Editorial: Noi, romanii ardeleni, iertam, dar nu uitam! Si tacerea e o tradare - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Editorial: Noi, romanii ardeleni, iertam, dar nu uitam! Si tacerea e o tradare

de Lazar Ladariu

Neam bland, iertator si tolerant lasat de Dumnezeu pe pamant, romanii stiu, demult, cat pot cantari, la adevarata lor valoare, intr-o societate civilizata, cuvintele lui Tacitus: “Sine ira et studio” (“Fara ura si partinire!”).

Au gandit la sensul lor romanii ardeleni, si la 1848, cand, in acel razboi civil, nimicitor, prin care se urmarea in Transilvania dominatia etnica ungureasca, 40.000 dintre ei cadeau sub glont sau in latul spanzuratorii, printre care si sute de preoti ortodocsi si greco-catolici ucisi miseleste, cand peste 300 de sate, biserici si manastiri au fost incendiate si rase de pe fata pamantului de trupele si de “tribunalele de sange” ale lui Kossuth Lajos, “preamaritul conducator”, proslavit, cu trei-patru zile in urma, prin localitatile maghiare ale Ardealului.

“Fara ura si partinire!”. Asa a crezut romanul ardelean dintotdeauna, nebagand de seama valvataia amenintatoare din urma lui si acel dispret suveran, indreptat impotriva fiintei sale. Noi iertam! Dar nu uitam! Asta trebuie s-o stie, mai ales neprietenii nostri. Ne-am amintit, din nou, aceste cuvinte, din pacate, si la 15 martie din acest an, la sarbatorirea, cu fast si dispret total fata de natiunea romana, a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, in chiar inima de Romanie!

Oare cum am putea uita, cand un zevzec, dus cu pluta, Csibi Barna, il spanzura, la Miercurea Ciuc – simbolic, bineinteles –, il batjocorea si-l hacuia pe Craisorul Muntilor, Avram Iancu, comandant de oaste, la 24 de ani, in Cetatea de cremene a Apusenilor, simbolul luptei pentru libertate, eliberare si dreptate nationala a romanilor din Transilvania?

Lider al Garzii Secuiesti, formatiune de extrema dreapta interzisa in Ungaria, nu si in Romania, unde acestor gugustiuci li se permite totul, functionar al Directiei Generale a Finantelor Publice Harghita, platit, deci, din banii nostri, ai tuturor romanilor, un xenofob, un rasist, un sovin inrait, acest Csibi Barna nu-i la prima “isprava” de acest fel, fara sa fie luat de guler si sa i se aplice legea romaneasca. Numai ca, spre rusinea lor, cei chemati si obligati sa aplice legea n-o fac!

El este cel care, anul trecut, il intimpina, la Tusnad, pe seful statului roman, presedintele Traian Basescu, cu o pancarta cu harta Romaniei fara Transilvania (decupata), insotita de cuvintele: “Pasaportul, domnule presedinte!”. Sefului statului i se cerea, ce neobrazare, pasaport in propria lui tara, in inima de Romanie, al carei presedinte este, deoarece el, asa spunea nesimtitul acela, s-ar fi aflat pe Pamantul Secuiesc! Asa-i trebuie domnului Basescu. Nu avea ce sa caute acolo!

Tot el, narodul Csibi Barna, si-a pus pe un crac al pantalonilor chipul Inaltului Domn al Limbii Romane – Mihai Eminescu, peste care a asezat cuvantul “interzis”! Dupa tartacuta lui goala, numele poetului national nu are ce cauta pe o strada din nicio localitate din Harghita si Covasna! I s-a intamplat ceva? – va veti intreba. A fost amendat cu 1.000 de lei! Apoi, liber sa scuipe, in continuare, pe Romania, derbedeul si-a continuat, nestingherit, actiunile antiromanesti.

