Iesirea din UE, o sansa pentru redresarea Romaniei? Euroscepticul Radu Golban arunca manusa - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Iesirea din UE, o sansa pentru redresarea Romaniei? Euroscepticul Radu Golban arunca manusa

FLAG EU USSR UE URSS CCCP

Radu Golban, Corneliu Vlad si altii la Fundatia Titulescu Foto Victor DogaruLuna trecuta, mai precis vineri, 13 decembrie 2013, la sediul Fundatiei Europene Titulescu, de pe soseaua Kiseleff din Bucuresti, nu departe de Arcul de Triumf, a avut loc o dezbatere cu totul neobisnuita pentru spatiul politic romanesc. Dezbaterea a fost moderata de fostul prim-ministru Adrian Nastase, actual presedinte al Fundatiei, si s-a tinut in jurul cartii domnului Radu Golban: “Romania, Alternative la corsetul UE” (puteti urmari intreaga inregistrare video a evenimentului in baza acestui text).

Pe tot intinsul UE euroscepticismul este o pozitie acceptabila si adesea pusa in discutie publica deschisa – Marea Britanie chiar isi propune deschis iesirea din UE -, peste tot, cu exceptia Romaniei, unde exista o adevarata teama in abordarea libera a acestui subiect. De remarcat ca in timp ce la Bucuresti unul dintre seniorii PSD, Adrian Nastase, gazduia o dezbatere libera cu economistul  Radu Golban despre “alternativele la corsetul UE”, la Cluj, juniorii PSD tineau o conferinta  cu scopul declarat “să atragă atenția asupra pericolelor pe care euroscepticismul le reprezintă pentru viitorul nostru al tuturor”[1]. In Romania, tara unde liberatea de exprimarea este un drept garantat de Constitutie, euroscepticismul este privit ca o pozitie intolerabila si inacceptabila, fiind adesea asociat de cadrele specializate in manipularea opiniei publice cu “anarhismul”, “fascismul” sau chiar “filorusismul”. Mai mult: impotriva fenomenului emergent se organizeaza chiar diverse dezbateri, pentru “combaterea” lui [2], ca si cum ar fi o boala.

De altfel si autorul, Radu Golban, a observat in cadrul dezbaterii de la Fundatia Europeana Titulescu (subl. n.) ca toti invitatii care au luat cuvantul au avut tendinta de a se scuza public vizavi de subiectul deschis de cartea domniei sale.

Autorul carti, Radu Golban, este un roman nascut la Timisoara, unde si-a petrecut si copilaria iar adolescenta si-a petrecut-o in Germania, tara a carui cetatean a si devenit, in momentul de fata fiind stabilit in Elvetia. Radu Golban este doctor in economie cu un master in studii economice avansate. Domnul Golban se bucura de o experienta unica, prin faptul ca a cunoscut in mod direct modul de functionare a sistemului comunist, al celui european, de tip german, deci vizibil angajat, dar si al celui elvetian, cu nota sa neutra, Elvetia nefiind membra a Uniunii Europene si nici a NATO. Prin urmare Radu Golban nu vorbeste nici “din auzite” si nici “din citite” cand descrie Uniunea Europeana cu tarele si alternativele sale. Din aceasta postura, autorul facea urmatoarea precizare: “Pana in prezent nu s-a elaborat vreun studiu care sa permita clar limita maxima a costurilor/ suportabilitatii pana la care un stat membru se justifica sa ramana in UE; cert este faptul ca, ori de cate ori costurile devanseaza beneficile, discutarea problemei retragerii devine un fapt firesc“.

Cartea lui Radu Golban este o premiera pentru Romania

Romania alternativa la corsetul UE - Radu GolbanCartea lui Radu Golban, “Romania, Alternative la corsetul UE”, ia in calcul o posibila retragere a Romaniei din UE, in cartea sa fiind prezentate in premiera si aspecte legate de costurile integrarii, in contrapondere cu beneficiile ei.

Invitatii dezbaterii au fost Constantin Vlad (ambasador), Corneliu Vlad (publicist), Vasile Simileanu (directorul revistei Geopolitica), iar printre cei care au mai luat cuvantul din sala, i-as mai aminti pe domnii Adrian Severin si Ion Coja.

