In timp ce ungurii ne ataca la noi in tara si rusii ne ameninta la granita, Guvernul rus a aprobat alocarea creditului destinat extinderii Centralei nucleare de la Paks: 10 miliarde euro - Ziaristi OnlineZiaristi Online

In timp ce ungurii ne ataca la noi in tara si rusii ne ameninta la granita, Guvernul rus a aprobat alocarea creditului destinat extinderii Centralei nucleare de la Paks: 10 miliarde euro

Viktor Orban Chatam House Oct 2013MTI: Guvernul rus a aprobat alocarea creditului destinat extinderii Centralei nucleare de la Paks

RADOR (13 martie) – Guvernul rus a aprobat alocarea creditului în valoare de 10 miliarde de euro destinat extinderii Centralei nucleare de la Paks – a comunicat, joi, agenţia rusă de ştiri Interfax. Dispoziţia, care a fost publicată joi pe un site oficial (al statului) pe teme juridice, a fost semnată luni de Dmitri Medvedev. În document, primul-ministru rus dă indicaţii Ministerului de Finanţe ca, împreună cu portofoliile de externe şi al dezvoltării economice, precum şi cu Rosatom şi cu Banca Vneşekonom, să continue tratativele cu Guvernul ungar în vederea pregătirii acordului referitor la extinderea Centralei nucleare de la Paks. Creditul, care, conform acordului ce urmează a fi semnat, se referă la maximum 10 miliarde de euro, poate fi folosit de Ungaria în perioada 2014-2025 la construirea blocurilor energetice 5 şi 6 ale Centralei nucleare de la Paks. (MTI – 13.03.2014)

Economia ungară nu poate să fie competitivă fără Centrala nucleară de la Paks – a afirmat primul-ministru ungar Viktor Orbán, in ianuarie, anul acesta, în emisiunea “180 perc” (180 de minute) a postului Radio Kossuth, referindu-se la Acordul ruso-ungar cu privire la modernizarea Centralei nucleare de la Paks.

Ungaria este interesată ca Paks să asigure şi pe termen lung cel puţin 40-45% din necesarul de energie electrică al Ungariei – a accentuat primul-ministru, adăugând că, fără funcţionarea Centralei nucleare de la Paks, reducerea cheltuielilor cu utilităţile nu ar avea o bază economică.

Viktor Orbán a caracterizat relaţiile ruso-ungare actuale “ca fiind în regulă”. ( Agenţia ungară de presă MTI – 17.01.2014)

No comment! Except one:

Energia nucleară trebuie cât mai repede eliminată în favoarea noilor energii – susţine Greenpeace. În opinia lui Jan Haverkamp, consilier pentru politica nucleară a organizaţiei din partea UE, Europa trebuie să-şi dea seama că nu este nevoie de un mare cutremur pentru producerea unei catastrofe nucleare în urma unei probleme de răcire.

„Aproximativ jumătate din reactoarele Europei necesită o atenţie dosebită. Guvernele europene trebuie mai întâi să insiste pentru reanalizarea reglementărilor de securitate nucleară, iar după aceea ar trebui să se orienteze către un viitor lipsit de puterea nucleară” – opinează expertul.

“Trebuie să ne îngrijorăm în privinţa mai multor centrale nucleare din Europa, din care fac parte reactoarele VVER, pe baza unor proiecte ruseşti din Ungaria, Slovacia şi Cehia, din care în cazul unor defecţiuni ar ajunge în mediul înconjurător o mare cantitate de material iradiant.”, mai afirma specialistul.

Sursa: Rador via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.