De data aceasta, la 15 martie, a intrecut orice masura, orice inchipuire. Mintea lui bolnava a conceput un “tribunal – spectacol”, o secventa macabra, prin care, dand dovada de o cruzime animalica, il judeca si-l condamna pe Avram Iancu, reprezentat printr-o papusa, de “crime impotriva umanitatii si genocid”, pentru care el ii dadea “sentinta” de condamnare la moarte prin spanzurare, “sentinta” de el executata! Totul, intr-un spatiu public, sub privirile uimite ale unor copii, urmarind, descumpaniti, tot ce se intampla. Ce uita, cu totul, nemernicul? Ca, tocmai in martie 1848 – cum scria recent, intr-un excelent eseu-document, istoricul, cercetator stiintific I, Gelu Neamtu –, Dumnezeu nu mai era “al tuturor popoarelor”, ci “Dumnezeul mare al ungurilor”. Exclusiv! In numele “acestui Dumnezeu al ungurilor” au ordonat nemesii incendierea bisericilor ortodoxe si greco-catolice, sa arda, spre marea lor satisfactie, pana in temelii? Asa intelegeau ei libertatea atat de trambitata? Fara indoiala! Tot asa cum o inteleg si unii dintre urmasii lor prin vreme, cum este si acest Csibi Barna!

Ei, si atunci, ca si azi, vorbeau despre “drepturi umane”, despre “semizeul Kossuth”, acest “Washington maghiar”, despre “Dumnezeul mare al ungurilor” care “a daruit salas strabunilor”. “Catre aceasta fiinta cereasca, catre Dumnezeul mare al ungurilor – aceasta era chemarea – trebuie sa se indrepte, la apropiatul 15 martie, cererea si rugaciunea de multumire, implorand ajutorul sau pentru fericirea natiunii”. Oare acelasi “Dumnezeu al ungurilor” sa nu-i fi amintit pitaraului dus cu pluta cuvintele intelepte: “Despre morti numai de bine!”? Ce comitea el, neghiobul, la 15 martie 2011, este rezultatul unei “educatii din care face parte ura nationala” cultivata de un mileniu! Nici nu se putea altfel, atata timp cat “Dumnezeul national” este, pentru el si ai lui, egal cu “Dumnezeul maghiarilor”!

Ce denota gestul descalificant, prostesc, rasist si xenofob? Ne spune acelasi istoric Gelu Neamtu: ura, dispretul pentru alte popoare, sovinismul, extremismul! “Exemplul executiilor de la Uioara, cand 150 de romani au fost impuscati”, este o elocventa dovada! “Dupa fiecare impuscatura, romanului mort i se striga: “No, acum canta «Desteapta-te, romane!»”. Sau cazul de la Iernut, din 28 octombrie 1848, cand “au fost spanzurati 23 de romani prizonieri de razboi (fara aprobarea unul consiliu militar)”. Sa le mai amintim, tot aici, bataile, abuzurile, crimele de prin localitatile noastre ardelene, cuprinse in cartea-document “File din istoria muresenilor. Contributii privind istoria romanilor din tinuturile muresene in perioada 1848-1865” a doamnei dr. Ana Hancu. Asta vrea, oare, azi, la inceput de secol 21 si de mileniu trei, urmasul criminalilor de la 1848-1849, care, de fapt, au dorit doar libertatea lor, ungureasca? Probabil ca, in ratacirile lui incetosate, Csibi Barna se crede o reincarnare, vreun urmas al calailor de atunci, care doreau, ca argument suveran, stapanitor: crima, condamnarile la moarte, orase si sate in flacari, daramate, facute cenusa! Totul, conform punctului 12, privind “uniunea Transilvaniei la Ungaria”, a unui teritoriu ce nu-i apartinea, din Proclamatia Revolutiei Maghiare! Sa te mai mire ca “un jude primar, Buci Mihai, intra, cu pipa aprinsa, in biserica din Hunedoara, la 11 aprilie 1849, spargand si stricand totul in jur, zicand printre sudalme: «Dumnezeul romanilor a murit!»”.

De pe unde se “inspira” Csibi Barna? Sa aiba el exemplu, cumva, faptul ca, la 1848, “secuii executau, pe loc, pe orice persoana care nu purta cocorda simbolica «rosu-alb-verde»”? Avem, in acest caz, destule motive sa ne intrebam: cine urmeaza sa fie “judecat” de Csibi Barna si spanzurat? Eminescu, Andrei Saguna, Simion Barnutiu, Octavian Goga? “A spanzurat vreodata vreun roman – se intreaba, pe buna dreptate, avocata Mariana Stefan – pe Petöfi (n.n.- cu poeme impotriva romanilor, a sarbilor, a sasilor si a slovacilor!) sau pe Ady Endre?” Asa ceva nu s-a mai pomenit!