In legatura cu aderarea Romaniei la UE,  Adrian Nastase, in calitatea de politician care a contribuit in mod direct si personal la integrarea europeana, a tinut sa precizeze ca nu regreta deloc aceasta integrare, o pozitie similara fiind exprimata si de Adrian Severin.

Din sala, profesorul Ion Coja a cerut cuvantul si a reamintit audientei despre ilegalitatea referendumului din 2003 care a promulgat actuala Constitutie in virtutea careia aderarea s-a facut fara consultarea corecta a populatiei. Drept raspuns, Adrian Nastase a avut o pozitie socanta – pentru unii -, exprimandu-se in favoarea eliminarii oricarui prag la referendumuri, fostul prim-ministru precizand ca decizia trebuie sa apartina acelor cetateni care vor sa se implice in viata politica a “cetatii”. O alta pozitie “neobisnuita” a fost exprimata de Adrian Severin care a precizat ca daca “vom ramane in UE vom muri, iar daca vom iesi tot vom muri”. Trebuie precizat ca afirmatia a fost facuta in contextul unei ramaneri in UE in aceleasi conditii care vor duce la disparitia noastra ca stat national, iar o iesire ar duce la presupusa noastra disparitie ca urmare a izolarii pe plan european.

Ca euroseptic, am observat cu mare bucurie ca majoritatea celor prezenti in sala, intelectuali, nu erau multumiti de statutul pe care Romania il are in UE si inclinau de asemenea spre euroscepticism. De mai multe ori pe parcursul dezbaterii s-a facut precizarea ca lumea are “patru puncte cardinale” si nu doar unul “pro-vest”. La un moment dat o voce din sala l-a corectat sau completat pe unul dintre vorbitori, afirmand ca pentru noi, ca romani, nu ar exista “doar” “patru puncte cardinale” ci cinci, al cincelea find spre cer, “pe verticala”, moment care a generat ropote de aplauze.

O doamna de la Timisoara s-a ridicat si a amintit de abuzurile retrocedarilor din Transilvania si Banat, unde Forumul Democrat al Germanilor din Romania a preluat activul Grupului Etnic German (0rganizatie nazista infiintata la 20 noiembrie 1940[3] si desfintata la 7 octombrie 1944[4] ca urmare a conventiei de Armistitiu, articol 15[5], fapt intarit si prin Tratatul de Pace dintre Romania si Natiunile Unite, articolul 5[6]). Radu Golban a subliniat si el absurditatea situatiei, care a dus la retrocedarea bunurilor unei organizatii naziste, dar si a bunurilor Bisericii Luterane evanghelice care si-a cedat toate bunurile patrimoniale Grupului Etnic German in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Aparent inceputurile retrocedarii bunurilor fostei organizatii hitleriste catre “Forumul Germanilor din Romania” are la baza o intelegere dintre Adrian Nastase (ca presedinte al Partidului Social Democrat)  si Klaus Werner Johannis (ca resedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania), semanata in 2002[7]. Intelegerea a precedat proclamarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania ca succesor al defunctului Grup Etnic German. Guvernele ulterioare au dat curs acestei intelegeri, de care profita din plin acum Klaus Johannis, primarul de la Sibiu.

Bulgaria si Ungaria nu se grabesc sa-si dea pamanturile la vanzare strainilor

Romania de vanzare - pamant de vanzare - teren de vanzare pentru straini - land for sale - Google EarthConferinta s-a mentinut in linii academice, cu respectarea dreptului la opinie dar si al celui la replica. Spre final am retinut o pozitia exprimata de Adrian Nastase, care, raspunzand unor temeri ridicate de ante-vorbitori, a precizat ca si el priveste cu ingrijorarea apropiata deschidere a cumpararii terenurilor de catre straini, operatiune pe care nici Ungaria si nici Bulgaria nu se grabesc sa o faca. Pe aceasta cale a transmis un mesaj diplomatilor si politicienilor romani, sfatuindu-i sa se foloseasca de respingerea aderarii Romaniei la spatiul Schengen pentru a amana vanzarea pamanturilor. Ideea propusa de Nastase si aplaudata de sala a fost, ca daca Romania nu este primita in spatiul Schengen datorita administratiei corupte, cum ar putea aceasta administratie sa gestioneze o problema atat de delicata ca instrainarea terenurilor. Profesorul Ion Coja a intervenit adaugand ca, intr-adevar, cu o asemenea administratie nu avem nici o garantie in eventualitatea in care un grup de interese si-ar propune sa cumpere, de exemplu, tot Baraganul.

