Din lumea serviciilor secrete: Si marii aliati se spioneaza, nu-i asa? O analiza de Aurel I. Rogojan - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Din lumea serviciilor secrete: Si marii aliati se spioneaza, nu-i asa? O analiza de Aurel I. Rogojan

Spying scandal Five Eyes ClubDin lumea serviciilor secrete: Si marii aliati se spioneaza, nu-i asa?

de Aurel I. Rogojan

Aniversarea zilei Statelor Unite ale Americii in R.F. Germania sub semnul unei noi crize de incredere

General-r-SRI-Aurel-Rogojan-Ziaristi-OnlineMiercuri, 04 iulie 2014, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Berlin, John Emerson, a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Federale Germania pentru a se itera protestul Guvernului, ca urmare a punerii sub acuzatia de spionaj-tradare in favoarea partii americane si, repectiv in dauna partii germane, a unui ofiter al Serviciului Federal de Informatii [Bundesnachrichtendienst -B.N.D.].

Noul scandal de spionaj americano-german survine dupa inflamarea anterioara a relatiilor bilaterale, ca urmare a interceptarii comunicatiilor cancelarului Angela Merkel de catre Agentia Nationala de Securitate [ National Security Agency– N.S.A.] O afacere ale carei consecinte nu s-au incheiat si care a pus la serioasa indoiala sinceritatea si bunele intentii americane in parteneriatul politico-militar cu liderul de facto al Uniunii Europene.

Nu este pentru prima si nici ultima oara cand asemenea afaceri de spionaj dau si vor da culoare relatiilor speciale dintre aliatii din familia euroatlantica .

Cand astfel de tradari se savarsesc intre statele lidere ale lumii, la ce trebuie sa se astepte tarile din liniile a doua, a treia si de la periferia ierarhiei N.A.T.O. si a Uniunii Europene, unde se face coada pe la portile catorva ambasade pentru “contacte informale”, si “mai buna cunoastere reciproca” ?

In politica externa si in afacerile de spionaj nimic altceva nu prevaleaza, decat propriul interes si suprema ratiune de stat

Este un postulat vechi, verificat si nedezmintit de la aparitia statului . Formalizarea acestui adevar, in epoca moderna a istoriei, este atribuita lui Archibald Philip Primrose, Lord Rosebery [1847-1929], unul dintre ctitorii marelui imperiu britanic siprim ministru [5 martie 1894 – 22 iunie 1895] al Reginei Victoria.

Lordul Rosebery avea sa avertizeze demnitarii coroanei britanice asupra prudentialitatii necesare in angajamentele fata de alte puteri, afirmand, pe baza indelungatei sale experiente in administratia imperiului, ca in politica externa, ca si in afacerile rezervate serviciilor secrete, nu exista prietenii ori aliante, nu exista decat interese. Iar corolarul acestui adevar : istoria ne-a aratat cum aliatii de azi au deveni adversarii de maine, sau cum inamici aparent ireductibili, in noi contexte, s-au aliat impotriva prietenilor de odinioara.

In noua era a lumii spionajul a devenit o indeletnicire si pentru gentlemeni

In perioada interbelica, Henry L. Stimson, Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii (19291933 ) , fondatorul doctrinei de politica externa care –i poarta numele, a cerut inchiderea “Cabinetului Negru” [ Servicul de interceptare si decriptare a telegramelor diplomatice ], motivand ca “gentelmenii nu citesc scrisorile ce nu le sunt adresate”. 

In zilele noastre cel putin doua mari scandaluri internationale generate de practicile Comunitatii de informatii a Statelor Unite [afacerile “Wikileaks” si “Snowden”] vin sa trimita in derizoriu pudoarea lui Henry L. Stimson, din a carei cauza se spune ca S.U.A. ar fi fost victima surprizei strategice de la Pearl Harbour. Nimic mai neadevarat.

In ultimul sfert de veac, care marcheaza o noua era in relatiile internationale, este pentru intaia oara in istorie, cand incheierea unei epoci de confruntare nu a dus la diminuarea structurilor si functiilor secrete ale comunitatilor de informatii. Dimpotriva, a avut loc o proliferare spectaculoasa a structurilor spionajului strategic, bazat pe monitorizarea electronica globala, asistata de tehnologiile spatiale, ceea ce a facut ca placa turnanta a spionajului si contraspionajului sa nu mai fie Viena, Geneva, Ankara…, ci spatiul extraterestru.

Five Eyes ClubSpionajul spatial este nediscriminatoriu in metoda. Adica nu iarta pe nimeni.   Dar, in acelasi timp, spionajul spatial este total discriminatoriu fata de statele care nu au acces la tehnologia pentru monitorizarea comunicatiilor, activitatilor si resurselor planetei din spatiul circumterestru.

“Clubul celor cinci ochi” (The “Five Eyes Club”) alcătuit din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă) poate spiona ilegal întreaga lume, de vreme ce auto-proclamata lor misiune e apărarea democraţiei globale, in timp ce alte alte state, inclusiv Romania, nu pot supraveghea legal organizaţiile care acţionează subversiv pe propriul teritoriu. Oricum am da-o, fărădelegea din Vest e mai democratică, mai transparentă decât domnia legii în Est.

Procurorul general al R. F. Germania a pus sub acuzare tradarul care a spionat pentru aliatul S.U.A.

“The Wall Street Journal” (Statele Unite ale Americii)din 05.07.2014 relateaza ca:

“Germania l-a convocat (04.07.2014) pe ambasadorul SUA la Berlin, John Emerson,în urma unor noi acuzaţii de spionaj, lucru ce ameninţă degradarea uneia dintre celemai importante alianţe ale Washingtonului.

