Libertatea face un cadou de sarbatori cuplului Laszlo Tokes - Traian Basescu: Dupa ce era sa o umple de sifilis, decoratul cu Steaua Romaniei vrea sa-si arunce sotia in strada de Anul Nou - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Libertatea face un cadou de sarbatori cuplului Laszlo Tokes – Traian Basescu: Dupa ce era sa o umple de sifilis, decoratul cu Steaua Romaniei vrea sa-si arunce sotia in strada de Anul Nou

Libertatea le face un cadou informatorului Laszlo Tokes si celui care l-a decorat cu cea mai inalta distinctie a Romaniei, Traian Basescu. Poate macar acum, presedintele de la Cotroceni se va hotari si ii va retrage Ordinul National “Steaua Romaniei”, conform deciziei Comisiei Speciale.

La mai bine de doi ani de la pronunţarea divorţului dintre Laszlo Tökés (60 de ani) şi fosta soţie, Joo Edith, europarlamentarul a depus noi documente la Judecătorie, prin care cere împărţirea averii, adică bunuri imobile şi mobile în valoare de 318.000 de euro.

  • Joo Edith vrea jumătate din averea fostului soț
  • Dacă până în urmă cu câțiva ani Laszlo Tökés era văzut drept un erou al Revoluției din 1989, în prezent, controversatul politician este pus la colț, inclusiv de unguri. Ba mai mult, până și fosta soție a demascat adevărata față a fostului sot.

În cererea de chemare în judecată, document pe care ziarul Libertatea vi-l prezintă în exclusivitate, Laszlo Tökés, supranumit “pastorul Casanova”, în urma presupuselor aventuri de care fosta soţie l-a acuzat la divorţ, are de împărţit o avere frumuşică.

Este vorba despre două terenuri intravilane în Oradea, cu o suprafaţă totală de 3.600 de metri pătraţi, achiziţionate între 2000 şi 2009, dar şi de trei imobile, două în Oradea şi un altul în Căpâlna, toate bunurile fiind apreciate de fostul pastor reformat ca având o valoare totală de 313.000 de euro.

Concret, cei doi foşti soţi îşi dispută în instanţă o casă în Oradea, cu teren de 501 mp, în valoare de 200.000 de euro, un apartament în acelaşi oraş, de 50.000 de euro, o casă cu teren în Căpâlna, apreciată la 20.000 de euro şi două terenuri intravilane în Oradea, de 2.141 mp (25.000 de euro) şi 1.459 mp (18.000 de euro).

Acestea, pe lângă o colecţie de obiecte de artă, în valoare de 5.000 de euro. În timp ce Laszlo Tökés susţine că această avere a fost dobândită de el din “contribuţii exclusive”, revendicându- le, deci, la tribunal, fosta soţie se luptă să dobândească măcar jumătate din agoniseală.

Case şi terenuri cumpărate din donaţii?

Conform legii, bunurile dobândite în timpul mariajului se împart în mod egal între cei doi foşti soţi. Numai că Laszlo Tökés susţine că, deşi apartamentele, casa şi terenurile au fost cumpărate pe când el şi Edith încă erau un cuplu, banii pentru achiziţionarea lor ar fi avut ca origine câştigurile lui proprii, adică o “contribuţie exclusivă”.

Astfel, invocând art.31 (Codul familiei), acesta susţine că reşedinţa cu teren, în valoare de 200.000 de euro, ar fi fost cumpărată în 1993 din banii primiţi de el ca despăgubire, în urma unui accident de circulaţie suferit în Ungaria, în 1990, şi că tocmai de aceea i se cuvine de drept. Cât despre celelalte locuinţe şi loturi, în documentele depuse la Judecătorie fostul pastor reformat încearcă să-i convingă pe judecători că au fost cumpărate din sume câştigate exclusiv de el.

La rândul ei, Edith susţine că apartamentul în valoare de 50.000 de euro l-a dobândit prin testament, negând faptul că a fost cumpărat de fostul soţ. În plus, fosta parteneră de viaţă a europarlamentarului susţine, într-un document depus în instanţă, că în perioada imediat următoare Revoluţiei, soţul ei ar fi primit donaţii din partea unor persoane private, dar şi organizaţii, inclusiv din străinătate, bani din care ar fi cumpărat aceste bunuri imobile!