Conferinta a adus pentru prima oara de la aderarea Romaniei la UE un plus de culoare in spectrul albastru inchis pro-european, in care pana in prezent nu s-a vorbit decat de sacrificiile pe care Romania trebuie sa le faca pentru a-si  definitiva integrarea, o integrare cu mai multe minusuri, pana acum, decat plusuri. Asteptam cum incredere evolutia fireasca a fenomenului eurosceptic reprezentat de Radu Golban,

Text si foto de Victor Dogaru pentru Ziaristi Online

 


[3]   M.O. Anul CVIII nr 275; Joi 21 noiembrie 1940, pag 6 (6530)

[4]   M.O. Anul CXII nr 233: Duminica 8 octombrie 1944, pag 2 (6658)

[5]   SANIC Fond Ministerul Propagandei Nationale, Buletine, dosar 247/1944

[6]   SANIC fond Casa Regala, regaele Mihai, dosar 4/ 1947

VIDEO FET:

Print Friendly, PDF & Email

13 comments

 1. http://blog.prospectiv.org/2013/12/europa-intre-colaps-si-utopie_20.html

  V. Concluzie
  Relaţia României cu UE este asimetrică, am (ce)dat mult mai mult decât am primit. Desigur, se poate spune la un moment că nu este cazul să cerem peste posibilităţi, invocându-se Criza. Numai că rezolvarea situaţiei României nu suportă amânare, relaţia România-UE fiind deja pe o spirala descendentă, nesustenabilă. Este foarte probabil ca acestă stare de lucruri a intrat în calculul recent al liderilor ucrainieni când au refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE, România fiind aidoma proverbialului canar din mina de cărbuni. Acum, demonstranţii ucrainieni nu par să ia în calcul un asemenea argument, dar în mod sigur cetăţenii români (le-)ar spune că nu s-ar mai îndrepta cu acelaşi entuziasm către UE.

  Românii sunt obosiţi în aşteptarea dovezilor de solidaritate din partea europenilor. La acest substrat de nemulţumire general al românilor se adaugă sentimentul individual de nemulţumire şi care e perceput în sensul ‘eu, ca cetăţean român-european am avut de pierdut’.

  Convingerea noastră este că: 1) merită efortul comun de a rămâne în, si a prospera împreună cu UE; 2) miza imediată a României este cel puţin de a regenera potenţialul de dezvoltare, ca opţiune de cuplare cu un randament mai mare în viitor; 3) Europa trebuie să ne reconsidere ca pe un partener egal căruia îi datorează loialitate şi consideraţie.

  În acest moment, decembrie 2013, situaţia politică şi economică în lume este incertă, criza prelungită provocând concluzii şi mişcări neaşteptate, multipolare. Dinamica desfăşurării evenimentelor este deosebită, lumea se agită, întrebările europenilor sau ale altora pornesc de la rădăcinile fireşti şi anume, care este interesul local şi continuă cu analiza oportunităţii altor configuraţii, uniuni, parteneriate, care să le ofere un surplus de beneficii faţă de situaţia existentă. Lumea apare din ce în ce mai mult să funcţioneze pe formula care exclude autarhia.[12] Interesele pot deveni convergente sau divergente, mişcarea si reorganizarea sunt acţiuni consecutive. Dacă Uniunea Europeană este o haină prea grea, de exemplu, flancul sudic european poate avea încă un cuvânt de spus in viitoarea geografie politică; la fel şi alianţele regionale sau bilaterale, chiar cu actori la distanţă.

  În condiţiile globalizării, toate alternativele la Uniunea Europeană sunt suboptimale relativ la un proiect de uniune reînnoit ale cărui obiective să fie la fel de utopice ca acelea ale Uniunii Europene a Cărbunelui şi Oţelului din 1951.

  [12] România ultimului deceniu sub Ceauşescu a plătit un preţ imens pentru credinţa acestuia ca poţi opera simultan în afara sistemului mondial şi a celui sovietic. Acum, sistemul mondial cuplează legic aproape toate ţările globului în postura de contribuitori. Depinde mai ales de elita fiecărei ţări sa calibreze resursele naţionale în vederea unui cuplaj optimal la sistemul mondial.

