Romania, sfasiata de unguri cu acceptul politicienilor romani. O analiza de Marius Batca - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Romania, sfasiata de unguri cu acceptul politicienilor romani. O analiza de Marius Batca

de Marius Alin Batca

In urma cu ceva vreme, scriam cum PDL, amenintat de UDMR cu riscul pierderii majoritatii in Parlament, face “ciocu’ mic si joc de glezne”, de teama ca nu cumva sa supere partenerii ungari, indiferent daca este vorba despre cei aflati la Budapesta sau in Romania. Dar ce s-a intamplat zilele acestea depaseste orice imaginatie: autoritatile romane inchid ochii la atacurile tot mai dese ale Ungariei la adresa statului unitar roman. Pe langa faptul ca lasa sa fie terfelite simbolurile romanesti, care in anumite zone ale tarii au fost inlocuite cu o carpa albastra cu semiluna, politicienii romani dovedesc ca nu sunt altceva decat niste slugi ale Budapestei. In momentul de fata, Romania a fost abandonata de clasa politica si risca sa fie sfasiata de unguri.

Astfel, Senatul si Camera Deputatilor nu lucreaza luni si marti, pentru ca UDMR sa participe la manifestarile de 15 martie. Partidul Jobbik – “Miscarea pentru o Ungarie mai buna” a organizat la Targu Mures prima intalnire a prezidiului formatiunii in afara granitelor Ungariei, devenind astfel primul partid ungar a carui conducere se intalneste in afara frontierelor tarii. Iar presedintele Parlamentului Ungariei a spus in Romania ca dorinta de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc va avea intotdeauna sprijin din partea Guvernului maghiar.

Jobbik isi tine reuniunile in Romania

Partidul Jobbik – “Miscarea pentru o Ungarie mai buna” a organizat la Targu Mures prima intalnire a prezidiului formatiunii in afara granitelor Ungariei, devenind astfel primul partid ungar a carui conducere se intalneste in afara frontierelor tarii vecine. Presedintele partidului, Vona Gabor, a declarat ca Jobbik nu este un partid extremist, care cauta declansarea unor conflicte, ci ca este interesat de realitatile si problemele maghiarilor de peste hotare, transmite Radio Romania Actualitati. Potrivit acestuia, Jobbik urmareste trei obiective in privinta maghiarilor din Transilvania, si anume sprijinirea unui numar car mai mare de maghiari in vederea obtinerii cetateniei ungare si, implicit, a dreptului de vot, obtinerea autonomiei acestei comunitati, precum si construirea unei relatii cat mai stranse din punct de vedere cultural si economic cu acestia. Vona Gabor a aratat ca tarile din Centrul si Estul Europei, membre al Uniunii Europene, ar trebui sa ajunga la o reconciliere istorica si sa colaboreze cat mai strans.

Parlamentul Ungar sprijina autonomia secuilor

Presedintele Parlamentului Ungariei a spus ca dorinta de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc va avea intotdeauna sprijin din partea Guvernului maghiar. “Cererea autonomiei din punct de vedere moral mi se pare corecta si moderna. Nu doar oamenii din ziua de astazi cer autonomia, ci este viitorul natiei si vointa Divinitatii”, a spu presedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo, citat de Realitatea Tv. Oficialul maghiar sustine ca secuii din afara granitelor Ungariei isi cer ,,doar drepturile” care li ,,se cuvin in mod firesc”. Presedintele Parlamentului Ungariei i-a indemnat pe maghiari sa aiba incredere in “succesul politicii nationale”. Kover Laszlo a primit la Targu-Mures premiul “Gabor Aron” pentru sprijinul acordat secuimii. Inaintea ceremoniei, cateva sute de persoane au marsaluit prin oras cu faclii si lumanari aprinse pentru a comemora maghiarii executati in 1848. Presedintele parlamentului ungar, Laszlo Kover, inceput sambata o vizita de patru zile in mai multe judete din Romania. Prima oprire a fost la Targu Mures, dupa care oficialul de la Budapesta va merge la Cluj Napoca. Luni, presedintele Parlamentului de la Budapesta va inaugura, la Odorheiul Secuiesc, judetul Harghita, un birou de informare privind acordarea cetateniei ungare. In aceeasi zi, Laszlo Kover se va deplasa si la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, unde vor depune juramantul primii solicitanti ai cetateniei ungare in baza procedurilor simplificate, introduse la inceputul acestui an. Luni dupa-amiaza, presedintele legislativului ungar va fi prezent la Congresul Partidului Civic Maghiar din Targu Secuiesc, judetul Covasna, iar marti va participa, in aceeasi localitate, la manifestarile organizate cu prilegul sarbatoririi zilei de 15 martie.