Intrebat care sunt masurile luate impotriva nemernicului, domnul Dan Iamandi (ciudata revenire a unui nume nefast in istoria romanilor – Nota Ziaristi Online) , comandantul jandarmeriei din Harghita, a dat un raspuns uluitor! Era si de asteptat. Cica, pentru “informarea istorica” a lui Csibi Barna nu vor fi luate “masuri”. De ce, oare? Pentru ca nu a fost spanzurat, in realitate, un roman care, intamplator, ar fi trecut pe acolo? Il intrebam pe domnul Iamandi, din moment ce tocmai ei, autoritatile locale, i-au dat autorizatie lui Csibi Barna: chiar nu stiau ca asta-i dus cu pluta? Iar daca-i dus, de ce nu-l plaseaza acolo unde-i este locul, adica la Marcuta?! Iar daca-i considerat zdravan la cap, atunci trebuia, imediat, umflat! “S-avem grija sa nu fim interpretati gresit!” – se ingrijoreaza seful jandarmeriei? Nu cumva este vorba chiar de o tradare a sentimentului national? Chiar sa nu stie ca, in “cazul Csibike”, Codul Penal are precizari clare in acest sens? Articolele 317, 321, 324 si 360 califica suficient, cu precizari clare, tampenia lui: instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri, instigare publica si apologia infractiunii! Nu-i destul de clar?

Cum, adica? Lor, unor astfel de indivizi, nu li se poate intampla nimic? Lor le este permis orice: sa ne insulte, sa ne batjocoreasca inaintasii, sa ne spurce drapelul, simbolurile nationale? Ei au voie sa falsifice chiar si istoria romanilor, fara sa dea socoteala?

Din pacate, Csibi Barna are “dascali” buni. Unul dintre ei este chiar presedintele Parlamentului Ungariei, Köver László, reprezentant al FIDESZ-ului! Sosit la Targu-Mures, inmanandu-i-se distinctia “Gábor Aron”, din partea Consiliului National Secuiesc (CNS), declara ca el sprijina dorinta de autonomie teritoriala a celor 500.000 de secui (la recensamantul din anul 2002 s-au declarat vreo 250 doar!), “pe deplin justificata”, ca act “legal, corect si modern”. Inexact! Nu-i nici legal, nici corect! Iar modern, nici atata! Un clar si nepermis amestec in treburile interne ale Romaniei!

Nu-i legal, deoarece avem legi ale Romaniei, flagrant incalcate de unii, legi care trebuie respectate, fara interpretari. Modern? Acte, pretentii si procedee din Evul Mediu, oare, mai pot fi, azi, moderne?! Cica, “autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc este porunca lui Dumnezeu”, iar din punct de vedere moral “corespunde vointei Creatorului”. Doamne, unde-l vara pe Creator toti nemernicii astia!

Cu acelasi prilej, Izsak Balazs, presedintele CNS (Consiliul National Secuiesc), cerea ca drapelul Ungariei sa fie arborat pe cladirea Palatului Culturii din Targu-Mures, asa cum cel secuiesc este inaltat pe cladirea Parlamentului din Budapesta! Prezent, la Miercurea Ciuc, la arborarea drapelului secuiesc pe Palatul Administrativ, institutie a statului roman, Zsolt Semjen, vicepresedintele Ungariei – precum si Köver László, secondat in opinii si de Kelemen Hunor, noul presedinte al UDMR – este de acord cu autonomia teritoriala, pe criterii etnice, a asa-zisului Tinut Secuiesc si cu acordarea cetateniei ungare.