Procurorul federal al Germaniei a anunţat (02.07.2014) că un cetăţean german, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat sub suspiciunea de spionaj în favoarea unor servicii secrete străine. Persoane care cunosc situaţia au afirmat că bărbatul reţinut

era un angajat al Serviciului Federal de Informaţii (BND)’’

Cancelarul federal german, Angela Merkel, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de acuzaţia de spionaj la adresa unui lucrător al Serviciului Federal german de Informaţii (BND) şi consideră că, în cazul confirmării acesteia, va fi afectată încrederea în serviciul secret american.

Dacă se va adeveri colaborarea cu serviciul secret american, atunci este ’’vorba despre un proces foarte serios”, a declarat Merkel (07.07.2014/Beijing) în cadrul întâlnirii cu premierul chinez. Merkel consideră că această situaţie este în totală contradicţie cu concepţia sa despre o colaborare de încredere. (…)”

La randul sau presedintele R.F. Germania, Joachim Gauck, şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa cazului de spionaj de la Serviciul Federal de Informaţii (BND) şi a avertizat asupra pericolului afectării relaţiilor germano-americane. Dacă se va adeveri că un angajat BND a spionat pentru serviciul secret american, atunci “este în joc şi prietenia, încrederea”.

Ministrul german de externe, Frank Walter Steinmeier (SPD), a cerut Statelor Unite să clarifice situaţia. In cazul în care acuzaţiile formulate împotriva angajatului BND se confirmă, “nu mai vorbim despre lucruri lipsite de importanţă. De aceea, ar trebui ca SUA să contribuie, cu posibilităţile pe care le are, la soluţionarea cât mai rapidă a cazului”.

La solicitarea Opoziţiei de a expulza diplomaţi americani din Ambasada SUA din Berlin, Steinmeier a declarat că “în prezent respectăm etapele: prima dată analizăm şi apoi decidem ce măsuri luăm. Până în prezent, Guvernul federal doar l-a invitat pe ambasadorul american la discuţii, la Ministerul de Externe.”

Potrivit publicaţiei germane ”Bild”, ministrul federal german de interne, Thomas de Maiziere, ar lua în calcul extinderea misiunii de monitorizare a SUA de către serviciile secrete germane, ca o consecinţă a cazului de spionaj din cadrul Serviciului Federal de Informaţii.

Până în prezent, în urma recomandărilor Cancelariei, aliaţii Guvernului Federal german din cadrul NATO nu erau monitorizaţi. După dezvăluirile făcute de Snowden, această practică reţinută a serviciilor de informaţii a fost tot mai criticată de către experţii în spionaj. Intr-un document secret al Ministerului Federal de Interne este vorba despre “o planificare concretă a contramăsurilor”, care vor viza, printre altele, şi monitorizarea comunicaţiilor. (…) După deconspirarea cazului de spionaj din cadrul BND, Maiziere a cerut SUA “informaţii rapide şi clare” referitoare la acuzaţii. (…) Guvernul Federal german a cerut acum ca agenţii “Joint Intelligence Staff” din cadrul Ambasadei SUA la Berlin să fie schimbaţi. Nu mai este exclusă nici schimbarea ambasadorului american. (…)”

B.N.D. confirma, dar minimalizeaza cazul de spionaj-tradare, spunand ca este vorba de un naiv dornic de afirmare…                                                                                        

Conform “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (Germania, 07.07.2014) “Serviciul Federal de Informaţii (BND) a confirmat că angajatul său arestat miercuri (02.07.2014) a lucrat pentru CIA, de la care a (…) primit şi sarcina de a transmite documente cu privire la Comisia parlamentară de anchetă asupra NSA.

Lucrătorul BND, care activa la Pullach, a declarat că la sfârşitul anului 2012 a contactat prin e-mail Ambasada americană din Berlin şi şi-a oferit serviciile. La prima întâlnire, organizată după câteva săptămâni, în Austria, la Salzburg, acesta a primit suma de 10.000 de euro, o adresă de e-mail pentru contact şi primele sarcini.

La alte două întâlniri, în Austria, persoana de contact i-a plătit 5.000 şi 10.000 de euro.

Se pare că motivaţia pentru aceste fapte nu au fost banii, ci dorinţa de a fi apreciat, se afirmă în cadrul BND.

Depistarea cazului este un “succes unic al contraspionajului”, înregistrat graţie colaborării dintre BND şi BfV, a declarat un funcţionar de securitate de rang înalt.

Angajatul B.N.D. a sustras în total 218 documente, al căror nivel de clasificare se încadra între ‘confidenţial’ şi ‘strict secret’. Acestea au fost stocate pe un stick USB, descoperit în timpul percheziţiei domiciliare. ”

Spionul americanilor si-a oferit serviciile si rusilor

Publicaţile germane “Tagesspiegel”, “Die Welt”, “Der Spiegel”   aduc in plus informatia ca “La sfârşitul lunii mai, angajatul BND a fost interceptat de Oficiul Federal pentru Apărarea Constituţiei că a trimis de pe un cont ‘Google’ un E-mail cu trei documente secrete ale BND către Consulatul general rus din München, căruia şi-a oferit serviciile de informator, contra unei sume de bani.

Un alt detaliu arată cât de puţin au luat germanii în calcul posibilitatea ca SUA să dirijeze o cârtiţă chiar din cadrul BND. Având foarte mare încredere în partenerul de peste Ocean, aceştia au trimis SUA adresa E-mail care le-a atras atenţia. In cererea adresată de serviciul german s-a invocat argumentul că, având în vedere că este vorba despre o adresă de mail aparţinând ‘Google’, colegii de la CIA sau NSA ar putea descoperi mai multe informaţii. Răspunsul la această cerere nu a fost transmis, însă la scurt timp, angajatul BND a renunţat la contul său de mail.

Aurel I. Rogojan

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.