Charlie Chaplin, agent sovietic sub numele de cod Israel Thornstein? FBI i-a pus Dosarul online. MI5 n-a putut confirma. Cineastul era pe Lista lui Orwell. VIDEO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Charlie Chaplin, agent sovietic sub numele de cod Israel Thornstein? FBI i-a pus Dosarul online. MI5 n-a putut confirma. Cineastul era pe Lista lui Orwell. VIDEO/INFO

Chaplin Israel Hitler

Charlie Chaplin a fost suspectat de George Orwell ca fiind agent sovietic sau cel puţin simpatizant şi propagandist comunist, se arată într-un articol Roncea.Ro. Orwell a lucrat la rândul său pentru o structură secretă a Foreign Office, însărcinată cu contracararea agenţilor de influenţă ai URSS în Marea Britanie: Information Research Department (IRD), organizaţie desfiinţată oficial în 1977.

“Foste note secrete ale FBI din 1953 atestă relaţiile strânse ale lui Chaplin cu organizaţii sovietice care activau sub diverse paravane – un fel de ONG-uri de azi – cât şi apartenenţa sa la structuri comuniste. Ştiaţi, de exemplu, că scenariul filmului “Timpuri Noi” a trecut întâi pe la Moscova, unde a fost “editat” de o Comisie specială de cenzură a URSS, pentru a nu contraveni propagandei sovietice în lume? Sau că în 1947 Chaplin i-a scris comunistului Pablo Picasso (viitor dublu laureat al Premiului Lenin) să organizeze o demonstraţie în faţa ambasadei americane de la Paris ca protest faţă de deportarea muzicianului evreu austro-ungar Hanns Eisler, dovedit drept agent KGB şi expulzat din SUA, autorul Marşului Cominternistului şi al imnului RDG? Un fel de Socor…” se scrie în articolul Lista lui Orwell, colaborator al Unităţii Anti-KGB, departamentul secret britanic IRD: intelectuali cripto-comunişti deghizaţi şi agenţi sovietici deplin conspiraţi. 65 de ani de la moartea autorului operei profetice “1984”

De asemenea, Roncea.Ro prezintă şi două astfel de note ale FBI din Dosarul publicat online de serviciul de contraspionaj american şi disponibil integral şi gratuit pe site-ul Biroului Federal de Investigaţii al SUA (foto în bază). Sursa americană ne averizează din start că unele imagini sau informaţii din aceste materiale s-ar putea să fie prea dure pentru cititorul neinstruit.

Charlie Chaplin MI5În 2012, MI5, corespondentul britanic al FBI, a dat publicităţii la rândul său file din Dosarul deschis de serviciul militar intern de informaţii la cererea colegilor americani (foto dreapta). FBI dorea să ştie, printre altele, dacă numele real al lui Charles Spencer Chaplin este Israel Thornstein şi orice alte date despre comediant. Spre surpriza agenţilor britanici nu s-a putut descoperi nici o urmă a naşterii lui Chaplin pe teritoriul Marii Britanii, nici cu numele cunoscut nici cu cel transmis de FBI, Israel Thornstein, posibil real, posibil nume de împrumut sau chiar de cod. Ofiţerii britanici au încercat în răspunsul lor oficial către FBI să diminueze probabilitatea ca Chaplin să fie agent sovietic. Printre aceştia şi unul din seniorii contraspionajului britanic, John Marriott, oficial MI5 şi secretar al “Comitetului XX”, o grupă secretă însărcinată cu agenţii dubli (“double cross” – XX). Astăzi ştim însă că majoritatea responsabililor de Rusia sovietică din cadrul serviciilor speciale britanice erau agenţi sovietici prinşi în reţeau Kim Philby, printre aceştia aflându-se chiar şi un “Nemesis” de-al lui George Orwell, un anume Peter Smollet aka Hans Peter Smolka, care în anii războiului condusese în Ministerului britanic de Informaţii chiar Secţia responsabilă cu monitorizarea şi sabotarea operaţiunilor URSS în spaţiul Marii Britanii. Smollet/Smolka a fost dovedit peste ani ca agent KGB, recrutat în Viena încă din 1933 şi purtând numele de cod ABO, arată Roncea.Ro.

