 de ani. Cum au găsit 4026 de ani de la Adam la nașterea Domnului când ei nu pot dovedi după Biblie numai 3966 de ani. 1513 î.e.n.,până la exod+430 la legământ+367(nu 427)la potop+1656 până la Adam este egal cu 3966 de ani și nu 4026 de ani cum dau greșit ,,calculatorii mileniului” sa marii și singurii cercetători ai Bibliei

 23. ionica

  Ce mai atâtea calcule complicate și neînțelese de multe persoane.
  Iosif a murit în anul 1657 î.e.n.Traducerea Lumii Noi 2006,pag.1566, Să vină regatul tău,pag.52.Biblia confirmă că de la nașterea lui Iosif la creerea lui Adam sunt 2199 de ani plus 1767 de la nașterea lui Iosif până la anul nașterii Domnului dau un total de 3966 de ani.
  1767 anul nașterii lui Iosif +91 ani până la nașterea lui Iacov =1858 î.e.n.,+60 ani până la nașterea lui Isaac =1918 î.e.n.,+100 ani la nașterea lui Avraam = 2018 î.e.n.Până aici totul este bine și frumos și se potrivește cu ce dau cei din corpul de guvernare de la Brooklyn în Turnul de Veghe 1 ianuarie 2012 pag.3, precum și alte cărți și broșuri ale lor.Conform Bibliei de la nașterea lui Avraam la potop sunt 292 de ani +2018 î.e.n =2310 î.e.n. anul pentru potop +1656 de ani de la potop la Adam dau 3966. Această cronologie este luată după BIBLIE și nu după MINCIUNILE corpului de guvernare al de la Brooklyn martorilor lui SATANA

 24. marcu

  Cine anume a facut puscarie? Aaa…multi martori ai lui Iehova…Eu am rude care AU MURIT IN PUSCARIILE COMUNISTE.Si? Nu inteleg care este problema ! Daca te referi la Russel,el nu a facut puscarie…

  • hartuitul

   securitatea face legea in aceasta religie.am fost acum vreo 10 ani in germania si pe atunci voiam sa studiez cu martorii.acolo am vazut adevarata spalare de creier care se practica fata de cei naivi.Nu am devenit un membru botezat,dar nici nu mi/\-as dori asa ceva.il sustin pe calin haitasu, ca principiu.nu cred insa ca limbajul e cel adecvat.pe de alta parte incerc sa il inteleg.nu stiu daca nu cumva,dupa 30 de ani de hartuire prin care a trecut,daca as trece si eu(intrucatva,si nu putin,am suferit si eu) de nu cumva as proceda la fel. membrii obisnuiti,prin educatie devin,in majoritate,de treaba, dar nimeni nu se gandeste ca mai marii lor,de fapt,de asemenea membii au nevoie pentru a fi docili si supusi,de a umfla conturile organizatiei,(fireste…. fara obligatie…) cu bani.Am participat la niste discutii in germania,acolo unde atunci era vorba de a se ridica o constructie pentru biserica,in care nu s-a spus direct,dar s-a incercat a li se induce celor de fata ca trebuie sa contribuie,sugerandu-li-se chiar si sumele cu care o pot face,iar anumite persoane s-au simtit coplesite de sugestie,spunand ca nu isi pot permite asemenea greutate.Iar tu caline!exprima-ti opiniile,dar te rog,fa-o in limita decentei,fiindca nu pe multi vei reusi sa ii determini sa te aprobe.Stiu multe alte lucruri,cu care voi reveni in viitor,daca prezinta interes,insa martorilor nu le raspund.Daca doresc sa stie cu adevarat in ce ape se scalda,daca doresc sa-si elibereze mintea de povara presiunii psihice la care sunt supusi,si pe care o accepta mai mult sau mai putin constient,ii sfatuiesc sa se mai gandeasca,si sa caute informatii,sa se uite in jur,sa mai mearga pe la constructiile lor grandioase,dar nu neaparat la salile regatului,ci la sediile lor,cum ar fi cel de la Bucuresti,ori Lvov in ucraina,sau,cine are posibilitatea,chiar la Bruklin in New-york,si,probabil,isi vor da seama ca aceste constructii,cu tot huzurul din interiorul lor,nu difera de cele ale patriarhiei,ori cu cele ale vaticanului.

   • hartuitul

    chiar nu mai intereseaza pe nimeni aceasta tema? chiar nu a mai fost spalat la creier nimeni? e bine fratilor!ramaneti cu cele stiute.Aveti insa grija ca nu cumva sa va perdeti fara sa vreti capul,deoarece ai nevoie de foarte multa tarie de caracter pentru a te debarasa de acesti psihologi bine instruiti de mai marii lor pentru ca si de fondurile tale sau de forta ta de munca in vederea aducerii altor persoane cu fonduri martorii au nevoie.

