Aurel Rogojan: "In grava si delicata chestiune maghiara, Romania tradata si de aparatorii Constitutiei?" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Aurel Rogojan: “In grava si delicata chestiune maghiara, Romania tradata si de aparatorii Constitutiei?”

Romania atacata de Ungaria in Transilvania“Suferintele din Ardeal”: In grava si delicata chestiune maghiara, Romania tradata si de aparatorii Constitutiei ?

de Aurel I. Rogojan

Toti alesii nostri si numitii lor depun legamant, cu mana pe Biblie, sa apere Constitutia Romaniei, legile tarii, drepturile si libertatile cetatenilor, bunastarea poporului si vatra neamului.
Si, totusi, in Romania Constitutia este inselata cu prima dama de companie politica, intalnita la primul colt de strada. Politicieni deprinsi cu placerea cinica a tradarii, in numele propriilor porniri, tot mai nesatioase, mai greu de satisfacut si fara de oprelisti, isi calca in picioare si-si mocirlesc juramantul de credinta fata de Patrie.
Recentele evenimente de la Targu Mures, a caror gravitate s-a incercat a fi trecuta sub tacere, de catre niste zombi politici, in numele unei asa zise “stabilitati a tarii“, au adus iarasi in actualitate consecintele nesabuintelor repetate ale partidelor si guvernelor care au condus si conduc Romania prin politici antinationale.
Presedintele Romaniei a cerut public Parlamentului si Guvernului sa emita un act normativ prin care sa se interzica prezenta in Romania a membrilor si liderilor Partidului Jobbik din Ungaria. Solicitarea a venit mult prea tarziu si cu cerinte, in conditiile actuale ale Romaniei, greu, daca nu chiar imposibil, de indeplinit.
Premierul Guvernului Romaniei, in obisnuita-i nota de “je me`n fiche” riposteaza ca, miercuri, 13 martie a.c., ministrul de interne va prezenta Guvernului documentul de declarare ca persoana indezirabila a liderului Partidului Jobbik, dar ca “preşedintele, având informaţii despre ce se întâmplă la nivelul Guvernului, a vrut să “fure caimacul”.
Atat a retinut V.V. Ponta, ca Traian Basescu a vrut sa “fure caimacul”! Vai de tara cu asa prim ministru !
Una a considerat necesar presedintele, de la inaltimea Dealului Cotrocenilor si din lumnina Bulevardului Geniului si alta a inteles “Il Dottore”, din palatul de pe mai scunda movila de la intretaierea Soselei Jianu cu Podul Mogosoaiei.
Presedintele a formulat o cerere pentru o masura mult mai ampla: interzicerea prezentei membrilor si activitatilor Partidului Jobbik pe teritoriul Romaniei.
Enuntul presedintelui pare a fi cu prea mult peste capacitatea de intelegere a unui premier lipsit de asistare competenta si convingatoare din partea autoritatilor de aparare a Constitutiei Romaniei. Sau, poate, cine stie (?) a unui premier surd si orb la avertismentele acestora. Ori, si mai rau… Doamne fereste !
Daca liderul “Alianței Tinerilor de Dreapta—Mișcarea pentru o Ungarie mai bună “(Jobboldali Ifjúsági Közösség—Jobbik Magyarországért Mozgalom), pe scurt Jobbik , Vona Gábor (născut Zázrivecz) va fi sau nu declarat persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei, de acum nu mai are o prea mare importanta.
Vona Gábor, cu Jobbik, Garda Maghiara si Noua Garda Maghiara, formatiunile paramilitare ale partidului, lucreaza subversiv in Romania de exact 10 ani, atat clandestin, cat si fatis provocator. Drept consecinta, pe teritoriul Romaniei exista filiale Jobbik, cu membri cetateni romani, dupa cum exista si birouri ale parlamentarilor Jobbik.
Mai mult, numita miscare extremista s-a extins transnational, asistand , in plan executiv – operational, “Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic” (KMAT) (în maghiară Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács) constituit în 16 iunie 2004, la Oradea, al carui presedinte a fost desemnat episcopul reformat László Tőkés, cavaler al Ordinului National Steaua Romaniei.
In octombrie 2009, în timpul celui de-al șaselea Congres al partidului Jobbik, a fost creată Alianța Mișcărilor Naționale Europene destinată să unească partidele naționaliste din Europa.
La ultimele alegeri parlamentare, în primăvara anului 2010, Jobbik a obținut un număr de 855.436 de voturi ( 16.67% ) , respectiv 47 de locuri în Parlamentul Ungariei .
Pe buna dreptate, parlamentarul formaţiunii de extremă dreapta Jobbik, Szavay Istvan a replicat imediat că Traian Băsescu nu poate interzice prezenţa membrilor partidului Jobbik în România şi că şeful statului “ştie foarte bine” că printre membrii formaţiunii sunt şi cetăţeni români. Si mai adauga, nu fara malitiozitate, “(…) în ultimele luni de mandat şeful statului român încearcă, precum “un leu fără dinţi”, să se folosească de cartea naţionalistă”.
Ca si “Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic” (KMAT) “Jobbik” , ”Miscarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de comitate” si alte asocieri cu acelasi scop, au reprezentare in sase tari , unificand aspiratiile de refacere a identitatii istorico-teritoriale a natiunii maghiare.

