Patapievici e antisemit, legionar sau naţionalist? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Patapievici e antisemit, legionar sau naţionalist?

de Dan Tanasescu

Scriitorul Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara. În faţa sediului Universităţii l-a aşteptat un grup de protestatari supăraţi pe declaraţiile şi scrierile mai vechi ale domniei sale legate de Eminescu, despre limba română şi despre poporul român.

“Îi reproşăm lui Patapievici că a călcat în picioare istoria României. Nu există vreo persoană care să-i urască atât pe români şi valorile noastre ca Patapievici”, a declarat profesoara Viorica Bălteanu, iniţiatoarea protestului.

În replică, domnul Patapievici le-a răspuns manifestanţilor:

Nu aţi citit textul meu. Aţi citit alţi antisemiţi, legionari sau naţionalişti, care au complotat acest lucru. Am la mine textul pe care l-am scris în 2002. Am spus că „Eminescu joacă rolul unui cadavrului din debara”. El joacă acest rol pentru tinerii care doresc să îşi facă un nume binevăzut în afară. Mi-am permis să vorbesc în numele tinerilor. Eminescu nu mai este de actualitate pentru progresişti. Dar sunt sigur că nu aţi citit cărţile mele, iar dacă aţi citit ceva, nu aţi înţeles nimic.

Sursa: Adevărul

Din acest citat, aparţinând domnului H.R. Patapievici, nu pot să deduc decât că domnia sa este atât antisemit, legionar, cât şi naţionalist pentru că se referă la textul care îi aparţine în raport cu ce au scris alţi antisemiţi, legionari sau naţionalişti. Plus de asta, prin această declaraţie nu se dezincriminează deloc în problema lui Eminescu, deoarece spune că „Eminescu nu mai este de actualitate pentru progresişti”. Deci cine e cu Luceafărul poeziei româneşti este anacronic şi retrograd.

Se poate domnu’ Patapievici, un filosof şi un intelectual de talia matale să facă asemenea gafe?! :lol:

Sursa: DanTanasescu.ro

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.