PAH: Stelian Tanase - Papagalul de pază al democraţiei - Ziaristi OnlineZiaristi Online

PAH: Stelian Tanase – Papagalul de pază al democraţiei

Blog-ul lui este „pagina de Internet a unui scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor şi analist politic român“. Că este român nu încape nici o îndoială. Asupra celorlalte calităţi nu ne putem pronunţa, căci ca scenarist îl vor judeca colegii lui, scenariştii, ca politolog va încăpea pe mâna politologilor şi aşa mai departe. Mai este şi realizator, moderator, producător şi om de televiziune.

Este profesor universitar şi garant al deontologiei profesionale în Realitatea TV. Datorită lui şi promisiunii că va transforma postul de ştiri într-un BBC românesc, CNA a prelungit licenţa de emisie cu nişte ani buni. Îl cheamă Stelian Tănase şi este unul dintre cei mai mari închipuiţi pe care i-a dat istoria recentă.

Te uiţi la el cum stă degajat pe scaun, ascuns în spatele unei mustăţi menite a-i sublinia virilitatea, şi-ţi spui că omul este un fin cunoscător al dedesubturilor politicii româneşti. Periodic aruncă pe piaţă informaţii pe care „le ştie el din sur­se de încredere de la Palatul Cotroceni“. A spus că Traian Băsescu îl va numi pe Patriciu premier. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat încă şi nici nu se va întâmpla, nu se datorează decât faptului că el, analistul informat, a dejucat planurile monstruoase ale dictatorului. Apoi a aruncat bomba: Traian Băsescu este bolnav, nu mai bea, ia medicamente cu pumnul, nu doarme etc. Informaţiile vin, evident, din mai multe surse. Adevărul este că atunci când ai atât de multe personalităţi şi nu te poţi hotărî dacă te-ai trezit dimineaţă ca istoric sau ca eseist, ca politolog sau ca publicist, ca analist sau ca scriitor, se mai întâmplă să confunzi vocile pe care le auzi cu nişte surse bine informate.

Nu voi spune, ca purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, că Stelian Tănase este un arghirofil. Omul este doar îndrăgostit de propria-i persoană. Atât de îndrăgostit, încât nu-l interesează că informaţiile pe care le vehiculează sunt false, inventate sau ridicole. Important este să se vorbească despre el şi să fie recunoscut de vânzătoarele din pia­ţă. Îmi amintesc un moment penibil, în care politologul Tănase a organizat o conferinţă de presă la sediul GDS pentru ca iubita-i din acea vreme să destăinuie că i-a fost amantă lui Emil Constantinescu. O mai radicală auto-emasculare nu mi-a fost dat să văd, dar pe eseistul Stelian Tănase nu l-a deranjat. Ba chiar a fost convins că hohotele pe care le-a auzit ani de-a rândul erau laude adresate penajului său multicolor.

Patrick André de Hillerin / catavencii.ro

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.