Campania anti-Trump din SUA şi România, finanţată de Soros. Ion Spânu: Să nu ne lăsăm manipulaţi. Joseph Stiglitz, laureatul Premiului Nobel şi membru al Internaţionalei Socialiste, este principalul consilier al lui George Soros - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Campania anti-Trump din SUA şi România, finanţată de Soros. Ion Spânu: Să nu ne lăsăm manipulaţi. Joseph Stiglitz, laureatul Premiului Nobel şi membru al Internaţionalei Socialiste, este principalul consilier al lui George Soros

Stiglitz si seful lui, Soros

Să nu ne lăsăm manipulaţi. Joseph Stiglitz, laureatul Premiului Nobel, este principalul consilier al lui George Soros

de Ion Spânu

Articolul de faţă ar putea fi un capitol dintr-un „Tratat de manipulare”, care să ne înveţe cum să ne protejăm de diversiunile profesioniste cărora le putem cădea pradă foarte uşor. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să verificăm bine sursele de informaţii pe care le folosim, altfel riscăm să multiplicăm mesajele construite de oameni pricepuţi în tehnica manipulării.
Ca exemplu, vom folosi un subiect extrem de spectaculos: campania anti-Trump, organizată pe site-urile finanţate de George Soros! Observăm că aceasta se derulează şi în presa din România, inclusiv la „Cotidianul”, prin publicarea unor materiale preluate în special de pe site-ul „Project Syndicate”, la care colaborează 44 de laureaţi ai Premiului Nobel şi peste 100 de personalităţi care au ocupat funcţii importante în mai multe state ale lumii!
În lipsa unei documentări, atît autorii textelor, cît şi cititorii ar putea să cadă în capcana unei dezinformări uluitoare, crezînd că simpla citare a unor astfel de personalităţi este suficientă pentru a avea garanţia unor opinii obiective. Asta, desigur, dacă nu cumva acest lucru se face cu intenţie, ceea ce ni se pare extrem de grav, căci, în acest caz, dezinformarea e mai complicată.
Pentru cei care au deschiderea necesară înţelegerii exacte a celor spuse mai sus, vom explica pe larg ce este cu acest „Project Syndicate” şi, mai ales, cine este cu adevărat Joseph E. Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie. Cei neîndoctrinaţi vor avea surprize uriaşe dacă vor parcurge pînă la capăt acest articol!
Să vedem mai întîi ce este cu site-ul „Project Syndicate”. În România, simplul fapt că aici colaborează atît de multe şi mari personalităţi este deseori suficient pentru a crede tot ce apare pe acest site, noi fiind obişnuiţi să iubim instantaneu pe oricine este promovat într-o funcţie importantă. În alte ţări însă lucrurile nu stau deloc aşa, fiecare sursă de informaţii fiind trecută de receptori printr-un filtru destul de des, aşa încît, în SUA, de pildă, nu numai site-urile, ci şi televiziunile şi ziarele îşi declară pur şi simplu orientările şi simpatiile politice!
Aşadar, să deschidem pagina „Project Syndicate”. Dacă dăm cick pe secţiunea „PS FOCUS”, vom observa că subiectul central al site-ului are exact acest titlu „TRUMP: AN AMERICAN HORROR STORY” (foto 2).
O simplă lectură pe Wikipedia ne lămureşte în privinţa finanţării acestui site: „Project Syndicate” has also received grants from the „Open Society Foundation”! În traducere, „Project Syndicate” a primit, de asemenea, granturi de la „Fundația pentru o Societate Deschisă”. Or, după cum toată planeta ştie, „Open Society Foundation” este principala fundaţie a lui George Soros. De altfel, însuşi George Soros este între principalii autori de texte pentru platforma „Project Syndicate”!
Tocmai de pe acest site, presa din România a preluat textul „How to Survive the Trump Era (Cum să supraviețuim în era Trump), semnat de Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel.
Este un articol extrem de critic la adresa noului preşedinte al SUA, încadrîndu-se perfect în linia directoare trasată de „Project Syndicate”, adică „TRUMP: AN AMERICAN HORROR STORY”.
Fără nici o altă precizare, oricine ar putea să creadă că sîntem în faţa opiniei unui mare economist, deşi, cum vom vedea, Joseph E. Stiglitz nu este doar atît. În afară de faptul că laureatul Premiului Nobel este prim consilier al lui George Soros, Joseph E. Stiglitz a fost vicepreședinte și economist-șef al Băncii Mondiale și președinte al Consiliului de consilieri economici al lui Bill Clinton. Este, deci, un apropiat al Partidului Democrat şi, cum este, în acelaşi timp, primul consilier al lui George Soros, demersurile sale anti-Trump ies complet din sfera obiectivităţii unui om de ştiinţă cum este Joseph E. Stiglitz!
Pentru cei care mai au îndoieli, prezentăm mai jos argumente imbatabile care arată legătura strînsă între Joseph E. Stiglitz şi George Soros.
„Institute for New Economic Thinking” este un think tank nonprofit, ceea ce la noi se cheamă ONG, în care activează personalităţi de primă mărime, între care şi mai mulţi laureaţi ai Premiului Nobel: James Heckman (pentru economie în 2000), Sir James Mirrlees (pentru economie în 1996), Amartya Sen (pentru economie în 1998), George Akerlof, A. Michael Spence şi Joseph Stiglitz, ultimii trei primind distincţia în acelaşi an, 2001, pentru economie! În faţa unei asemenea construcţii mediatice, oricine se poate simţi complexat. Cu toate acestea, chiar la acest nivel, este loc pentru jocuri politico-financiare spectaculoase.
Dacă accesăm site-ul celor de la „Institute for New Economic Thinking”, aflăm că finanţatorul principal este nimeni altul decît George Soros, care este şi co-fondator al ONG-ului, pentru care a donat 50 de milioane de dolari (foto 3).
Tot aici îl întîlnim şi pe Joseph E. Stiglitz, care este şeful Consiliului consultativ (Advisory Board) al ONG-ului (foto 4).
Cei doi, George Soros şi Joseph E. Stiglitz, au participat împreună la mai multe acţiuni internaţionale, cum este, de pildă, „Forumul economic din Sri Lanka” din 2016 (foto 5).
Prezenţa lui George Soros şi Joseph E. Stiglitz la acest Forum Economic este consemnată şi de ziarul „Colombo Telegraph”, într-un articol semnat de Michael Roberts, al cărui titlu este deosebit de sugestiv: „American Trojan Horses Entering Sri Lanka Now?” (foto 6).

