BURSA despre CACEALMAUA DE LA OLTCHIM: Dan Diaconescu, într-o operaţiune de tip SRI, fără SRI - Ziaristi OnlineZiaristi Online

BURSA despre CACEALMAUA DE LA OLTCHIM: Dan Diaconescu, într-o operaţiune de tip SRI, fără SRI

Dan Diaconescu nu a fugit din ţară, ci se află în Spania, ca să facă rost de bani de la finanţatorul rus, conform corespondentului nostru israelian, care deţine strânse legături la Madrid, astfel că, probabil, Victor Ponta s-a pripit când a declarat că D.D. nu are banii, pentru că, deşi acela a mers la cacealma în privatizarea Oltchim, totuşi păstrează unele mici şanse să obţină fondurile necesare, în răstimpul de o săptămână, care i-a mai rămas să semneze contractul.
Sursele noastre afirmă că oraşul Munchen ar fi fost doar o escală pentru Dan Diaconescu, care nu ştia, la momentul îmbarcării sale în avion, dacă destinaţia finală este Moscova, Barcelona sau Madrid, dar că, în acest moment, ar fi poposit în Spania.
Aici ar urma să se vadă cu câţiva reprezentanţi ai unor firme ruseşti, care se pare că sunt interesate să furnizeze banii necesari achitării acţiunilor deţinute de statul român (prin OPSPI) la Oltchim S.A. Râmnicu Vâlcea, întrevedere intermediată de Eugen Anca (celebru prin gluma recuperării tezaurului românesc de la Moscova şi implicarea în afacerea datoriei Germaniei faţă de România, despre care multă lume afirmă că ar fi un farseur, în timp ce câţiva afirmă că ar fi, de fapt, un naiv utilizat de serviciile ruse pentru a testa disponibilitatea de negociere a Bucureştiului) şi mai puţin cunoscutul Alexandru Dolghin, care afirmă că reprezintă interesele TISE, o subsidiară a Gazprom.
Sursele noastre susţin că D.D. ar fi primit promisiunea că, astăzi, va primi banii de care are nevoie pentru Oltchim, dar nu este clar dacă promisiunea va fi onorată, deşi ruşii i-au schiţat un program mult mai amplu de finanţare a preluării unor active sau pentru privatizarea unor obiective din domeniul energetic românesc, un plan care se regăseşte în declaraţiile considerate fantasmagorice ale lui Dan Diaconescu, privitoare la Transgaz, Hidroelectrica, Tarom, CFR Călători, CFR Marfă.
Deşi este adevărat că ruşii şi-au exprimat intenţia să preia Oltchim (iar Constantin Roibu o ştie), eventual “la pachet” cu Arpechim şi unele CET-uri, totuşi Dan Diaconescu este posibil să devină o victimă a “ruletei ruseşti”, pentru că nu pot exista dubii că Moscova ar fi mai interesată să compromită privatizarea Oltchim, ale cărei acţiuni vor scădea vertiginos după acest scandal, urmând să fie preluată la un preţ mult mai scăzut.
Fără ruşi, D.D. este o frunză-n vânt, pentru că, de exemplu, Grupul de presă Oglinda, care deţine OTV (printre altele), a fost declarat în insolvenţă, neavând capacitatea să returneze nici creditul de cinci milioane de euro, contractat cu BRD, care a fost reeşalonat pe opt ani.
Întreaga tărăşenie de la privatizarea Oltchim pare să se sintetizeze în două lanţuri de cifre: primul lanţ ilus-trează sumele de bani necesare privatizării şi relansării activităţii Oltchim, începând cu cele 45 de milioane de euro care trebuie plătite în ziua semnării contractului şi continuând cu sutele de milioane necesare reluării producţiei şi acoperirii imenselor datorii către stat şi către băncile creditoare; cel de al doilea lanţ de cifre ilustrează popularitatea electorală de care Dan Diaconescu pare să fie mai interesat decât de Oltchim, pe care l-a transformat în vehicul politic contra “ciocoilor”, în dorinţa să atingă măcar 20% la alegerile parlamentare.
Desigur, ghilimelele care însoţesc cuvântul “ciocoi” – preferatul lui D.D. ca să-şi desemneze adversarii politici ai super-populistului său partid P.P.-D.D. -, aceste ghilimele sunt justificate dublu: întâi pentru că reprezintă un citat din discursul de prost gust practicat industrial de Dan Diaconescu şi apoi, pentru că aşa-zişii “ciocoi” sunt adânc implicaţi în toată tărăşenia sa de la Oltchim.
Conform surselor noastre, oferta lui D.D. la privatizarea Oltchim a fost întocmită de Liviu Neagu, fost ofiţer SRI, rudă cu liderul PSD din judeţul Teleorman Liviu Dragnea, Neagu fiind exclus din SRI tocmai datorită conexiunilor sale politice.
Astăzi, el se regăseşte în conducerea P.P.-D.D.
Recent, D.D. se pare că ar fi negociat cu Constantin Roibu să revină în funcţia de director general, în eventualitatea în care va prelua Oltchim, mizând pe faptul că Roibu va prezenta “seriozitatea” şi “bunele intenţii” ale “investitorului” Dan Diaconescu.
Omul de televiziune pare antrenat să joace la două capete, ambele câştigătoare, aşa cum face presa coruptă: dacă face rost de bani, atunci va capitaliza politic situaţia sa de “salvator”, haiduc care acţionează în numele poporului, astfel încât ne vom trezi că o cincime din Parlament va fi populat cu ciracii Elodiei; dacă, însă, ruşii îi joacă festă (cel mai probabil), atunci D.D. îşi creează, astfel, motivul să urle politic (deci tot va capitaliza situaţia, mai ales dacă e anchetat, arestat etc.).
Desigur, asta va distruge imaginea şi credibilitatea atât a Oltchim, cât şi a autorităţilor române – un favor calculat de ruşi, pentru că aceştia vor avea posibilitatea să cumpere Oltchim, la o dată ulterioară, la un preţ mult mai redus.
În ambele situaţii, D.D. câştigă, iar România pierde.
Dar… cine este “România”?
Mai ştim?

