Celebrul Radu Tinu dezvăluie: informatorii Securităţii strigau "Jos Ceauşescu!". Tokes printre ei. Armata urma să atace Opera din Timişoara cu elicoptere. VIDEO Exclusiv PressAlert - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Celebrul Radu Tinu dezvăluie: informatorii Securităţii strigau “Jos Ceauşescu!”. Tokes printre ei. Armata urma să atace Opera din Timişoara cu elicoptere. VIDEO Exclusiv PressAlert

Col Radu Tinu - Securitate TimisoaraRadu Tinu, fostul adjunct al Securității din Timișoara în decembrie 1989, a dezvăluit, pe 15 decembrie 2014, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, lucruri mai puțin știute despre ce s-a întâmplat la Revoluție în orașul de pe Bega. Întrebat de către moderatorul emisiunii dacă Securitatea a avut oameni în balconul Operei în acele zile ale Revoluției, Radu Tinu a răspuns că „Securitatea a avut informatori, nu au fost trimiși, au mers de unii singuri, de la ei am primit informații. Era acel telefon acolo care avea un microfon și auzeam tot ce se discută în balconul Operei și ambiental”. Radu Tinu a mai povestit că Securitatea a avut oameni și printre cei care strigau „Jos Ceaușescu”, care au transmis informații în timp real despre ce se petrecea folosind un telefon public care se afla pe strada Alba Iulia.

Fostul adjunct al Securității din Timișoara a vorbit și despre faptul că Ministerul Apărării Naționale a intenționat, în acele zile, să ocupe balconul Operei cu ajutorul unor parașutiști. Și asta după ce oamenii care protestau au reușit să ia trei mitraliere Kalașnikov de la trei ofițeri. „Cele trei arme erau în Operă și se dorea atacarea Operei nu ca să-l aresteze pe Fortuna și pe restul revoluționarilor, ci ca să fie recuperate armele, pentru că le era frică să raporteze faptul că armele armatei ajunseseră acolo”, a povestit Radu Tinu.

Potrivit acestuia, generalul Ion Coman i-ar fi spus generalului Gușă să recupereze armele, dar aveau nevoie de o configurație a clădirii Operei din Timișoara. După ce au făcut rost de acel document, a fost elaborat un plan de atac. „Ei trebuiau să intre în forță ca să recupereze armele. Am făcut planul, trebuia ca în 22 decembrie să se intre în forță, fie să vină cu două elicoptere în fața Operei și să facă o demonstrație, iar lumea logic fugea, fie să vină cu tancuri pe strada Alba Iulia, să facă ordine în clădire și să ia armele. Dar după ce Ștefan Gușă a aflat că Milea s-a sinucis a spus că nu se mai face nimic”, a afirmat Radu Tinu. Fostul adjunct al Securității din Timișoara a precizat, în această seară, că regretă faptul că a ars planul de atac al Operei, care a rămas la el. „L-am ars la mine în birou, regret că l-am ars, nu ne mai țineau doi ani în pușcărie, dacă îl aveam”, a spus cu regret Radu Tinu.

Întrebat dacă se simte responsabil pentru ce s-a întâmplat în decembrie 1989 la Timișoara, Radu Tinu a răspuns fără să stea pe gânduri că nu, pentru că „eu nu am avut nicio contribuție, eu nu am participat la împușcarea oamenilor, la arestarea lor. Îmi pare rău de ei”. Fostul adjunct al Securității Timiș a mai precizat că regretă faptul că la Revoluție au murit oameni, deoarece „nu trebuiau să moară. Ceaușescu oricum cădea. Eu mi-am făcut datoria, îmi pare rău că s-a ajuns unde s-a ajuns”. În final, Radu Tinu a mai adăugat că regretă modul în care funcționau instituțiile în perioada comunistă, „astăzi, pe lângă libertate, avem și termenul de furăciuni. Atunci, nu ar fi îndrăznit nimeni să fure”.

În emisiunea de mai jos Radu Tinu nu-i uită pe Laszlo Tokes şi Rudas Erno:

Sursa: PressAlert via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

  1. TITUS B

    Sunt absolut sigur că RADUL TINU spune o realitate şi declară cum gândea Securitatea să apere dictatura. … Şi eu am trimis sursele la Revoluţie, câteva surse de ale mele, erau printre primii manifestanţi. …. Au avut o discuţie cu Valentin Voicilă despre adevărurile Revoluţiei. ….. A rămas şocat când i-am spun că una dintre sursele mele (i-am spus numele real) îi era apropiat lângă el. Acum, pentru că a murit, cu strângere de inimă aş putea să-i pronunţ numele; Da! Eu am trimis surse la manifestare. (despre una am declart, cu numele real, la cercetarea parlamentară). Eu am fost arestat, iar o sursă de-a mea, cu care avusesem întâlnire în 21.12. pe la orele 23, după 29 decembrie a mers la Bucureşti la Ion Iliescu să-i ceară să mă elibereze, dar a fost primit doar de Cico Dumitrescu. Acesta l-a refuzat …… Mulţi dintre ofiţerii de informaţii au fost alături de revoluţionari, dar, prin interpuşi.

  2. un om inca liber

    E adevarat ce spunea generalul Victor Stanculescu ? E adevarat ca Bulgaria a vrut in decembrie 1989 sa anexeze Dobrogea? Daca e adevarat de ce nimeni nu cerceteaza subiectul?

  3. Pingback: Celebrul Radu Tinu dezvăluie: informatorii Securităţii strigau “Jos Ceauşescu!”. Tokes printre ei. Armata urma să atace Opera din Timişoara cu elicoptere. / VIDEO: | MAGAZIN CRITIC

  4. CostinuM

    TINULE > e adevarat ce spui,ca,ai cam imbatranit…in discursul tau despre evenimentele din Timisoara ai foarte multe lacune,omisiuni,dezinformari,desimulari etc. toate in scopul de a arata celor ce urmaresc emisiunea ca ai fost peste tot si nicaieri,mai revolutionar decat oricare alt revolutionar,ceva in sensul mai putin academic: n-ai mancat usturoi si nici gura nu-ti miroase…Ai pronuntat cateva nume de ofiteri ba chiar si de soldati de la MApN in sens negativ si nici unul de la trupele de militie- securitate din subordinea lui Bunoaica sau din alte trupe…din cei care erau imbracati in civil si aveau pistolul mitraliera cu pat rabatabil pe sub paltoane…sau: nici un cuvant despre cei care fiind in multime au fost impuscati cu precadere in cap…de catre cine? de soldatii care erau in fata multimii sau de catre cei ascunsi prin balcoane sau poduri…tragatori de elita ale caror arme s-au gasit la sediul unde matale erai adjunct,cu …ceva urme de funingine pe teava…!!!??? Mai sunt 1000 de astfel de intrebari la care ar trebui sa raspunzi,dumneata si alti fosti colegi,sefi…care au scapat totusi prea usor de pedeapsa aspra…ar trebui sa-i multumiti lui Iliescu ca a stopat cercetarile si acum sunteti toti liberi,mari oameni de afaceri care nu ati fost deranjati vis-a-vis de Furaciunile de care aminteai in finalul interviului…Il rog pe Dragos sa te mai invite la emisiunea lui sa te intrebe cum de ai ajuns asa bogat de la un amarat de maior in `89…Daca tot perseverezi ca esti total nevinovat,ca esti implinit,ca….toti sunt vinovati in afara de mataluta,pregateste-te sa raspunzi si la alte intrebari incomode care vor urma…La buna vedere! Un parlit de Capitan in `89

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.