Presa anglo-americană, spre deosebire de cea din România, nu se dă pe spate cînd pronunţă numele lui Joseph E. Stiglitz pentru că acolo se ştie bine cît de apropiat este laureatul Premiului Nobel de miliardarul George Soros. Astfel, în „Daily News” citim articolul „George Soros is “Robbing Hood”, apărut după lansarea acţiunii „Occupy Wall Street”: „George Soros is playing the crowd and he’s using a a Nobel prize winner to do it. Joseph Stiglitz is a George Soros-funded economist. Besides accepting funding from Soros, Stiglitz sits on the boards of Soros organizations, including Soros’ Open Society Foundation” (George Soros se joacă cu mulțimea folosindu-l pe laureatul premiului Nobel pentru a face acest lucru. Joseph Stiglitz este un economist finanțat de George Soros. În afară de acceptarea de finantare de la Soros, Stiglitz, este în board-ul organizațiilor lui Soros, inclusiv la „Fundația pentru o Societate Deschisă” a lui Soros”).

Stiglitz-Soros

Şi nu numai în SUA relaţia dintre George Soros şi Joseph E. Stiglitz este văzută în aceşti termeni. Pe Internet (http://bigthink.com/…/leif-pagrotsky-on-george-soros-and-jo…), oricine poate să-l vadă pe Leif Pagrotsky, fost ministru al Suediei în perioada 1997-2006, acum membru al Parlamentului suedez, vorbind tocmai despre acest cuplu Soros- Stiglitz (foto).
Ce nu se ştie în România este că George Soros şi Joseph E. Stiglitz au „scris” împreună chiar şi o carte-audio, intilulată „America: How They See Us”, care se vinde cu 2,34 $ (foto 8).
Sigur că toate aceste amănunte nu vor să diminueze valoarea lui Joseph E. Stiglitz ca economist de stînga. Intenţia noastră este de a atrage atenţia cititorilor şi colegilor din presă că, fără precizările referitoare la relaţia Soros-Stiglitz, se poate cădea foarte uşor în zona manipulării opiniei publice. Se ştie că George Soros a finanţat majoritatea mitingurilor anti-Trump, fiind sponsorul contracandidatei acestuia, Hillary Clinton, la alegerile prezidenţiale. Dacă ştim dinainte aceste lucruri, orice opinie poate să apară în spaţiul public fără a mai fi bănuită de susţinerea unor interese politice.

Silviu Brucan si George Soros la sediul GDS – ianuarie 1990. Foto: Emanuel Parvu

Altfel, cititorii pot să cadă uşor în capcanele întinse de „elitiştii” care s-au poziţionat vizibil în susţinerea lui Hillary Clinton, aşa cum s-a întîmplat cu Andrei Pleşu, cel care, în emisiunea „În faţa ta”, din 19 februarie 2017 de la Digi 24, spunea: „Soros acum este interzis și în Ungaria de domnul Orban. De altfel, a avut un destin foarte interesant. În Ungaria era tratat ca evreu și antipatizat, În România era văzut ca ungur și era antipatizat, în Rusia era considerat american și antipatizat. Prin urmare, oriunde se ducea avea un portret sinistru. Ideea că un bătrân de 90 de ani manevrează planeta mie mi se pare de un comic uriaș”!
După cum se vede, lucrurile nu stau nici pe departe aşa cum le descrie Andrei Pleşu în încercarea lui de a minimaliza implicarea lui George Soros în finanţarea „Grupului de dialog social” (GDS), din care face şi el parte.
Aşadar, să nu ne lăsăm manipulaţi de maeştrii dezinformării, căci, în fond, nu avem cap doar ca să nu ne plouă în gît, ci şi pentru a-l folosi la nevoie!

Ion Spânu

Toate fotografiile menţionate de autor pot fi vizionate la Sursă

Vedeţi şi: Stiglitz, Soros şi Internaţionala Socialistă

The Revolutionary Socialism of Soros Adviser Joseph Stiglitz | The Soros Files

Foto: Getty Images

Preluare: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.