MAKE, ANCUŢA STANCIU

DIRECTORATUL DE INFORMAŢII DESPRE OLTCHIM:
*  “Grupul Gazprom nu are nici o legătură cu situaţia”
Premierul Victor Ponta a spus, ieri, că firma TISE, care aparţine grupului “Gazprom”, s-a arătat încă interesată de combinatul Oltchim. Contactaţi de noi ca să comenteze declaraţiile autorităţilor cu privire la interesul TISE pentru Oltchim, retragerea companiei din privatizare din cauza show-ului mediatic sau despre o posibilă negociere a companiei ruseşti cu Dan Diaconescu, directoratul de informaţii al gigantului rus ne-a declarat: “Grupul Gazprom nu are nici o legătură cu situaţia”.
Premierul Ponta a mai spus ieri: “TISE şi-a manifestat interesul faţă de Oltchim încă de anul trecut. A cumpărat caietul de sarcini şi a comunicat oficial către minister pe 17 septembrie: «Vă informăm că decizia noastră este de a nu participa în procesul de privatizare. Cu toate acestea, decizia din acest moment nu exclude interesul de a continua cooperarea cu autorităţile în ceea ce priveşte o viitoare privatizare”. Compania a ţinut cont probabil şi de turnura mediatică pe care o luase procedura de la Oltchim”.
* Ponta îi acuză pe Videanu şi pe Ariton
Premierul Victor Ponta a arătat, ieri, că în perioada 2009-2011, în care Ministerul Economiei a fost condus de Adriean Videanu şi Ion Ariton, datoriile Oltchim către furnizori au crescut de la 11 milioane lei în decembrie 2009, la 73 milioane lei în decembrie 2010, şi la 291 milioane lei în decembrie 2011.
Restanţele Oltchim la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale au crescut de la 7 milioane lei în 2009 la 37 milioane lei în 2011.
Datoriile Oltchim către bănci pentru credite nerambursate au crescut de la 500 milioane lei, în decembrie 2009, la 552 milioane lei în decembrie 2010.
Premierul susţine totodată că Oltchim înregistrează, în prezent, datorii totale de 700 milioane euro, care cresc cu 200.000 euro în fiecare zi.
*  Videanu neagă orice legătură cu Dan Diaconescu

Adriean Videanu a negat, ieri, orice legătură cu Dan Diaconescu şi susţine că nu este nicio legătură între plecarea lui şi a jurnalistului din ţară în acelaşi timp. “Eu nu am nicio legătură cu Dan Diaconescu, eu sunt la Istanbul, el este unde vrea el. De ce Dumnezeu se tot fac legături între noi doi?”, a spus politicianul la o emisiune TV. Domnia sa susţine că PCC şi-a dat acordul pentru conversia creanţelor în acţiuni: “Acţionarul minoritar şi-a dat acordul în momentul în care s-a vorbit despre conversia creanţelor AVAS în acţiuni. Soluţia este ca de mâine să se renunţe la această procedură de privatizare halucinantă să se facă conversia creanţelor AVAS şi Electrica atât de la Oltchim cât şi de la celelalte companii care trebuie să fie privatizate şi statul să devină acţionar majoritar”.

Sursa: BURSA

26.09.2012

link: Vâjhaţul de la Oltchim continuă în aşteptarea banilor lui Diaconescu

……….
link: Oltchim la terminus a quo (sau “gata să înceapă o altă poveste”)

link: Citeste despre oportunităţi de investiţii ruseşti în ţara noastră

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.