Ioan al Munţilor, Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. Cine îi va urma în Covasna şi Harghita? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ioan al Munţilor, Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. Cine îi va urma în Covasna şi Harghita?

IPS Ioan Selejande Georgeta Stanici / PressAlert.Ro

După ce Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a trecut la cele veşnice, marți s-a decis numele viitorului mitropolit, în şedinţa Sfântului Sinod, desfăşurată în capitala României. Acesta va fi întronizat, la Timișoara, în Catedrala Mitropolitană, pe 28 decembrie.

Şedinţa a început la ora 10, iar pe ordinea de zi se află şi alegerea noului mitropolit. Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcop de Caransebeș şi Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei au fost propunerile pentru viitorul mitropolit al Banatului. Dintre aceştia trei, Sfântul Sinod, prezidat de Preafericitul Daniel, Patriarhul României, a ales prin vot secret persoana noului ierarh bănățean. Noul mitropolit al Banatului va fi Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, actualmente arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

Înaltpreasfinţitul Ioan al Covasnei și Harghitei, este originar din Bihor, are 63 de ani, a studiat la Ierusalim și are două doctorate – unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică. La 29 de ani și-a urmat chemarea și a intrat în mănăstire, la Lainici, în Gorj, unde a ajuns stareț. În acea perioadă a restaurant mai multe biserici și mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăț, Lainici, Crasna), a zidit o noua biserică, monumentală, în incinta mănăstirii Lainici.

După primul tur de scrutin, nicunul dintre cei trei candidaţi desemnaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi, adică jumătate plus unu din numărul total de voturi valid exprimate pentru a fi ales. În continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin între Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.

Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului cu 26 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

Sursa: PressAlert

ActiveNews îi prezinta biografia mai în detaliu:

Biografie ÎPS Ioan Selejan:

În anul 1980, a intrat ca vietuitor la Manastirea Lainici, judetul Gorj. În anul 1986, a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Manastirea Lainici, iar la 15 august 1990, a fost hirotonit ieromonah. Între anii 1990-1994, a fost rânduit staret al Manastirii Lainici de ÎPS Nestor Vornicescu, încredintându-i-se pastorirea sufleteasca a fratilor si calugarilor din manastire. În perioada 1980-1994, a restaurat mai multe biserici si manastiri (Tismana, Polovraci, Bucovat, Lainici, Crasna), iar cât a fost staret la Manastirea Lainici, a zidit o noua biserica, monumentala, în incinta manastirii,  si un corp de chilii. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei parti a bisericii si a amenajat o biblioteca, care a fost si ea pictata.

În perioada 1991-1994, a urmat în paralel doua studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice si altul în Egiptologie si Orientalistica. În anul 1994, a fost hirotesit Arhimandrit si numit Superior al Asezamintelor Românesti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în tara pentru ocuparea functiei de episcop.

Ca un act de dreptate fata de cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru Credinta si Românism, cu înteleapta chibzuinta asupra împrejurarilor prezente si viitoare ale existentei dreptcredinciosilor ortodocsi din judetele Harghita si Covasna, Adunarea Nationala Bisericeasca, în sedinta din 11 ianuarie 1994, a hotarât înfiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei.

La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistatator al nou înfiintatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pe P.C.Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Asezamintelor Românesti de la Ierusalim si Iordan.

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.