  • ionroata

   Eu nu vad nici un semn de colaborare si consens intre UE si RO. Tot ce vad
   este o actiune de etnocid si una de revizionism

 2. Marian Ilie

  Cum sa le convina guvernentilor noastri de pana acum fie si macar evocarea unei eventuale retrageri din UE, cand pentru ei apartenenta la Uniune a fost o mana cereasca?! Folosindu-se de “aroma” europenismului ca de un elixir magic pentru adormirea simtului critic al romanilor, au adunat averi, le merge bine, iar disparitia Romaniei ca stat le-ar garanta ramanerea in posesia averilor adunate. Cum sa accepte ei euroscepticismul, cand in Parlamentul European un eurosceptic britanic ii avertiza: “Întreagă Comisie şi birocraţii din Comisie nu plătesc impozite. Voi nu plătiţi taxe şi impozite ca şi restul cetăţenilor! Voi aveţi tot felul de avantaje….. Voi sunteţi cei mai mari evazionişti fiscali din Europa şi, totuşi, voi staţi aici şi daţi lecţii! Oamenii din Uniunea Europeană încep să înţeleagă mesajul. O să vă daţi seama că euroscepticii vor deveni din ce în ce mai numeroşi. Şi să vă mai spun ceva, când popoarele îşi vor da seama de ceea ce sunteţi, nu vor avea nevoie de mult timp să ia cu asalt Parlamentul şi să vă spânzure. Şi vor avea dreptate!”
  Cand o tara ca Romania a fost acceptata sa adere cu atatea si atatea conditii injositoare si este tratata in continuare ca un membru tolerat, dar bun de “jumulit”, este normal ca romanii sa se intrebe ce rost mai are ramanerea in UE, in actualele conditii? Pana si in tari carora apartenenta la UE le-a adus destule beneficii se pune problema daca este de acceptat diminuarea pana la disparitie a caracterului lor national. O noua varianta a URSS nu este de acceptat. UE trebuie sa se reformeze, astfel incat sa devina o uniune de state suverane, puternice si egale in drepturi, cu participare echitabila a statelor membre la obligatii si la beneficiile cooperarii si dezvoltarii economice, cu o conducere aleasa democratic. Ori, cata vreme nu sunt semne ca Bruxelles-ul doreste acest lucru, e firesc a se pune problema retragerii din UE. Miscarea pentru Constitutia Cetatenilor a elaborat un proiect de revizuire a Constitutiei Romaniei in ideea pastrarii calitatii de membru in UE – proiect ce evidentiaza clar necesitatea revizuirii si a Constitutiei Europene, pentru ca statele membre sa-si poata pastra intacte atributele in virtutea carora pot raspunde nevoilor si aspiratiilor popoarelor lor. Vom lansa, deci, si un proiect in acest sens, in incercarea de a nu darama ce s-a construit cu mari sacrificii din partea Romaniei, fara beneficiile scontate. Oricum, proiectul nostru pentru Romania prevede si eventuala iesire din UE, daca – prin referendum – romanii o vor decide.

 3. cornel

  Dl. Radu Golban, este interesant prin faptul ca deliberat sau nu, sistematic iese din ,,patratica conventionala,,. Am ascultat de doua ori, expunerile domniei sale, care au si o caracteristica similara cu a politicienilor ro. aflati in campanie electorala: OMISIUNEA. Ma refer acum la Elvetia, aceasta tara se autodefineste ca neutra si politic, deci ,,de jure,, nu face parte/nu va face parte din UE, ,,de facto,, este in o masura importanta parte a mai tuturor domeniilor, prin tratate bilaterale UE/Elvetia. Ptr. informarea dl. R.G., traitor si in Elvetia, acesta trebuie sa stie ca aceasta tara, nu a fost membra ONU, sa nu mai vorbim de NATO.

 4. Fifinelu

  Foarte interesanta (din pacate nu unica) pozitia d-lui.Golban care, la adapostul oferit de cetatenia germana isi permite sa promoveze o compromitere totala a sanselor oferite romanilor de catre UE (pentru a mai indulci putin saracia crunta in care ne-au adus 50 de ani de izolare de lumea civilizata).
  Daca d-l.Golban crede in ceea ce spune, atunci sa faca bine si sa dea un exemplu personal : sa renunte la cetatenia, dreptul de pensie si asigurarea de sanatate germana precum si la domiciliul sau elvetian, pe urma sa se inscrie la Casa romaneasca de pensii si de sanatate ca sa “beneficieze” din plin de serviciile acestora din urma atunci cand va fi nevoie.