 25. cel ce loveste

  secta MARTORII LUI IEBOLA este cea mai periculoasa secta din lume eu stiu acest lucru de la boala de soacramea care este martora si pentru ca nu vrem sa mergem la sala unde merge ea incearca sa ne desparta ( pe mine de ficasa ) spunandui lui ficasa ca are ia niste baieti la ia la sala care sunt de nasul iei nu ieu .Eu ce sa inteleg ca asta va invata cum sa despartiti familii ?? Cine poate sa imi explice acest paragraf din revista Turnul de veghe din 15 martie 1969 pagina 17 ( engleza ) “:…nu-i lasati sa va spele creerul cu propaganda diavolului de a promova , de a deveni cineva in aceasta lume. Acestei lumi ia ramas foarte putin timp! orice viitor ofera aceasta lume nu este nici un viitor. In mod intelept,asadar, lasa cuvantul Domnului sa te influenteze.Fa un tel din serviciul de pioner , ministerul cu timp integral , cu posibilitatea serviciului la betel sau de misionar….” nu cumva e vb de o spalare a creerelor in masa??. Cand v-a oferit Dumnezeu voua autoritatea de a face divizari ale sangelui si unde anume in biblie scrie ca mai bine stam sa murim decat sa facem perfuzii de sange sau mai rau sa ne lasam copiii sa moara decat sa faca astfel de perfuzii ???? De ce daca cineva reuseste sa paraseasca aceasta secta il numiti apostat??? VOI CE SUNTETI pentru religiile pe care le-ati parasit ca sa va botezati la secta MARTORII LUI IEBOLA????.

 26. cel ce loveste

  ” PAZITIVA DE PROROCII MINCINOSI ! EI VIN LA VOI IMBRACATI IN HAINE DE OI , DAR PE DINAUNTRU SUNT NISTE LUPI RAPITORI ” Matei 7:15

 27. x

  ce mai ziaristi! se iau dupa forumurile unor frustrati. Auzi acolo, Leontina (supraveghetor de circumscriptie). Bai, ziaristilor, inainte sa faceti un articol care sa genereze asemenea discutii aprinse, de ce nu va interesati (de exemplu, cu privire la denumirile celor care au responsabilitati si cine le ocupa) despre subiectul pe care-l tratati? Femeile sint foarte apreciate in rindurile Martorilor, dar ele nu ajung niciodata sa fie numite supraveghetori. Trebuie sa fii timpit sa nu-ti dai seama ca Leontina aia, pe care o citati, e o frustrata care si-ar fi dorit sa fie cineva. Jurnalistii lu’ peste.

 28. Florin

  Ziaristii adevarati sunt pe cale de disparitie. Vorbiti despre lux exorbitant, deoarece cred ca voi , ziaristi de carton sunteti frustrati, invidiosi, alergati dupa stiri senzatie, si in parte ati reusit. Ce inseamna dupa voi Lux Exorbitant? O chiveta ornata cu aur, sau ce? Poate un om folosi mia mult de o pereche de pantofi? Ce organizatie traieste in lux exorbitant prin bani donati? Stiti voi careva? Ce sa zic, ma indoiesc ca romanii au facut bogatia celor din Brooklin. Iar cine vorbeste exagerat de apasat despre bogatie, stim ce il roade: invidia si neputinta. Constantin Dinu, ziarist online Copy-Paste, induce joaca niste sofisme aici inducand impresia ca este revoltat de incorectitudine. Ce legatura are povestea ta bazata pe o informatie nesemnata de pe nu stiu ce forum cu atitudinea conceptia personala fata de razboi? Nici una! Ce mamaliga ai facut aici? Eu stiu un singur lucru, ca nici o mama nu a plans pentru ca fiul ei a fost impusact de un martor al lui Iehova! Cu ce povesti vrei sa ne aburesti domnule? Cat de misto a fost in Primul si al doilea rasboi mondial si cum au fost prostiti Martorii sa nu mearga la razboi? Tare! Iti urez sa fi in linia 1 in al treilea razboi montial, si sa iti aperi patria de invazia nemtilor, a americanilor sau a extraterestilor ! Esti rupt din epoca dezinformarii. Daca ai peste 50 de ani, esti fie tortionar comunist inrait, iar daca esti sub 30 de ani vrei sa te daui in stamba si ai gasit subiectul asta, mai ai sanse de recuperare.