Parlamentul Romaniei isi ia liber de ziua maghiarilor

Senatul si Camera Deputatilor au decis, la solicitarea UDMR, ca programul de lucru pentru saptamana viitoare sa includa activitate in teritoriu luni si marti, avand in vedere ca in 15 martie este sarbatorita Ziua maghiarilor de pretutindeni. In Senat, decizia a fost luata, miercuri, de plen, cu 61 de voturi “pentru”, doua voturi “impotriva” si o abtinere. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat, inainte de votarea programului de lucru pentru saptamana viitoare, ca la ultima sedinta de Birou Permanent, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, si chestorul Verestoy Attila au cerut ca senatorii maghiari sa poata participa in data de 15 martie la festivitatile din colegiile lor. Secretarul Camerei Deputatilor, Nicolae Mircovici, a precizat ca programul de lucru care include activitate in teritoriu pentru zilele de luni si marti ale saptamanii viitoare a fost adoptat de majoritatea membrilor Biroului Permanent, inregistrandu-se doar doua abtineri, transmite Mediafax. Potrivit lui Mircovici, de la vot s-au abtinut liberalul Dan Motreanu si social-democratul Georgian Pop. Mircovici a precizat ca proiectul programului de lucru pentru saptamana viitoare a fost propus, ca si pana acum, la sugestia secretarului general al Camerei, Gheorghe Barbu, el admitand ca propunerea ca zilele de luni si marti sa fie dedicate activitatilor in teritoriu a fost sugerata de grupul UDMR. “Probabil ca la sugestia UDMR s-a facut acest proiect de program”, a admis Mircovici.

Ambasadorul Ungariei a sfidat Romania chiar in sediul MAE

Ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, a declarat la sfarsitul lunii noiembrie 2010, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca Teatrul National din Budapesta are o importanta speciala in dezvoltarea natiunii ungare si nu este “cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”. Declaratia a fost facuta cu ocazia scandalului izbucnit in urma refuzului autoritatilor maghiare de a permite sarbatorirarea Zilei Nationale a Romaniei la Budapesta.”Nu avem niciun fel de problema cu Ziua Nationala a Romaniei. Asta a fost o problema legata de sensibilitati ale partii ungare. Teatrul National din Budapesta este un loc de importanta speciala pentru noi in dezvoltarea natiunii si, din acest punct de vedere, Teatrul National din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”, a spus ambasadorul, la finalul unei ceremonii desfasurate la MAE, cu ocazia implinirii a 90 de ani de relatii diplomatice bilaterale romano-ungare. “Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, aceasta zi este ziua cand noi am pierdut Transilvania. Trebuie si partea romana sa inteleaga sensibilitatea maghiara”, a adaugat ambasadorul.

Autonomie si in Bihor si Satu Mare

Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat la sfarsitul lunii septembrie, la Oradea, ca doreste introducerea autonomiei teritoriale, “cu consimtamantul politicului romanesc si prin intelegere reciproca”, si in Bihor si Satu Mare. “Tinem la autonomia comunitatii maghiare din Romania, respectiv la autonomia teritoriala a unor regiuni unde majoritatea este maghiara. Avem dreptul la autonomie conform normelor si sistemului democratic european. Nu dorim independenta, nu dorim secesiune, respectam integritatea teritoriala a Romaniei”, a afirmat Tokes. “Avem de gand sa introducem autonomia teritoriala – cu consimtamantul politicului romanesc, desigur, prin intelegere reciproca – si in alte regiuni in afara secuimii, in tinuturile asa-numite Partium, adica Bihor si Satu Mare, unde suntem in relativa majoritate intr-o oarecare regiune restransa”, a afirmat Tokes. Totodata, Laszlo Tokes a afirmat ca i-a trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, caruia ii cere sa ii ofere sprijin in oprirea atacurilor din partea politicienilor romani impotriva sa, atacuri care “revitalizeaza atmosfera national-comunismului de alta data”. Laszlo Tokes a raspuns luni acuzatiilor pe care mai multi politicieni romani i le-au adus dupa declaratiile sale de la Scoala de Vara de la Baile Tusnad, privind autonomia Tinutului Secuiesc. “Doamna Corina Cretu (eurodeputat – n.r.), fosta colega de munca a presedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepresedinte al Parlamentului European”, a afirmat Tokes. Fostul episcop a adaugat ca in “campania de denigrare nationalista-sovinista” impotriva sa se inscriu si declaratiile senatorului PSD Titus Corlatean, ale purtatorului de cuvant al PNL Mihai Voicu si ale vicepresedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea sa, si ale “aliatilor” din PDL. Eurodeputatul PSD Corina Cretu a cerut, la inceputul lunii septembrie, in plenul PE retragerea calitatii lui Laszlo Tokes de vicepresedinte al Parlamentului European, ea aratand ca, de la numirea in functie, acesta si-a intensificat mesajele extremiste si sovine.

s.a.m.d.

Karadeniz Press – Partener Ziaristi Online

Vezi si Statul actual contra Statului Roman. Guvernarea PDL-UDMR grabeste instaurarea autonomiei “Tinutului Secuiesc”

Totusi, SRI si MAI lucreaza. Felicitari pentru arestarea sovinului Racz Karoly si anularea Congresului si manifestarilor extremiste ale PCM de la Targu Secuiesc !

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.