Cu prilejul zilei de 15 martie, Lokodi Edita Emöke, Borboly Csaba si Tamas Sándor, presedintii consiliilor judetene din Mures, Harghita si Covasna, au primit, beti de fericire, cetatenia ungara (de onoare). Precizare: la primirea cetateniei se depune juramantul fata de statul ungar. (Oare fata de statul roman, a carui paine mare, buna si frumoasa o mananca, prin salariile lor babane, nu sunt obligati sa depuna si sa respecte un juramant?). Prilej cu care vicepresedintele Ungariei a clamat: “Fratii nostri din Ardeal au devenit fratii nostri de cetatenie (…) Noi sprijinim dezideratul obtinerii autonomiei in zonele locuite de maghiari, pentru ca tot ceea ce este normal in Europa trebuie sa fie normal in orice tara a Uniunii Europene!”. Deci, este de acord cu “toate formele de autonomie”.

Numai ca trebuie sa-i amintim berbecului ca UE nu agreeaza, deloc, autonomia teritoriala pe criterii etnice!

V-ati intrebat care au fost reactiile guvernantilor, ale puternicilor zilei, in fata pornirilor antiromanesti ale acestor derbedei? Niciuna! Tacere de mormant. UDMR le-a cusut gura! Doar Crin Antonescu, presedintele PNL, si Bogdan Diaconu, vicepresedinte al PC, au reactionat. “Ungaria a devenit un stat extremist si periculos!” – a declarat tanarul Diaconu. Minoritatea maghiara are deja mai multe drepturi decat majoritatea din Romania!”. Iar presedintele Parlamentului ungar – conchide Bogdan Diaconu – “ar trebui sa aiba grija de ce se intampla in propria tara, unde extremismul de coloratura fascista si devierile de la democratie au devenit politica de stat!”

Presedintele Parlamentului de pe Dunare – dupa opinia vicepresedintelui PC – urmareste, prin legea cetateniei duble, “dezmembrarea statelor vecine, pe motiv ca acolo exista minoritate maghiara!”. Care-i parerea presedintelui Traian Basescu? Dar a premierului Emil Boc? Dar a liderului PSD – Victor Ponta? Si-au inghitit limba la comanda UDMR? Chiar sa nu fi auzit, inca, ei ca “autonomia Tinutului Secuiesc este ceruta a fi nominalizata ca o garantie internationala a drepturilor si libertatilor secuilor, in Tratatul romano-ungar”?

Astia sunt “dascalii” lui Csibi Barna. Se mai adevereste,inca o data, ca, iata, in anul 2011, istoricul Gelu Neamtu are perfecta dreptate: 15 martie a insemnat “lanturi pentru romani!”. In capul iredentistilor, extremistilor si sovinilor maghiari, intr-adevar, “politica a invins istoria!”. Acestia, precum si Csibi Barna, refuza categoric, sa-si asume trecutul, cu toate crimele de inaintasii lor comise. Dimpotriva, ei sunt dispusi, mereu, sa repete, si trecutul, si crimele! Lucru dovedit si in zilele de 21 si 22 decembrie la Targu-Secuiesc, Zetea si Dealu! Respect reciproc, intr-o alta istorie decat cea rolleriana? Nicio speranta!

Zevzecul de Csibi Barna nu a citit si nu va citi, vreodata, extraordinarul eseu al istoricului Gelu Neamtu, nici cartea-document a doamnei dr. Ana Hancu. Si chiar daca ar face-o, el nu ar pricepe nimic. Pe el il preocupa doar spanzurarea lui Avram Iancu, aducand in memoria ardeleana a romanilor crimele abominabile, salbaticia, ororile din anii 1848-1849, 1940-1944! Sa fie, tampenia pusa la cale, un fel de repetitie generala? Stiti la ce ne referim! Il sfatuim pe derbedeu, daca, bineinteles, mai are vreun sens, sa citeasca documentele. Ele vorbesc. Ele sunt dovezile! Ele nu mint! Patima oarba nu le poate umbri. Ura nu le poate sterge din memoria urmasilor romanilor ardeleni. Apoi, sa nu uite, nemernicul, ca romanii acestia, dispretuiti de el, au cateva cuvinte de bagat la cap, ca o angajare demna in fata inaintemergatorilor: iertam, dar nu uitam!

LAZAR LADARIU

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.