O Infograma a Ministerului de Externe al Republicii Arabe Siriene - Ziaristi OnlineZiaristi Online

O Infograma a Ministerului de Externe al Republicii Arabe Siriene

Republica Araba Siriană

Ministerul de Externe şi al Expatriaţilor

Infogramă

Vă transmitem alăturat ultimele evoluţii ale situaţiei din Siria:

– Au trecut şase săptămâni de la începutul actelor de violenţă comise de grupări extremiste, ieşind la iveală că scopul principal al acestor grupări este înlăturarea regimului din Siria.

– În tot acest timp, forţele de menţinere a ordinii publice s-au abţinut, cât mai mult posibil, să recurgă la folosirea forţei, dar aceste grupări formate din persoane criminale înarmate au continuat să ucidă cetăţeni nevinovaţi. De asemenea şi-au folosit armele în scopul uciderii mai multor persoane din rândul forţelor de ordine, atacării unor sedii de instituţii publice, unităţi ale armatei şi ale forţelor de ordine. Au ameninţat oamenii de rând şi au obligat şcolile şi instituţiile de stat să îşi închidă porţile.

–  Guvernul sirian a iniţiat luarea mai multor măsuri ca răspuns la apelurile justificate ale populaţiei, printre care desființarea Curții pentru Siguranța Statului, promulgarea unui decret legislativ privind gestionarea manifestanțiilor pașnice, şi asta pentru prima oară în Siria. Au mai fost luate şi măsuri de combatere a corupţiei, plus măsuri legate de viaţa de zi cu zi a cetăţenilor sirieni.

– Din dorinţa conducerii de a răspunde cerinţelor poporului, Preşedintele RA Siriene a primit delegaţii populare din aproape toate governoratele  siriene pentru a lua cunoştinţă de doleanţele şi solicitările cetăţenilor. Au fost emise instrucţiuni din partea Preşedintelui pentru îndeplinirea tuturor revendicărilor lor juste.

– Aceste acte de violenţă au fost însoţite de o provocare mediatizată fără precedent în zonă, împotriva Siriei şi a politicii sale, pentru a favoriza sabotajul, terorismul, pentru a crea suspiciuni privind bunele intenţii ale guvernului şi, în multe cazuri, pentru a denatura realităţile. Au mai provocat manifestanţii şi incendierea proprietăţilor de stat.

– Evenimentele au avut un efect negativ asupra situaţiei economice naţionale, rulajul şi activitatea pieţelor au fost îngheţate, sectorul turistic a suferit pierderi, iar investiţiile au avut au înregistrat un declin ca urmare a sabotajului exercitat în mod intenţionat de aceste grupări extremiste.

–   În cadrul eforturilor de apărare a Siriei şi a frontierelor sale cu ţările vecine,  forţele de ordine au descoperit  mai multe transporturi de armament, trimise de grupări religioase extremiste din străinătate acestor grupări din Siria şi menite să destabilizeze securitatea şi stabilitatea în Siria.

– Este de la sine înţeles ca statul să îşi asume responsabilităţile fundamentale, ca orice ţară, care este supusă unor astfel de ameninţări şi provocări, pentru a răspunde apelurilor cetăţenilor săi care trăiau în linişte şi siguranţă.

– Având în vedere convingerea conducerii siriene că aceste forţe şi grupări extremiste nu doresc reforma, ci să preia puterea prin crime şi haos, era firesc să se recurgă la  utilizarea întregilor capacităţi ale conducerii pentru a răspunde apelurilor cetăţenilor supuşi la presiuni şi care cer salvarea din faţa acestor grupări teroriste şi extremiste şi revenirea la ordine în întreg teritoriul ţării.

– Siria nu găseşte nici o scuză vocilor acuzatoare şi a abordării acestui subiect în faţa organizaţiilor internaţionale. Siria nu poate privi decât cu suspiciune şi precauţie către încercările unora de a crea impresia că statul sirian nu îşi protejează propriul popor.

– Statul sirian practică politica apărării cetăţenilor săi şi a salvării poporului de  nenorocirile provocate de dezbinarea pe care o planifică duşmanii Siriei. Aceştia au scopul de a-i discredita hotărârea de a-şi păstra securitatea şi independenţa deciziilor şi de a respinge presiunile care se practică asupra sa. Scopul lor este acela de a determina Siria să îşi  schimbe politicile, care servesc interesul poporului sirian şi al naţiunii arabe.

-A fost înfiinţată o comisie de anchetă, a cărei integritate  şi obiectivitate sunt dovedite, pentru a cerceta toate cazurile care au dus la moartea cetăţenilor în cadrul acestor confruntări. De asemenea, domnul Preşedinte a emis mai multe decrete de graţiere a celor implicaţi în evenimente şi eliberarea lor, cu excepţia celor care purtau arme ori s-a dovedit că au ucis pe cineva, fiindu-le dată şansa să revină la înţelepciune şi la abordarea paşnică a lucrurilor. Acest lucru nu a fost însă posibil în cazul unora, care s-au întors la practicarea violenţelor şi omorurilor. Mai mult decât atât, Preşedintele consideră că toate victimele, atât civile cât şi militare ale acestor evenimente, sunt martiri.

– Eroarea politicilor de intervenţie în treburile interne ale altor state sub diferite pretexte a fost dovedită. Avem convingerea că unele dintre discursurile pe care le-am auzit împotriva Siriei nu pot fi considerate decât încurajări la extremism şi terorism. Preţul acestor instigări va fi plătit de cei vinovaţi, atât din Siria cât şi din afara ţării.

– Confirmăm că vremea colonialismului a trecut şi că popoarele ţărilor în curs de dezvoltare sunt conştiente de noile căi pe care unele state le urmează pentru a interveni în treburile interne ale celorlalte ţări, chiar dacă asemenea intervenţii sunt denumite drept responsabilitate pentru a proteja cetăţenii sau intervenţii umanitare.

– În final, Siria doreşte să confirme că ce se petrece în realitate nu a fost sub nici o formă o manifestaţie paşnică. Dacă ar fi fost astfel, nu ar fi existat acest mare număr de martiri din rândurile armatei şi forţelor de ordine, pe lângă civilii nevinovaţi. De asemenea, Siria confirmă că îşi va continua drumul spre reforme, anunţat de Preşedintele RA Siriene şi că va continua să răspundă doleanţelor legitime ale cetăţenilor şi să le protejeze vieţile şi proprietăţile.

29.04.2011

Republica Araba Siriană

Ministerul de Externe şi al Expatriaţilor

Foto: http://sana.sy

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.