Republica Moldova in constiinta mistificatorilor istoriei Romaniei. Un fals marca Soros: studiu sociologic făcut de politologi - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Republica Moldova in constiinta mistificatorilor istoriei Romaniei. Un fals marca Soros: studiu sociologic făcut de politologi

George Damian: Studiul Fundaţiei Soros “Republica Moldova în conştiinţa publică românească” tinde să devină un fel de text sacru, invocat în orice ocazie şi care aduce anatema asupra oricărui contestatar. La conferinţa „Investiţiile româneşti în RM. Provocări şi perspective” de joi 2 iunie am auzit de cel puţin zece ori invocarea acestui studiu, de fiecare dată în conformitate cu mantra stabilită în mod fals în mass-media de la Bucureşti: românii nu cunosc aproape nimic despre Republica Moldova. Profesorul Radu Baltasiu a demontat studiul Fundaţiei Soros şi a explicat care este adevărata lui ţintă (am scris despre aceasta pe scurt aici, mai pe larg aici). Cristian Ghinea (unul dintre autorii studiului) s-a simţit pişcat de textul profesorului Baltasiu şi i-a arătat repede cartonaşul roşu în Dilema Veche.

Politologi cu pretenţii de sociologi

Criticile aduse de profesorul Baltasiu studiului realizat de Fundaţia Soros sunt de natură teoretică: autorilor studiului li se reproşează că nu stăpânesc ştiinţa sociologiei. Cristian Ghinea nu răspunde criticilor fundamentate ştiinţific ale profesorului Baltasiu şi aplică vechea metodă a vopsirii în negru: îl acuză de “patriotism stupid”. Fără să răspundă la avalanşa de reproşuri teoretice abătută asupra studiului Fundaţiei Soros, Cristian Ghinea susţine în Dilema Veche că Radu Baltasiu ar fi reproşat “neutralitatea studiului” – ceea ce îi dă prilejul unei ironii: cum? un sociolog reproşează neutralitatea unui studiu?. Fals şi răstălmăcire. Profesorul Baltasiu reproşează de fapt neutralitatea frazei „dezlipire a Basarabiei din componenţa României”, ocolirea adevărului istoric: Basarabia a fost ocupată.

Aşa zisul răspuns al lui Cristian Ghinea este inexistent. Şi nici nu avea cum să dea un răspuns la criticile profesorului Baltasiu deoarece Cristian Ghinea are prea puţine legături cu sociologia: este absolvent al SNSPA, politolog care va să zică. Studiul “Republica Moldova în conştiinţa publică românească” este prezentat ca aparţinând Fundaţiei Soros, de fapt el aparţine unor autori – pe lângă Cristian Ghinea mai semnează Victoria Stoiciu, Liliana Popescu şi Istvan Horvath. Victoria Stoiciu este şi ea absolventă de SNSPA, Liliana Popescu este conferenţiar tot la SNSPA – nu prea aveau cum să dea o replică la critici de teorie a sociologiei. Singurul sociolog din echipa de autori este Istvan Horvath, conferenţiar la Facultatea de Sociologie a Universităţii Babeş-Bolyai.  Aştept cu interes replica lui la criticile lui Radu Baltasiu.

Un studiu orientat ideologic

Profesorul Baltasiu le reproşează autorilor studiului următoarele:

Substituirea judecăţii de realitate cu judecata de valoare, dezetnicizarea în studiu a populaţiei dintre Prut şi Nistru, în condiţiile în care face obiectul unei cercetări privind conştiinţa naţională, plasarea inexactă a contextului istoric şi utilizarea prin omisiune a analizei lui Smith privind cele două tipuri de naţionalism (civic şi etnic) sunt cele mai evidente erori de fond ale studiului.

În concluzie, cercetarea este inadecvat aşezată în raport cu noţiunea de naţionalism. Naţionalismul este considerat un rău social, ceea ce este o opţiune ideologică. Opţiunea ideologică este libertatea câştigată după 1989 însă, în ştiinţă, ideologia este filtrată prin teorii şi paradigme, se supune rigorilor metodologice.

Pe foarte scurt: reproşul adus autorilor studiului este că sunt partizani din punct de vedere ideologic. Nici nu aveau cum să fie altfel: majoritatea autorilor sunt politologi, cu orientări politice clare, exprimate în public în repetate rânduri. Nu opţiunea ideologică este o problemă, ci înghesuirea ei într-un studiu pretins ştiinţific care de fapt este un produs puternic ideologizat destinat manipulării în direcţia dorită. Acelaşi marxism dialectic vechi, doar că poleit cu staniolul “societăţii deschise”.

Alte exagerări marca Cristian Ghinea

Continuarea la Blog pentru Basarabia

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. dan

    Sunt in Rep.Moldova de ceva ani si pot afirma cu tarie urmatoarele; multe studii si sondaje se fac dupa ureche influentate de multe ori de bani primiti din donatii de la nu stiu ce fundatii sau proiecte venite de nu stiu pe unde si aici stiu ce vorbesc deoarece cunosc foarte bine mediul universitar, doi -fata acum vreo zece ani limba romana a pierdut mult teren cel putin in Chisinau, trei avem doua realitati in Moldova una vazuta prin ochii rusilor alta a moldovenilor, si din pacate acestea nu se vad in studii, perceptia realitatii a celor doua categorii e vadit diferita. patru- realitatile Moldovei sunt complexe si greu explicabile, aceasta se poate face doar prin studii independente si calitative dar din lipsa banilor ma indoiesc ca acest lucru se va face curand. Si in final, ma oripileaza de multe pori tot felul de comentatori din tara, de altfel persoane onorabile care-si dau cu parerea fara sa aibe macar habar de realitatile acestei mici bucatele de pamant.

  2. nţulescu

    smecherii de la SNAPSA sunt ucenici ai celor de la fosta Ştefan Gheorghiu şi a foştilor “profesori” de “socialism ştiinţific”. Ăia şi ucenicii lor au sărit în barca lui Soros şi predică cealaltă faţă a internaţionalismului – globalismul porno capitalist, deznaţionalizarea, amalgamul, viciile în locul moralei creştine, animalizarea, ancorarea în ideologii manipulatoare, aplecarea spre pămât, spre pofte care-l coboară pe om în condiţia de subom, preocupat de lucruri trecătoare şi care-şi neagă identitatea naţională, se vrea pe sine un fel de om abstract – acelaşi în Africa, Asia, SUA, vorbind o limbă păsărească, un fel de jargon de engleză sau altceva, practicant de exchibiţionisme socio-sexuale, shouri interminabile lipsite de finalitate axiologică, şcoală de la SNAPSA de “comunicare” de vorbe, vorbitori de vorbe, ăştia sunt aşa numiţii vorbeţi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.