Ambasadorul Dumitru Preda: Icoana Patriei se intregeste cu Profesorul Gheorghe Buzatu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ambasadorul Dumitru Preda: Icoana Patriei se intregeste cu Profesorul Gheorghe Buzatu

Prof Ghe Buzatu si Prof Candea la FocsaniScrisoare de peste Ocean

Va scriu sub socul profund produs de vestea disparitiei fizice a Istoricului si Profesorului Gheorghe Buzatu, de care ma leaga o prietenie de peste 35 de ani.

Cand fata mea m-a anuntat, nu mi-a venit sa cred si imediat am alergat la site-ul vostru. Nu mi-am imaginat ca se putea intampla o astfel de tragedie, mai ales ca dialogasem de Sf. Gheorghe, de Paste si ultima data pe 17 mai si ma pregateam sa-i raspund la un mesaj electronic. Apoi, fiind amandoi GEMENI, el intai pe 6 iunie, eu pe 17, ne faceam reciproc urarile cuvenite si speranta de a ne revedea in timpul vacantei mele in tara.

Acum nu-mi ramane decat sa gasesc ocazia de a depune un buchet de flori pe mormantul proaspat si sa rog pe Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Plecarea lui spre alte taramuri, la scurt interval (un an si o luna) de la despartirea de FLORIN CONSTANTINIU, reprezinta o pierdere grea, prea grea pentru tabara ISTORICILOR ROMANI, a celor cu adevarat istorici, care inainte de toate au in inima ICOANA PATRIEI si care lupta, cu mijloacele stiintei si cu constiinta pusa mereu in serviciul cauzelor nobile, pentru a se apropia de ADEVAR, pentru a-l face cunoscut, chiar atunci cand acesta aduce la lumina slabiciuni, greseli sau tradari, educand, totodata, in spiritul DEVOTAMENTULUI fata de Tara si Neamul caruia ii apartin, dar deschis catre valorile fundamentale ale Credintei si Umanitatii.

Ghita Buzatu a fost un OM pasionat de descifrarea hatisurilor timpurilor contemporane, rabdator si tenace, cu o viziune ampla asupra radacinilor si destinului Tarii si oamenilor sai, a stiut sa-si aplece urechea si sa-si retina trairile firesti, egoiste, in fata vocilor milioanelor de semeni razbatand din colbul istoriei ultimului veac, analizand cu migala si un echilibru exemplar faptele individuale si colective, fenomenele in ansamblul si desfasurarea lor, pentru a extrage invataminte utile pentru cei de azi si mai ales pentru cei de maine.

Cercetatorul a fost dublat mereu de Manager, cu o stradanie consecventa de a crea o scoala de istorie contemporana la Iasi (capitala pana atunci a studiilor dedicate Antichitatii, Evului Mediu si inceputurilor Epocii Moderne). Impreuna cu un alt mare disparut de prea timpuriu dintre noi – Valeriu Florin Dobrinescu, Gheorghe Buzatu a dat viata si rodnicie scolii de istorie contemporana, cu o larga deschidere spre dialog si universal, iar Centrul academic, care i-a fost o a doua casa pana in ultima clipa a vietii sale, sper sa-i continue opera, primindu-i NUMELE ca simbol si tarie pentru noile generatii.

V-as ruga ca sa depuneti pe mormantul sau o lacrima si un gand de neuitare din partea mai tanarului coleg si prieten, care semneaza aceste randuri, de departe, dar mereu aproape de toti cei care simt si traiesc romaneste,

Dumitru Preda

Via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.