Sorin Rosca Stanescu: Vanatorii de dusmani - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Sorin Rosca Stanescu: Vanatorii de dusmani

Nici nu vreau sa ma gandesc la numarul de adversari pe care si i-au facut trei autori de carti care, in acest an de gratie, 2011, si-au permis sa atace frontal, din trei directii diferite, realitati istorice extrem de dureroase. Despre unul dintre ei am scris cate ceva. Este vorba de Tesu Solomovici si a sa voluminoasa biografie a maresalului Antonescu. Un altul, Larry L. Watts, are si el o lucrare tot de aproape 1.000 de pagini, la fel de meticuloasa, “Fereste-ma, Doamne, de prieteni” si trateaza razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania. A treia bomba editoriala a acestui an a fost lansata vineri, la targul de carte, tot de catre editura RAO, care l-a tiparit si pe Larry L. Watts, se numeste “Intre linii” si il are drept autor pe cunoscutul grafician Eugen Mihaescu. Un evreu, un american si un roman genereaza, fiecare in felul lui, adevarate seisme, pentru ca spun adevaruri demolatoare despre institutii si persoane si tot fiecare isi colectioneaza, cu aceasta ocazie, la capatul unei veritabile vanatori, dusmani redutabili.

Tesu Solomovici trebuie sa se astepte la reactii extrem de virulente si din tabara comunitatii evreiesti din Romania si din lumea intreaga, pentru ca si-a permis sa identifice, in vasta sa lucrare, o serie de calitati ale maresalului Antonescu, care a fost executat ca un criminal de razboi, intre altele si pentru genocidul impotriva coregionalilor lui Solomovici, acelasi Solomovici va fi contraatacat de partizanii, nu putini, ai maresalului Antonescu, care vad in acesta un brav si stralucit erou al luptei anticomuniste, al intregirii neamului si un exemplu de cinste si verticalitate si de adeptii extremei drepte nationaliste, destul de numerosi si de reprezentanti ai tuturor generatiilor, pentru devoalarea unor evenimente care privesc miscarea legionara.

Larry L. Watts, care a cotrobait prin toate arhivele fostelor state comuniste, face o senzationala demonstratie, extrem de meticuloasa, a faptului ca intotdeauna, inclusiv in perioada comunista, serviciile secrete sovietice dar si ale statelor satelite au plasat Romania nu numai in randul statelor cu grad ridicat de risc, ci chiar, si nu de putine ori, in randurile inamicilor. Iar Watts demonstreaza ca aceasta viziune a Kremlinului si a bratului sau inarmat a caracterizat si politica Uniunii Sovietice din 1989 si, mai departe, a Federatiei Ruse.

Dar cea mai mare revelatie si, dupa parerea mea, cea mai puternica bomba editoriala este lucrarea de numai 500 de pagini, deci mai modesta sub aspectul volumului, a lui Eugen Mihaescu. De ce? Pentru ca aceast om a locuit si la New York si la Paris si a fost vizitat, atat inainte de decembrie 1989, cat si ulterior, de o serie de personaje controversate, care s-au aflat in epicentrul evenimentelor istoriei recente si contemporane romanesti. A condus un segment important al campaniei electorale a Presedintelui Ion Iliescu, atunci cand acesta a fost invins de Emil Constantinescu. Sub al doilea mandat al lui Iliescu, o vreme a fost consilier prezidential. Apoi a fost ambasadorul Romaniei la UNESCO. In toate aceste ipostaze, el i-a mancat pe politicieni pe paine. Informatiile pe care le furnizeaza sunt, de multe ori, nu numai naucitoare pentru cititori, dar si devastatoare pentru eroii cartii sale. Dupa aceasta carte a lui Eugen Mihaescu, istoria se va scrie diferit, pentru ca specialistii in istorie recenta, asa cum bine remarca Alex Stoenescu la lansarea acestui volum, au la dispozitie acum un nou, neasteptat si de neevitat material documentar.

Sorin Rosca Stanescu

Preluare de la CorectNews

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.