Averizorul public din Harghita-Covasna s-a mutat la Dan Tanasa Ro. Romanii din Ungaria, tot mai putini in auto-guvernarile locale - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Averizorul public din Harghita-Covasna s-a mutat la Dan Tanasa Ro. Romanii din Ungaria, tot mai putini in auto-guvernarile locale

Dan Tanasa, avertizor public asupra discriminarii romanilor din Harghita-Covasna si colaborator al portalului Ziaristi Online, anunta: Dupa aproape patru ani si jumatate de dezvaluiri pe acest blog cu regret ii informez atat pe prietenii cat si pe dusmanii mei ca voi renunta sa mai postez materiale pe acest blog.

Cu ajutorul lui Dumnezeu si a unor prieteni de nadejde am reusit sa sa dau drumul unei noi portavoci cu ajutorul careia imi voi continua lupta cu extremismul maghiar promovat de catre UDMR, PCM sau alte organizatii civile si politice maghiare.
Le mulțumesc tuturor celor care au fost si sunt alaturi de mine in aceasta lupta.
Voi continua sa fiu o voce care militeaza impotriva epurarii etnice a romanilor din Covasna si Harghita de catre Uniunea Democrata Maghiara din Romania. Asa sa ma ajute Dumnezeu!
Va invit sa fiti alaturi de mine si pe noul drum: http://www.dantanasa.ro/

Bogdan Aurescu: Românii din Ungaria, tot mai puţini în auto-guvernările locale

Secretarul de stat al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu consideră că Ungaria nu a aplicat până acum mai multe decizii stabilite cu România în şedinţe comune de guvern sau în comitete mixte pentru minorităţi.
Într-o întâlnire pe care a avut-o, luni, cu subsecretarul de stat maghiar Latorcai Csaba, responsabil pentru relaţiile cu minorităţile în guvernul de la Budapesta, Bogdan Aurescu a amintit că nu a crescut numărul de angajaţi în secţiile de limbă română din radioul şi televiziunea maghiară, aşa cum se convenise.
Mai mult, el a atras atenţia asupra faptului că românii din Ungaria riscă să îşi piardă reprezentarea în auto-guvernările locale.
Potrivit redactorului RRA unul dintre motive poate fi acela că unii cetăţeni ungari se declară români, fără ca ei să aparţină de fapt nici etnic, nici cultural, minorităţii române din Ungaria.
“Există astfel de situaţii în diverse zone ale Ungariei, inclusiv în Budapesta, când au fost constituite autoguvernări formate din persoane care nu sunt, de fapt, etnici români. Miza fiind, evident, aici, fondurile pe care aceste auto-guvernări – care sunt de fapt instituţii publice finanţate din bugetul de stat – le primesc” a spus secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu.
Acesta a explicat că astfel, există posibilitatea ca persoanele care conduc autoguvernările locale să nu fie reprezentative pentru minoritatea românească.
Un alt subiect mereu în discuţie între România şi Ungaria este chestiunea reprezentării parlamentare a românilor.
Opinia diplomatului român a fost aceea că potrivit legii din ţara vecină, dacă minoritatea nu obţine un număr suficient de voturi, ea va fi reprezentantă printr-un purtător de cuvânt.
“Din punctul nostru de vedere, această posibilitate este destul de redusă, legea menţionând faptul că, în cazul în care minoritatea nu obţine un număr suficient de mare de voturi, reprezentarea ei este asigurată de un purtător de cuvânt. La fel ca şi în cazul reprezentării parlamentare a minorităţilor din România, este necesar ca acest reprezentant al minorităţii să aibă drept de vot”, a explicat Aurescu.
El a semnalat şi un aspect pozitiv, acela ca Episcopia Română Ortodoxă ar putea obţine un spaţiu în capitala Ungariei.
“Există însă şi evoluţii pozitive, mai spune Bogdan Aurescu. Episcopia Română Ortodoxă, de pildă, ar putea obţine un spaţiu pentru construirea unei biserici la Budapesta”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Autor: Carmen Gavrilă
Surse: Dan Tanasa Ro si politicaromaneasca.ro

Despre Dan Tanasa:   “Sunt născut în Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Am absolvit Colegiul Național Mihai Viteazu din localitate și Facultatea  de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității “Transilvania” Brașov. În februarie 2011 am absolvit un masterat în  Comunicare și Relații publice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, tema lucrării fiind “România și românii în presă de limbă maghiară din România”.

Din 2008 scriu despre abuzurile grosolane ale administrației publice locale din Covasna și Harghita, controlată de către Uniunea Democrata Maghiara din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM), împotriva comunităților de români din cele doua județe. Ma puteți citi aici sau în alte publicații scrise sau online din țară și din străinatate sau mă puteți urmări din când în când la Antena 3 sau Realitatea TV.

Tot din 2008 desfăsor o activitate intensa de sesizare a instituțiilor centrale ale Statului Roman cu privire la procesul de epurarea etnică la care sunt supuși românii din Covasna și Harghita de către UDMR sau alte organizații politice maghiare din România.

Am câștigat numeroase procese în instanțele din România împotriva autorităților publice locale din Covasna și Harghita controlate de UDMR sau PCM și am dovedit cu acte ilegalitățile comise de UDMR și PCM în cele două județe.”

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.