De ce spala Basescu rusinea lui "Baconschi de Tusvanyos"? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

De ce spala Basescu rusinea lui “Baconschi de Tusvanyos”?

Bine v-am regasit! Vara furtunoasa continua! Averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în majoritatea zonelor tarii. Cu amendamentul ca temperaturile vor ajunge şi la 33 de grade Celsius în estul Munteniei şi în Dobrogea continentală.
Si in Capitală, vor fi averse şi descărcări electrice. Ar fi de asteptat ceva trasnete si fulgere si dinspre Cotroceni spre Ministerul de Externe, cu conditia ca Teodor Baconschi sa fie la Bucuresti si nu in voiaje de placere, prin lumea larga, voiaje care tare ii mai plac domniei sale de cand a fost uns ministru. Dar, se pare ca Baconschi nu este in Capitala din moment ce , pana acum, acesta nu a exprimat nicio pozitie oficiala a statului roman fata de declaratiile antiromanesti facute zilele trecute, la Tusnad, de inalti oficiali de la Budapesta si de lideri ai maghiarimii din Romania.

In locul sau, iata, a iesit, aseara, cu declaratii, pe Tvr1, Traian Basescu. MEDIAFAX consemneza ca preşedintele Romaniei a catalogat afirmaţiile premierului ungar, Viktor Orban, pe tema reorganizării teritoriale a României ca fiind neavenite, susţinând că “Niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea” în această chestiune: “ Eu cred că niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea care e organizarea administrativă a României. Ungaria are problemele ei destul de mari. Să şi le rezolve acolo. Deci, orice declaraţie de acest gen este neavenită”.

Si revista MONEY citeaza din declaratia lui Traian Basescu vizavi de pozitia premierului ungar, Viktor Orban fata de regionalizare si de autonomia pe care o vor ungurii din Romania: ” Va trebui să găsim o soluţie. ţara asta are 22 de milioane, iar unguri doar 1,5 milioane. Nu pot fi sacrificate interesele majoritarilor, dar nici ale minoritarilor unguri, pentru interesele unor politicieni.”

Care sunt interesele polticienilor care pun frana regionalizarii spune tot Traian Basescu, citat de ZIUA DE CLUJ care consemneaza ca
președintele Romaniei a declarat luni seara, la TVR, că nu a renunțat la ideea regionalizării în varianta inițială propusă de el:” Regionalizarea e spre binele tuturor, români și maghiari, chiar dacă politicienii le spun altceva. Credeți că nu știu? Președintele Consiliului Județean Satu Mare sau cel de la Bihor se văd deja șefi peste regiune.(…) Dacă aş tolera tăcerea partidelor, aş putea să am sentimentul că nu mi-am făcut datoria. Eu le spun că este o urgenţă reorganizarea administrativă. Le spun şi românilor că sunt păcăliţi de tot felul de trepăduşi politici. Rămân acolo, dar nu mai au birocraţia care să îi sufoce”, a declarat Băsescu.

Si HOTNEWS preia pozitia lui Basescu privind tema regionalizarii si a piedicilor puse de polticienii romani si spune ca, in opinia sa, UNPR-ul este singurul partid care sustine in mod onest regionalizarea. Basescu, mentioneaza sursa citata, a declarat ca proiectul privind reorganizarea administrativa a tarii este blocat de interesele politicienilor, care “nu se mai vad presedinti de consilii judetene”. Potrivit sefului statului, UNPR este singurul partid care sustine “in mod onest” regionalizarea, in timp ce PDL “in fata spune DA, iar in spate sunt o liota care spun NU”. “Vreti sa va spun care este esenta blocajelor? Presedintele UDMR de la Satu Mare nu se mai vede presedinte de consiliu judetean, sau cel de la Bihor sau de nu stiu unde… Pai sta Romania in doi oameni cu interesele lor politice meschine, fie ca ii cheama si Lajos, Ion ori Gheorghe? Va pot spune ca nu mai putin rezistenti sunt si presedintii de consilii judetene romani. Stiu foarte bine ca PDL-ul in fata imi spune DA si in spate au o liota care spune NU”, a mai declarat Basescu care a adaugat: “Au spus ca reorganizarea administrativa trebuie facuta si PDL si UDMR si UNPR. UNPR e singurul care sustine regionalizarea in mod onest, asta pentru ca nu are presedinti in consiliile judetene. Asta arata cat de mici sunt politicienii romani. Ce sa mai spun de grozavia propusa de opozitie. Acestia propun sa mai cream un etaj, sa mai punem un consiliu regional, cand statul asta are ca principala problema birocratia. O desfiintare a consiliilor judetene in forma actuala si infiintarea lor la nivel teritorial mult mai mare ar reduce enorm birocratia si costurile de functionare a statului (…) Dar eu, ca sef al statului, nu pot sa le fac. Trebuie sa faca partidele treaba asta, in Parlament. Dar daca as tolera tacerea partidelor si primatul interesului de partid in defavoarea interesului national, as putea sa am sentimentul, ca si dumneavoastra, ca nu mi-am facut datoria de presedinte”, a mai spus Basescu.

PDL-ul iese si el la interval, cu mare intarziere, adica abia ieri. EVENIMENTUL ZLEI consemneaza ca declaraţiile pro-autonomie lansate de liderii maghiari la Şcoala de vară “Tusvanyos” de la Băile Tuşnad au provocat iritare în rândurile partenerilor din PDL si ca purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, l-a citat pe preşedintele Traian Băsescu, arătând că linia partidului pe tema autonomiei este similară cu cea a instituţiei prezidenţiale: “Câtă autonomie la Caracal, atâta autonomie la Odorheiu Secuiesc”.
“Puterea românească” trebuie să ceară iertare pentru “păcatele” pe care le-au suferit maghiarii în epocile “post-Trianon şi post-comunism”. Afirmaţia, lansată de europarlamentarul Laszlo Tokes, comenteza sursa citata, a provocat nervozitatea PDL-iştilor. Confruntaţi cu refuzul Uniunii pe tema reorganizării teritorial-administrative, democrat-liberalii au spus “nem”, în condiţiile în care liderul UDMR, Kelemen Hunor aprecia, la aceeaşi manifestare, că fără găsirea unor parteneri politici acest deziderat nu poate fi atins.
“S-a creat această tradiţie nătângă ca la Şcoala de vară de la Tuşnad să vină liderii UDMR să facă declaraţii tâmpite”, a spus Sever Voinescu, arătând că mai mulţi colegi de partid au criticat avântul de care a dat dovadă UDMR pe acest subiect.
JURNALUL NATIONAL este insa de parere ca PDL îl menajează pe Viktor Orban pentru ca liderii partidului de guvernământ s-au “iritat” şi atât.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune sursa citata, a declarat ieri că “a existat în BPN o anume iritare în legătură cu implicarea unor înalţi oficiali maghiari în chestiuni care ţin de administrarea treburilor Ro­mâniei”, dar că relaţiile dintre cele două ţări sunt “excelente”. “Suntem împreună în UE, avem foarte multe proiecte comune, relaţiile dintre cele două ţări sunt exelente, doar din când în când constat că, la taberele de vară de la Tuşnad, în general, apar stridenţe care aduc aminte de mesaje politice din trecut, care adaugă tensiune”, a precizat Voinescu. “Din punctul nostru de vedere, în legătură cu organizarea administrativ-teritorială putem să vorbim noi, experţi străini, dar reorganizarea administrativ-teritorială a României este o ches­tiune a statului român, punct.”
Punct pun si eu aici si, pana maine, numai bine va doresc!

Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.