Amintind de accidentul din Ungaria, în urma căruia Tökés a menţionat că a primit despăgubiri, Edith face o dezvăluire-bombă.

Îl acuză de gafe diplomatice şi de adulter

Aceasta susţine, în întâmpinarea depusă la partaj, că în 1990, soţul ei se deplasa într-un “autoturism al statului maghiar (sub paza SPP-ului ungar), iar despăgubirea s-a plătit pentru acest autoturism, şi nicidecum reclamantului! Ce căuta într-o maşină oficială a statului ungar fără a avea o acoperire diplomatică este o altă problemă…”, mai arată Edith în document.

Totodată, pe lângă infidelităţile de care l-a acuzat în timpul procesului de divorţ, fosta soţie continuă, în întâmpinarea depusă la tribunal, atacul incendiar: “Pentru ca instanţa să vadă în ce mod reclamantul «a contribuit» la veniturile familiei, depun în copie traducerile unor «scrisori » din dosarul nostru de divorţ, în care acesta nu numai că refuza să dea în casă salariul, dar ne cerea şi să decontăm toate cheltuielile casei pentru a vedea pe ce anume cheltuim aceste sume de bani”.

După ce şi-a părăsit soţul în 2009, Edith Tökés a introdus cererea de divorţ în 23 martie 2010, solicitând desfacerea căsătoriei din pricina infidelităţilor fostului episcop reformat, iar mariajul lor a fost “rupt” un an mai târziu. Edith şi Laszlo Tökes au, după o căsătorie care a durat 25 de ani, trei copii, o fată, Ileana şi doi băieţi, Marton şi Mathe.

A fost făcut praf de unguri într-o carte

Divorţul cu scandal al fostului pastor reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tökés, a avut ecouri şi la Budapesta. Într-un volum intitulat “Nu ne duce pe noi în ispită”, scris de jurnalistul ungur Andressew Ivan, apar mărturisiri incendiare despre comportamentul reprobabil al lui Tökés de-a lungul căsniciei cu Joo Edith, cea care i-a fost soţie timp de 25 de ani.

În cartea apărută în Ungaria, la Editura Noran Libro, sunt prezentate extrase din răspunsurile date de Joo Edith la mai multe scrisori trimise de Tökés, precum şi din mărturiile susţinute de ea în procesul de divorţ. În aceste documente, femeia lasă de înţeles faptul că s-a simţit în pericol pe întreg parcursul mariajului cu fostul episcop.

Aceasta îl acuză că ar fi dus constant o viaţă paralelă şi că ar fi avut amante, motiv pentru care ar fi existat oricând posibilitatea ca ea să fie infectată cu boli venerice. Ba chiar Edith descrie un episod violent, în care soţul ei ar fi ameninţat-o că o înjunghie.

“Căsătoria cu tine a reprezentat pentru mine un pericol veşnic de a mă infecta cu vreo boală venerică. Cu alte cuvinte, paralel cu viaţa de familie ai avut o viaţă particulară, iar toate responsabilităţile mi le-ai transferat mie, din punct de vedere psihic. Astfel se explică faptul că tu n-ai fost niciodată vinovat sau responsabil pentru ceva (…) Ştiu că m-ai distruge cu plăcere. Adu-ţi aminte, cu o lună în urmă mi-ai spus că o să bagi cuţitul în mine, chiar dacă vei ajunge la închisoare”, se arată în cartea publicată de Andressew Ivan.

“Nu ne duce pe noi în ispită”. Acesta este titlul cărţii în care Laszlo Tökés este ironizat şi atacat foarte dur

Laszlo Tökés a recunoscut că a turnat la Securitate

Imediat după ‘90, asupra pastorului reformat, pe atunci, Laszlo Tökés au început să planeze suspiciuni conform cărora ar fi fost informator la Securitate.

În martie 1995, revista “Tinerama” a publicat angajamentul lui Tökés către Securitate, confirmând astfel aceste bănuieli. După ce iniţial a negat, Laszlo Tökés a recunoscut că a fost turnător, declarând însă că a semnat note informative doar “forţat de împrejurări”.

Despre relaţia lui Tökés cu Securitatea s-au scris până acum sute de articole

 

Ziaristi Online via  LIBERTATEA

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.