S-a trezit statul roman. Recalcitrantul ambasador al Ungariei convocat la MAE pentru scandalul cu carpa secuiasca fluturata de Zsolt Nemeth - Ziaristi OnlineZiaristi Online

S-a trezit statul roman. Recalcitrantul ambasador al Ungariei convocat la MAE pentru scandalul cu carpa secuiasca fluturata de Zsolt Nemeth

autonomie steag secuiesc -mediafax

Semen Zsolt Tinutul Secuiesc Bruxelles TVRMinisterul Afacerilor Externe a remis astăzi un comunicat de presă legat de declaraţiile făcute de secretarul de stat în MAE ungar, Zsolt Nemeth, cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al “Ţinutului Secuiesc” şi “presupusele agresiuni simbolice” la care ar fi fost supusă minoritatea maghiară în România. Potrivit secretarului de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe pentru afaceri strategice şi co-preşedinte al părţii române a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, Bogdan Aurescu, declaraţiile oficialului ungar sunt “inacceptabile”. Interesant de observat este ca statul roman de-abia acum s-a trezit desi Nemeth Zsolt si ai lui fac astfel de declaratii de ani buni de zile. De exemplu situatia din 2011 cu reprezentanta “Tinutului Secuiesc” inaugurata in birourile Ungariei de la Bruxelles (foto dreapta) sau zecile de declaratii neobrazate ale ambasadorului Ungariei in Romania, Oszkar Fuzes, incurajate de fostul ministru de Externe Teodor Anatol Baconschi.

Bogdan Aurescu a catalogat afirmaţiile lui Nemeth ca inacceptabile, spunând despre acestea că sunt „interferențe regretabile care contravin cadrului constituțional și legal din România”. “Declaraţiile dlui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi Ungaria.

Autorităţile române nu acceptă şi nu vor accepta astfel de interferenţe regretabile care contravin cadrului constituţional şi legal din România.

Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers.

Potrivit sursei citate, ambasadorul ungar la București va fi convocat de urgență la MAE pentru a i se comunica faptul că partea română consideră aceste declarații care „echivalează cu susținerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic” ceea ce ar reprezenta o încălcare a Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate semnat de România și Ungaria la Timișoara în 1996.

România şi Ungaria sunt deopotrivă parte la un sistem internaţional şi european de valori în care protecţia pentru drepturile omului în general şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în special este fundamentală.

România şi-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaţionale, obligaţii ferme în privinţa respectării şi protejării elementelor esenţiale ale identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale (religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversităţii culturale ca element definitoriu al societăţii româneşti.

Astfel, România îşi îndeplineşte pe deplin obligaţiile asumate prin Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internaţional în materie de protecţie a minorităţilor naţionale. De altfel, modelul romanesc în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este recunoscut la nivel european şi internaţional.

În plan bilateral, prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, România şi Ungaria şi-au asumat obligaţii reciproce inclusiv în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, prin raportare la Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi la ‘documentele pertinente ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Consiliului Europei’.

Din dispoziţia ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, ambasadorul ungar la Bucuresti va fi convocat de urgenţă la MAE pentru a i se comunica poziţia părţii române”.

Sursa: Dan Tanasa si  Ghimpele

Cititi si: La Cotroceni se joacă deja ceardașul, iar, în Transilvania, ungurii pregătesc un martie… autonomist!

UNGARIA INTERVINE în scandalul așa-zisului drapel secuiesc și SOLICITĂ Bucureștiului să permită arborarea acestuia pe clădirile statului român

EXCLUSIV. PETIȚIE către Președintele și Guvernul României. Un grup de părinți MAGHIARI din Harghita denunță SEPARATISMUL PE CRITERII ETNICE al școlilor și solicită INTERVENȚIA AUTORITĂȚILOR: ”Viitorul este împreună, nu separat!” DOCUMENT

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.