Revenind la “suferintele din Ardeal” (n.n. titlul unei excelente carti istorice, publicate la Bucuresti, inaintea intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial, de Vasile Stoica, profesor, publicist, diplomat din generatia de aur interbelica, si la Washington, in 1917, a treia editie, ca argument pentru actiunile “Ligii Nationale a Romanilor din America”, in vederea Marii Uniri), ne apar tot mai ingrijoratoare , mai frecvente si mai grave cedarile guvernelor de la Bucuresti in fata pretentiilor nostalgicilor unei “Ungarii Mari”, care istoric nu a existat nici un moment, decat ca himera a celor inregimentati politic, militar si paramilitar in numele legendei turanice.
Zilele din urma am primit veste din Bihor, cum ca la Oradea, un consul maghiar promite reparatii romanilor care au avut de suferit de pe urma ocuparii Ardealului de Nord. Cu o conditie. Aceea de a solicita cetatenie maghiara ! Martirii ni s-ar rasuci in mormant, a mai spus oftand aducatorul stirii… Si, totusi, continua interlocutorul, nu sunt putini cei care au acceptat sau sunt pe cale sa accepte. In Ardeal, pentru etnici romani, din protipendada oraselor , si nu numai, a devenit de “bon ton” sa aiba si cetatenia Ungariei.
Incearca, oare , guvernele de la Budapesta o reconciliere subterana, in locul scuzelor oficiale pentru crimele si prigoanele impotriva romanilor cu identitatea nerecunoscuta si limba tintuita, schingiuti, arestati, ori supusi vexatiunilor sovine, doar pentru faptul ca-si brodau camasile, clopurile, braurile ori basmalele in culorile tricolorului romanesc ? Caci detinerea unui steag al Romaniei, ori intonarea unui cant patriotic insemna neaparat trimiterea la temnita. Asta, ca sa putem intelege de ce sunt trezite sentimente si resentimente la arborarea ostentativa a drapelelor cu simboluri care readuc trecutul in prezent… Acea parte a trecutului care ne-a despartit prin ura, sange si razboaie. Acea parte a trecutului ce ne va mai desparti, in absenta unei cunoastrei corecte si asumari responsanbile .
Nu poate fi vorba de o stratagema de reconciliere. Politica dublei cetatenii face parte dintr-o miscare de strategie geopolitica pe care guvernele de la Bucuresti nu par a o intelege. Sau nu au temeritatea sa recunoasca si sa actioneze in consecinta. Dar, ca bussines se practica. Si aici coruptia este la ea acasa.
In jurul Romaniei, obstinant Ungaria, Bulgaria, Grecia, Federatia Rusa s.a. acorda, pe banda rulanta, cetatenie membrilor altor etnii, in ordinul sutelor de mii pe unitati de timp comparabile.
Cetatenii duble, in schimbul unor iluzii, in timp ce, cu inconstienta si iresponsabila dezinvoltura, ne vindem pamantul de sub picioare . Intr-o desantata sfidare a Constitutiei !
Demografic si in perspectiva structurii etnice, in urmatoarele doua-trei decenii cca. 40% din populatia Romaniei va fi rezultatul sporului natural al celei mai prolifice dintre etniile minoritare.
