Negru Voda si Ioan Basarab I Intemeietorul, domni romani-ortodocsi. Teoriile cumano-fanteziste ale lui Neagu Djuvara desfiintate stiintific de Matei Cazacu si Dan Ioan Muresan - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Negru Voda si Ioan Basarab I Intemeietorul, domni romani-ortodocsi. Teoriile cumano-fanteziste ale lui Neagu Djuvara desfiintate stiintific de Matei Cazacu si Dan Ioan Muresan

matei-cazacu-ioan-basarab vs neagu gu djuvaraMomentul în care Neagu Djuvara devine ridicol

de George Damian

După apariţia cărţii lui Matei Cazacu nu mai există nici o scuză pentru oricine ştie să citească să mai creadă în teoria originii cumane a dinastiei Basarabilor. Neagu Djuvara este demascat ca un impostor oarecare şi nimic mai mult. M-am bucurat când a apărut cartea „Ioan Basarab, un domn român la începuturile Ţării Româneşti”, dar după ce am citit-o am râs cu lacrimi.

Să vă explic. Raţionamentul lui Neagu Djuvara se sprijină pe câţiva piloni. Cel mai zdravăn dintre ei spune aşa: cumanii erau catolici, Basarab (ca şi taică-său – Negru vodă/ Thocomerius – şi fiu-său Nicolae Alexandru) era catolic ergo Basarab era cuman. Matei Cazacu şi Dan Ioan Mureşan iau pe rând documentele citate de Neagu Djuvara ca argumente pentru afirmaţia „Basarab Întemeietorul era catolic” şi demonstrează că „revoluţionarul” istoriografiei române fie le citează trunchiat, fie nu le înţelege. Apoi mai sunt adăugate câteva documente (despre care Neagu Djuvara cu greu poate spune că nu le cunoştea!) care arată cât se poate de limpede că Basarab a fost ortodox. Însă lovitura finală este alta.

Neagu Djuvara a citat în sprijinul teoriei sale o serie de legende referitoare la Negru vodă. Doar că le-a citat trunchiat. În aceste legende (încă o dată, cunoscute de Neagu Djuvara şi folosite în demonstraţia sa!) se spune că Negru vodă/ Thocomerius a fost căsătorit cu doamna Marghita, catolică de felul ei. Ei, pe când Negru vodă/ Thocomerius era plecat să se lupte cu tătarii, doamna Marghita s-a apucat de construit biserici catolice. Întors din bătălie, Negru vodă/ Thocomerius a pus mâna şi a dărâmat bisericile catolice construite de nevastă-sa. Catolic?!?!

Problema este că Neagu Djuvara a ales din aceste legende (ca şi din alte surse, mai ales documentare) doar ce i-a convenit şi a lăsat deoparte fragmentele care nu se mai potriveau cu teoria sa. O găinărie şi nimic mai mult. După ce şi-a lansat cu surle şi trâmbiţe teoria cumană, Neagu Djuvara a fost mângâiat pe creştet de câţiva istorici care nu au vrut să-l facă de râs. Însă „spărgătorul de gheaţă” cum îi place să-ţi spună nu a înţeles mesajul, a insistat cu ideile sale, ba s-a şi dat jignit. Sunt curios dacă şi ce va răspunde la argumentaţia din cartea „Ioan Basarab, un domn român la începuturile Ţării Româneşti” – pe care o puteţi găsi la librăria Elefant (mai ieftină online decât din librăriile clasice!).

Sursa: Bellum omnium via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

 1. vladi

  …scleroza unui batran nu are legatura cu istoria, mai degraba cu istoricul unei patalogii, sa ne rugam pentru cei cu mintile ratacite !

 2. ar fi interesant de stiut daca programul de analiza genetica a domnitorilor romani a dat cava roade? sau ca de obicei s-a pierdut in ceata…..poate sinteti in stare sa faceti ceva deslusiri, ca si asupra programului de apartenenta genetica a popoarelor, in speta a ronanilor,derulat printr-un institut de genetica din hamburg,cu participare si a unor cercetatori romani…

 3. dans

  daca ar fi doar sclerozat,. ar fi scuzabil…dar e doar un alt vindut! executa ordinele fratilor… am citit citeva carti…dar mi s-au parut doar superficiale. nu stiu de unde ii vine atita reclama…

 4. gabi

  Acum niste ani buni Djuvara era moderator la TVR pe teme istorice si intr-una din emisiuni se referise dispretuitor la dacii barbari, imbracati in piei de oaie, care ii atacau iarna pe romanii civilizatori din Dobrogea, fapt care m-a scos din sarite destul pentru a-l aborda direct pe acest domn – evident cu argumente. Mi-a raspuns politicos, fapt pe care l-am apreciat, si de aci a rezultat o oarecare corespondenta, cateva mesaje trimise/primite dintr-o parte si alta. Pana ce mi-a daruit “Scurta istorie povestita celor tineri…” (editia I), in care aparea si teoria cumana, care iar m-a scos din sarite suficient pentru a-i raspunde argumentat ca era imposibila o astfel de filiatie Basarab Intemeietorul = print cuman. Nu mi-a raspuns, dar mai tarziu a scos cartea “Thocomer = Negru Voda…”, ceea ce inseamna ca: 1. Ori Djuvara e impermeabil la argumente rationale (de la o varsta in sus ideile se calcifiaza suficient pentru a rezista loviturilor adevarului fara sa crape) ; 2. Ori e setat sa spuna ce spune, cheita lui fiind intoarsa de maini straine acestui neam; 3. Ori e prost (ceea ce totusi nu-i cazul, dar e o varianta de pus pe hartie, ca sa fie).

 5. Andrei

  Reclama ii “vine” din faptul ca publica la una din cele mai abjecte edituri, una a tartarului, care, pe langa autori valorosi, amesteca deliberat si cu o totala rea-credinta scriituri care sunt construite pe falsuri si blasfemii la adresa acestui popor, fiindca asta sunt, vezi boia, patapievici, tismaneanu, djuvara etc. Aceste gunoaie, fiindca nu ne putem prevala, au primit replici cat se poate de documentate in zeci de carti – din partea unor profesionisti. Evident, nu le-au luat in consideratie si au otravit mai departe, inclusiv in manuale, in cardasie cu alti ‘friend’ care au ras capitole intregi din istorie neamului.

  Nu va lasati inselati de politetea excesiva a unora, in cazul acestora este o constructie artificiala si nu o atitudine fireasca. Scopul este de a amortiza, temporiza si sugera stabilitate, una din conditiile oricarei manipulari. Este o componenta a tehnicilor de persuasiune careia i se acorda un rol in toate manualele de specialitate.

 6. Drakones

  ha ha ha ha ha ha

  friend djuva, idiot batran, ne cerem noi scuze, CA URMASI AI DACILOR, ca cei din zona cetatilor tomitane nu se “imbracau” in piei de ursi polari sau grizzly si nu purtau fustanela din piei de leopard!

 7. marius

  A inventat aceasta teorie(Basarab=Cuman) doar pentru a iesi cu ceva nou, deci pentru a fi bagat in seama, pentru a-si vinde cartile. Problema este ca si-a atins scopul fiind cel mai bagat in seama si cel mai bine vandut istoric contemporan roman. Nu scapa nici un moment sa vorbeasca despre aceasta teorie aducatoare de publicitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.