Deşi Marriot considera în răspunsul către FBI că lipsa primului document de stare civilă nu are neapărat o “semnificaţie din punct de vedere al securităţii”, misterul naşterii lui Chaplin, care poseda, totuşi, un paşaport britanic, deşi nu exista nicăieri în Imperiul Majestăţii Sale vreun certificat de naştere pe numele său, i-a obligat pe ofiţerii britanici să se mişte. Mergând pe urma unui zvon că artistul s-ar fi născut în Franţa, lângă Fontainebleau sau Melun, MI5 a predat cazul serviciului de informaţii externe MI6. Acesta nu a găsit nimic nici pe teritoriul Franţei însă a avansat teoria ca Charlie Chaplin s-ar putea să se fi născut în Rusia. Ipoteza se baza pe afirmaţia lui Chaplin obţinută de la informatorii MI6 că acesta ar fi dorit “să se întoarcă înapoi în Rusia”, conform unei Note din Dosarul său. “Aceasta poate însemna că vrea să facă o nouă vizită, sau poate dovedi originea sa ca fiind Rusia. (…) Dacă Chaplin este evreu, ar putea fi membru al unei familii de refugiaţi”, conchide Nota. În ambele cazuri, suspiciunea se menţine, ţinând cont de faptul că, potrivit biografiei sale oficiale, Chaplin “nu ar fi avut niciodată ocazia să viziteze Uniunea Sovietică”, după cum susţine chiar şi un articol propagandistic din Moscow News publicat doar cu o lună înainte de a fi dat publicităţii Dosarul de la MI5.

Dosarul lui Chaplin mai conţine şi o telegramă, interceptată de MI5, trimisă de către unul dintre fondatorii London Film Society, Ivor Montagu, care organizase şi un tur al Europei Occidentale pentru cineaşti sovietici, în care l-a inclus şi pe Chaplin. Ivor Goldsmid Samuel Montagu, comunist înfocat, viitor şef al Partidului Comunist din Marea Britanie, fiul baronului Lord Swaythling al II-lea, bancher celebru al vremii, a fost unul din agenţii principali ai GRU în Londra, încă din timpul războiului, fiind deconspirat în cadrul Operaţiunii VENONA, sub numele de cod NOBILITY (“Znat”). VENONA, un proiect complex de decriptare a comunicaţiilor sovietice, a apărut după ce anglo-americanii au început să-i suspecteze pe sovietici că au un pact secret cu naziştii.  Informaţia despre Montagu a fost publicată pentru prima oară în 1999, în cartea “VENONA – cel mai mare secret al Razboiului Rece“, scrisă de specialistul britanic în servicii secrete Nigel West, în care acesta tratează şi cazul soţilor Rosenberg, vânzătorii secretului bombei atomice către sovietici, cât şi al altor circa 300 de agenţi sovietici, unii rămaşi neidentificaţi, din SUA şi Marea Britanie. West arată că rezidentul GRU din Londra Simon Davidovici Kremer îl folosea pe Montagu aka NOBILITY în Grupul X, ca o curea de legătură cu şeful acestei reţele, omul de ştiinţă J.B.S. Haldane, nume de cod INTELLIGENSIA. Un alt colonel GRU îl recomanda pentru a-l ajuta pe BARON (posibil chiar tatăl lui?) să-şi îndeplinească “sarcina foarte oneroasă”. Baronul Louis Samuel Montagu, tatăl lui Ivor, împreună cu Lionel Nathan de Rothschild, a fost unul dintre co-fondatorii Ligii Anti-Zioniste a Evreilor Britanici. Un al doilea fiu al său, Ewen Montagu, a reprezentat amiralitatea britanică în… “Comitetul XX” al serviciului special MI5.

Dosarul lui Chaplin de la MI5, cu numărul PF710549, conţine doua volume, de 113 şi, respectiv, 8 file, şi poate fi descărcat cu numai 6.6 lire sterline de la Arhivele Naţionale Britanice, unde mai găsiţi si alte câteva dosare ale unor personalităţi care s-au aflat în solda Moscovei. (V.R.)

Sursa: Ziaristi Online

Video la BBC

Charlie Chaplin communist FBI  1 via Roncea Ro Charlie Chaplin communist FBI  2 via Roncea Ro

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: Charlie Chaplin, agent sovietic sub numele de cod Israel Thornstein? FBI i-a pus Dosarul online. MI5 n-a putut confirma. Cineastul era pe Lista lui Orwell. VIDEO/INFO | MAGAZIN CRITIC

  2. Pingback: Ce făcea Eminescu pe 24 ianuarie 1882: Înfiinţa societatea secretă “Carpaţii” pentru unirea tuturor românilor în hotarele “Daciei Mari” | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.