  • C-tin de Andreica Ciocan

   Eu, ca cetatean roman si german, muncind in Germania din 1992 cu obligatii si drepturi depline, nu-s deacord sa renunt la drepturile castigate acolo, chiar daca simt romaneste. Cred ca tot asa nu este drept ca domnia sa să renunte la educatia, munca si drepturile sale in Germania, Elvetia si Romania. Astea nu-l obliga sa renunte a gandi cum doreste, sa se exprime aidoma(chiar daca asta suna prea romaneste). Felicitari Dl Golban, GRATITUDINE!!!!

 5. Cu aprecieri deosebite ptr. tema pusa in dezbatere !!! Am spus mereu ca exista “cetateni romani” care au pus in practica un PROIECT care se deruleaza sub ochii nostri , acela de “Dezorganizare bine organizata a Romaniei” ,,, incepand cu PETRE ROMAN !!!!,,,, sunt deosebit de mahnit ca a fost primit in P.N.L. si este in Parlamentul Romaniei ,in reprezentatarea acestei doctrine,,,, sau forte politice istorice !!!! ,,,,, CE SE MAI POATE FACE ???? ,,,, Aceasta-i intrebarea !!!!

 6. daniel nica

  elucubratii propagandistice.de ce scriem in puscarie si ne asociem cu diaspora?miza politica=trai nesimtit.inca se mai suporta greselile voite,pana cand,d-le golban?pai romanului ii trebuie painea de zi cu zi,nu carti din care nu intelege nimic. daca erati atat de patriot,cunostintele dvs.ajut-au romania sa nu fie vanduta de confratele de la,,titulescu,,.mari carturari .prosit.

 7. Anonim

  @Fifinelu:

  Revad stilul FSN: domnul Golban nu a mincat salam cu soia.

  Euroscepticismul nu s-a nascut in Romania ci in chiar tarile care au initiat proiectul (Franta, Germania) precum si in cele care au beneficiat de pozitia mai spre virful constructiei piramidale care este UE, Grecia, Spania, Portugalia.

  Romania a fost admisa in NATO si UE doar partial si tartiv, in urma unui proces umilitor si greoi, desi Romania si Iugoslavia trebuiau primite primele in structurile europene daca Malta nu ar fi fost altceva decit Yalta reloaded.

  Aspectul oneros este cel mai grav. Destructurarea economiei, emigrarea in masa, pierderea unor atribute importante de suveranitate, nu pot fi mascate de lozincile falsei religii a ‘drepturilor omului’.

  Pe scurt, Romania a iesit din jugul de lemn al internationalismului comunist, de care se emancipase aprope total prin eforturi proprii, pentru a intra complet sub cel de fier al globalismului.

 8. Identitatea națională este pe punctul de volatilizare. Resursele materiale, energetice dar nu cele din urma resursele umane iau calea vestului. Procesul de globalizare poate fi periculos daca nu se observa tendința de neo-colonizare. Romania trebuie sa aibă o poziție mult mai ferma atât ca membra UE dar si ca membra NATO. Ca an electoral, 2014 este un an mult mai critic decat anii antecedenti. Români ! Informati-va. Fiti atenti la vot! Mergeti si votati! SPUNETI-VA CUVANTUL. Lipsa de la urne = votul ingorantei = votul prin lipsa. Avem datoria sa ne implicam chiar daca nu ne place politica.

 9. Vlad Dracul

  Natiunile de frunte din Europa nu mai cred in ideea europeana si nicidecum impreuna cu Romania. De pe acum se fac planuri de retragere strategica din uniune si de a lua ce se poate lua. In aceste conditii ideea de baza este pastrarea unitatii nationale in primul rand. In al doilea rand identitatea etnica. In al treilea rand pastrarea resurselor naturale. Deci oricum am intoarce lucrurile importanta UE pentru Romania nu poate ocupa primul loc. Intr-un caz nefericit dar nu improbabil Romania isi va pierde parte din teritoriile nationale, romanii isi vor pierde identitatea etnice intr-o politica de nation building, lucru care se desfasoara de 20 de ani cu intensitate iar aceasta noua “natiune” va fi izolata fata de UE. Deci pe primul loc sta Romania fara UE si doar pe un loc cu importanta limitata Romania in UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.