Liga Studentilor din Targu Mures catre UDMR si Guvernul Romaniei: "Autonomia universitara este garantata prin Constitutie". UPDATE: Studentii romani au iesit in strada - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Liga Studentilor din Targu Mures catre UDMR si Guvernul Romaniei: “Autonomia universitara este garantata prin Constitutie”. UPDATE: Studentii romani au iesit in strada

In urma declaratiilor liderilor Uniunii Democrate Maghiare din Romania, noi, Liga Studentilor din Targu-Mures, dorim sa facem urmatoarele comentarii:

Autonomia universitara este garantata prin Constitutie, conform Art. 32 aliniatul 6. Noi intelegem autonomia universitara, ca modalitate specifica de autoconducere, in acord cu cadrul legal stabilit de Constitutia Romaniei, de legislatia invatamantului, prevederile Cartei Universitare, precum si in acord cu reglementarile proprii. Din punctul nostru de vedere, in Universitatea de Medicina si Farmacie este respectat statutul minoritatilor nationale cu privire la invatamantul superior, existand la momentul actual serii de predare in limba maghiara, la toate cele trei facultati din Universitate, respectiv: Medicina, Farmacie si Medicina dentara. In prezent exista un proces pe rol la sectia de Contencios Administrativ cu privire la legalitatea Cartei Universitare, aprobata tacit de Ministerul Educatiei, in luna ianuarie 2012, deschis de departamentul juridic al UMF Tg.-Mures. Astfel, consideram declaratiile liderilor UDMR ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justitie din Romania, asupra conducerii UMF si a Senatului UMF. Noi ne-am exprimat de-a lungul timpului ca nu ne dorim decat invatamant de calitate, in conditii bune, cu dotari si resurse corespunzatoare pentru toti studentii UMF Tg.Mures. Nu dorim sa fim moneda de schimb in negocierile politice, nu dorim implicarea noastra, a studentilor, in jocurile politice ale diferitelor partide din Romania, nu ne intereseaza campaniile electorale din 2012, si nu acceptam sub nicio forma imixtiunea politica in viata academica din Universitatea noastra. Totodata, ne exprimam deplina incredere in sistemul de justitie romanesc si cerem ca orice decizie a conducerii UMF, care este considerata ilegala, sa fie atacata in Justitie. Nimeni nu se va opune unei decizii a unei instante din Romania.

Cu privire la declaratia domnului vicepremier Marko Bela, din 6 martie a.c.: Noi, Liga Studentilor din Tg.-Mures, nu am cerut demisia nimanui, pentru ca nu ne implicam in viata politica romaneasca, insa, salutam decizia domnului Marko Bela de a renunta la functie, pe care o consideram ca fiind un gest de onoare cu privire la atitudinea UDMR din ultimele saptamani de a pune presiune pe deciziile Senatului Universitatii, de a folosi situatia UMF pentru santaj politic in fata colegilor de coalitie. Totodata, consideram un gest onorabil retragerea UDMR de la guvernare, un partid politic care nu are incredere in sistemul de justitie pe care guvernarea il pastoreste trebuie sa faca loc altora mai capabili si mai increzatori in justitia romaneasca.

Cu privire la declaratia domnului ministru Kelemen Hunor, presedinte UDMR: “Maghiarii din Transilvania – noi nu asteptam de la Rectoratul sau Senatul Universitatii sa asigure invatamantul in limba maghiara, ci de la Parlament si de la Senatul Romaniei. Iar la UMF Targu-Mures, conform legii, trebuie sa facem loc si invatamantului in limba maghiara. Aceasta a fost una din conditiile ramanerii noastre in coalitia guvernamentala” (25 februarie).

Dorim sa mentionam ca noi avem deplina incredere in intelepciunea domnilor profesori, membri ai Senatului UMF, sunt oameni cu merite stiintifice recunoscute atat pe plan national, cat si pe plan international, oameni de o mare probitate morala si intelectuala. Ne-am dori ca orice organ decizional din Romania sa aiba aceeasi moderatie, deschidere pentru studenti si intelepciune in luarea deciziilor. Consideram ca deciziile luate de Senatul UMF si aplicate de catre rectoratul Universitatii de Medicina si Farmacie din Tg.-Mures sunt corecte, in conformitate cu legile actuale, pana la o decizie definitiva a unei instante de judecata din Romania sau a unei instante internationale, recunoscuta in Romania. Cu privire la declaratiile domnului ministru Laszlo Borbely, de luni, 5 martie, care intrase in direct prin telefon la un post national de stiri: Nu suntem de acord cu crearea unui precedent de infiintare a unei facultati, cu aviz provizoriu de functionare, pentru ca nimeni nu poate garanta ce decizie se va lua peste cativa ani si cine va fi la guvernare. Doar facultatile cu acreditare ARACIS ar trebui sa functioneze pe teritoriul Romaniei. Ne opunem si sacrificarii a doua serii de predare in limba maghiara la Medicina Dentara si, respectiv, Farmacie, pentru infiintarea unei facultati, doar pe profilul de medicina. Exista si etnici maghiari care doresc sa beneficieze de cele mai bune conditii de pregatire la aceste profile, in limba materna, in conditiile actuale.