Desi diverse comisii de studii, constituite pe langa Administratia Prezidentiala, au avertizat asupra consecintelor proastelor, slabelor si incompetentelor guvernari, nici un guvern nu a initiat vreun proiect serios de politica nationala. Nici macar nu au manifestat vreo intentie in acest sens. Dupa cum nici institutia comanditara nu a miscat, macar un deget !
In legatura cu ce s-a intamplat luni, 10 martie 2014, la Targu Mures am fost mintiti, dezinformati, intoxicati. Comunicarea oficiala, pe nivelele administratiei, a demonstat grava disolutie a autoritatii statului .
Departe de “suferintele din Ardeal”, Jandarmeria “Romana” de la Targu Mures, condusa cu mana forte de la Bucuresti, prin vocea unei inerte purtatoare de cuvant ne-a comunicat, indiscutabil in mod oficial, cu aprobarile superioare de rigoare ca : “(…) Incidente majore nu au fost”.
Directorul Politiei Locale Targu Mures, Valentin Constantin Bretfelean a spus cu totul altceva : “(…) In timpul marsului s-au înregistrat incidente grave, de agresare a jandarmilor, s-au înregistrat persoane cu arme asupra lor, lucru interzis total de către lege, au fost aruncate pietre şi petarde asupra jandarmilor, s-au scandat, din nou, lozinci anticonstituţionale, autonomist secesioniste, s-a blocat centrul oraşului (…) “
Au avut loc consecinte asupra integritatii patrimoniului public, precum si a unor bunuri din proprietati private, au mai scapat stiri prin presa cu lesa mai putin stransa.
Ce concluzii a pus prefectul judetului Mures? Grave si extrem de ingrijoratoare: “Au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine, s-au scandat lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române (…)”
Vona Gábor ar fi al treilea militant extremist maghiar, din ultimul sfert de veac, dupa Eva Maria Barki si Bayer Zsolt care, daca justitia va decide, cativa ani nu va mai veni in Romania.
Eva Maria Barki, dupa expirarea interdicitiei, a revenit ca sa afirme public , in 2007, la Tabara de vara a Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal (E.M.I.): “Nu vad nici o deosebire intre Kosovo si Transilvania”.
Si Bayer Zsolt a revenit. El a fost autorul instigarii la razboi civil: “Sintagma stat national unitar trebuie scoasa din Constitutia Romaniei cu Kalasnikovul!”
Vona Gábor, in discursurile sale publice , rostite pe teritoriul Romaniei, cu prilejul campaniilor anti Trianon, a cautat sa-si mascheze intentiile, dar totusi nu a ezitat sa afirme transant ca “Intreaga natiune se va trezi pentru a se uni din nou” sau: “Maghiarii si rromii se pot uni atunci cand este vorba de dusmanul nostru comun din Transilvania”.

Intrebarea care ramane: “Dupa ce ministrul de interne se va conforma procedurii de initiere a actiunii in justitie pentru declararea ca persoana indezirabila in Romania a militantului politic Vona Gábor , se va pune capat suferintelor din Ardeal?“
Presedintele si premierul ar trebui sa cunoasca raspunsul. Tradarea din interior nu se inlatura prin inchiderea granitelor. Suferintele Ardealului, ca si ale intregii Romanii isi are cauza in lipsa de aparare a Constitutiei.

Aurel I. Rogojan / Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.