 29. Oana

  @cel ce loveste – nu sti scrie ca lumea|: trebuia sa te semnezi cu : Cel ce se loveste! Du-te si cauta-ti o fata si tu la Birt unde mergi, la Biserica de care apartii sau la discoteca, ce te tine de martoara aia sucita care asculta de maica-sa? NU aud ! Forumurile nu o sa te faca mai iubit de nevasta. Stie ea ce stie ma tem ca.

 30. Artagosul

  Daca sunt boi si isi lasa credinta strabuna bine le face, eu le-as da un sut sa ajunga unde a intarcat mutul iapa

 31. doriana

  Imi pare rau ca trebuie sa vb asa!DAR SPRE binele vostru stati departe de secta asta periculoasa!Tatal meu a fost toata viata un martor lui iehova si pot spune ca ne-a sacrificat pe mine si pe mama in toate sensurile, special material, MAMA A murit anul trecut in circumstante dubioase pt ca nu era de acord cu deciziile sectei de dare averi la ei si tatal meu a murit anul acesta in circumstante foarte dubioase, i-au fost furati toti banii si escrocat de martori care spuneau ca se poate casatori cu alta martora si sa ia averiile
  .A murit improvizamente , in conditii necunoscute , sunt foarte suparata si mahnita de martori sigur ca insistau asupra tatalui meu , pt ca , atunci cand am inchis contractul cu vodafon am vrut elencul de convorbiri si am vazut numelrele de pocaiti o femeie si un barbat din Baia-mare care vb cate o ora la telefon insistand la tatal meu, spalandu-i creierul.Am chemat chiar la ORGANIZATIA lor care se prefaceau ca nu stiu nimic, in biblioteca erau scoase cartile de literatura si era plin de carti groase de pocaiti
  , la tara unde ma intorceam gaseam tot brosuri, o ora inainte sa se intample am vb cu tatal meu si mi-a zis ca a gasit testamentul lui bunica pe pantofii lui sub masa si ca o intrat cineva pe geam , cand am controlat nu se gasea nici un ban desi luase pensia mare de 5 zile si mai dadeam si eu bani.Sunt niste criminali mascati, poate nu reusesc sa povestesc bine situatia, dar aveti grija sa nu va luati dupa ei. sunt foarte periculosi!!!Cum se face ca escrocii din secta BAIA MARE se imbogatesc de pe prostia oamenilor credinciosi?

 32. Nicolae D.

  Asa se intampla cand statul nu e stat, cand nu are credibilitatea si controlul. Daca a venit vorba de mascati, ma refer la cei pe care ii platim noi, ar sti ce trebuie sa faca daca ar fi lasati. Fiindca nu se mai poate, ne sufoca loazele, in curand o sa ne dea afara din tara!

 33. claudiu

  Salutare tuturor ortodocsilor,

  Acum cateva zile m-am intalnit cu un fost client pe care l-am ajutat in solutionarea unei probleme.intrand in vorba si accentuand discutia catre o tema mai putin accesibila ,mi-a spus de aceasta secta martirii lui iehova .Din punctul meu de vedere ,omul mi se pare foarte ok dar sa nu ma ia el pe mine cu teologia sectei lui care este o erezeie mai mare decat organizatia politico militaro iezuita -catolicismul-.Asa ca dragi sectanti ati face bine sa va faceti cateva examene psihiatrice.

 34. Andrei

  Am vazut odata scris pe un perete , toti martorii sunt retardati , si chiar asa sunt , am si cunoscut cativa , tot retardati . Pe deasupra ca aveti Biblia la indemana , voi ii lasati pe altii sa o descifreze pentru voi , deci sunteti retardati . Retards. Pace.

 35. petrica

  auzi domnul ziaristu nu te ai gandit ca pacatuiesti in fata lui Dumnezeu cu ce ai postat la adresa a martorilor lui Iehova,dumnezeu iarta orce pacat omului dar tagaduirea spiritului sfant nici odata nu va ierta Dumnezeu

 36. Nu cred ca pot sa va spun multora buna seara domnilor!
  Suntetii frt Dezgustatorii….
  Pui de vipere,naparci ,cine va va scapa PE voi de judecata la Dumnezeu??
  Care va este viitorul tuturor celor care adaugatii comentarii care socheaza si respinge orice rationament ,suntetii de dispretuit, suntetii de plans, suntetii niste jigodii fara discernamant, fara pricepere, fara judecata sanatoasa…
  Halal neam ROMAN ma refer la CEI care FAC senzationalul…care FAC DIN tantar un armasar.
  Opriti-va gaiitilor,babe fara ocupatie, impovarati de pacate grave. Sa va fie rusine… Impostoriilor,Apostatiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.