Datorita faptului ca exista in continuare astfel de presiuni asupra Universitatii noastre, noi vom continua in saptamana aceasta printr-un protest de tip “greva japoneza”. Vom purta banderole albastre, vom face materiale informative despre situatia reala din UMF, in trei limbi, romana, maghiara, engleza, si le vom cere tuturor colegilor din Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania(ANOSR) sa fie alaturi de noi pentru incalcarea grava a autonomiei Universitare. Totodata, daca nu exista niciun raspuns favorabil si nicio decizie concreta de neimplicare politica in UMF Tg.-Mures din partea Guvernului si a partidelor de coalitie, de luni, 12 martie, vom fi din nou in strada.

LIGA STUDENTILOR DIN TARGU-MURES

Surse: Cuvântul Liber  si Dan Tanasa Blog

Vedeti si: Romanii din Harghita, Covasna si Mures, Liga Studentilor si Rectoratul UMF Targu Mures contesta orice Hotarare UDMR-PDL contra Universitatii de Medicina si Farmacie

UPDATE 1: Sute de studenți au ieșit în stradă la Târgu Mureș: “Nu suntem troc politic!”

Aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş cărora li s-au alăturat și alte persoane protestează, luni după-amiază, în Piaţa Teatrului din municipiu, unde scandează “Nu distrugeţi UMF”, urmând să pornească într-un marş către sediul universităţii.

Manifestanţii au pancarte pe care scrie “Nu separării etnice”, “Respectaţi legea”, “Nu suntem troc politic”, “Nu ne vindeţi”, “Vrem autonomie universitară”, “Şantajul e ilegal” şi “Baba, nu strica treaba”, potrivit Mediafax.ro.

Studenţii au banderole albastre pe braţ, simbolizând unitatea în UMF Târgu Mureş.

Vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Nucu Marica, le-a spus celor prezenţi, în discursul ţinut, că UMF este oferită ca troc politic “pentru zece voturi în Guvern”.

“Vrem să fim împreună, să învăţăm împreună, suntem mai buni împreună”, a spus Marica.

Manifestanţii scandează “Respectaţi autonomia universitară”, “Vrem autonomie universitară”, “Uniţi suntem mai buni”, “Nu suntem troc politic”, “Nu ne vindeţi”, “Nu distrugeţi UMF”, “Vrem să învăţăm, nu să protestăm”.

Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog, a declarat că organizaţia militează împotriva implicării politicului în autonomia universitară în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi “speră ca Guvernul să se gândească foarte bine” la situaţia acesteia.

Dan Zolog a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, după anunţul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, privind UMF Târgu Mureş, că solicită Guvernului să aştepte ca justiţia să se pronunţe în legătură cu situaţia de la această universitate.

“Liga Studenţilor militează în continuare împotriva implicării politicului în autonomia universitară, astăzi (luni – n.r.) vom avea un protest în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, pe care îl vom continua printr-un «marş al unităţii», spre UMF Târgu Mureş. Sperăm din tot sufletul ca Guvernul să se gândească foarte bine, să respecte legislaţia în vigoare şi justiţia – să aştepte soluţionarea în jusitiţie a procesului privind Carta universitară”, a declarat Dan Zolog.

Conducerea UMF Târgu Mureş a cerut în instanţa de contencios administrativ recunoaşterea Cartei adoptate, pe care o consideră elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care Ministerul Educaţiei nu a transmis observaţii.

UPDATE 2: Rectorul UMF Târgu Mureş acuză Ministerul Educaţiei de şantaj pe “problema liniei maghiare”

Acuzaţii dure la adresa Ministerului Educaţiei. Potrivit rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, Ministerul Educaţiei a avertizat Universitatea că ar putea să i se suspende finanţarea dacă nu rezolvă “problema liniei maghiare”.

Rectorul UMF din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni,că a fost avertizat, vineri, telefonic, iar luni – printr-o adresă semnată de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare la universitate şi nu introduce în Cartă prevederi în acest sens.

“După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că, dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, ne suspendă finanţarea. A spus că ne va trimite o adresă, pe care am primit-o luni dimineaţă”, a afirmat Copotoiu.

Potrivit acestuia, în adresa transmisă conducerii universităţii ministerul îi atrage atenţia că are obligaţia elaborării Cartei în conformitate cu legislaţia în vigoare şi că alegerile pentru funcţia de rector, desfăşurate în urmă cu câteva săptămâni, nu sunt legale, întrucât Carta nu este aprobată.

Afirmaţiile lui Copotoiu au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinută înainte ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, să anunţe că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Potrivit unor surse, parlamentarii PDL nu agreează înfiinţarea unei astfel de linii pentru maghiarii de la UMF Târgu Mureş. La rândul său, UDMR ar ameninţa că nu va mai participa la şedinţele Guvernului până nu se va adopta hotărârea de Guvern.

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.