Virgiliu Gheorghe la Universitatea din Sibiu: Tinerii sunt lipsiţi de resursele adevăruluiZiaristi Online

Virgiliu Gheorghe la Universitatea din Sibiu: Tinerii sunt lipsiţi de resursele adevărului. VIDEO / FOTO

Video: TrinitasTv

Cateva ganduri dupa audierea prelegerii biofizicianului Virgiliu Gheorghe, la Sibiu

Virgiliu Gheorghe la Universitatea Lucian Blaga din SibiuIn jur de 320-350 de persoane au umplut pe 13 mai 2015 aula “Avram Iancu” a Facultatii de Litere a Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, unde intre orele 18-21 a conferentiat si respectiv a raspuns la intrebari cercetatorul Virgiliu Gheorghe, in cadrul prelegerii „Problemele tinerilor în cercetările științifice contemporane”. Pentru mine a fost prima prelegere audiata direct, si intre primele audiate cap-coada cu aceasta personalitate stiintifica. In public, ponderea tinerilor de pana la 25 de ani a fost undeva la 80%, ceea ce cred ca este un record pozitiv, intrucat s-au dezbatut cele mai sensibile probleme care ii privesc. A fost prezenta in sala, pentru inregistrari, si televiziunea Patriarhiei Romane – Trinitas TV, iar co-gazda la prezidiu s-a aflat Prof. dr. teolog Ciprian Streza, unul dintre fiii Mitropolitului Ardealului, IPS Laurentiu Streza. Gazda si organizatorul principal – sufletul acestei intalniri a fost insa Conf. univ. dr. ing. Rodica Baciu de la universitatea sibiana.

DSC08254

DSC08255

De formatie biofizician, Virgiliu Gheorghe si-a sustinut doctoratul în bioetică la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, cu teza : “Televiziunea și mijloacele video-audio ca factori în formarea etosului omului contemporan“. Domeniile sale de studiu, cercetare si activitate cuprind insa si psihologia, medicina, si sociologia.  A publicat, incepand din 2006 si pana in prezent, 6 carti (dintre care 5  la Ed. Prodromos si una, cea mai noua, la Ed. Christiana, in 2014;  despre cea din urma, cu titlul “Fața nevăzută a homosexualității” medicul Prof. dr. Pavel Chirila scria ca reprezinta “o excepțională monografie a fenomenului homosexualității și a mișcărilor pro-homosexualitate din ultimele patru decenii”).

Subiectele abordate de dr. Virgiliu Gheorghe in prelegeri, emisiuni si articole au fost si sunt:

  • Mecanismele de modelare și control a identității omului contemporan prin mass-media
  • Influenţa mediilor de comunicare asupra dezvoltării mentale a tinerilor şi asupra vieţii de familie
  • Dezvoltarea şi funcţionarea creierului copiilor şi tinerilor în contextul societăţii mediatice şi consumatoriste
  • Tinerii în era digitala. Erotismul mediatic si internetul.
  • Dezvoltarea şi funcţionarea creierului copiilor şi tinerilor în lumea de azi
  • Despre creșterea copiilor, televizor și internet
  • Efectele televiziunii și internetului asupra sănătății mentale
  • Ce ar trebui să știm ca să salvăm viitorul copiilor noștrii
  • Sinele și identitatea omului
  • Viaţa de familie – fericire, durere sau divertisment
  • Cand barbatii nu mai sunt barbati și femeile femei
  • Familia în fața provocărilor lumii contemporane
  • Fericire versus divertisment în epoca mass media
  • Tulburarea identităţii de gen şi viitorul omenirii

Numai cunoscand fata nevazuta, ascunsa in spatele viziunilor seducatoare care ne asalteaza zilnic, vom putea sa ne recapatam adevarata libertate de a gandi si a ne gestiona singuri propria viata altfel decat suntem conditionati sau cum vor altii sa o facem. Altminteri vom ramane prizonieri sistemelor impersonale si curentului unei fatalitati care nu stim incotro ne va duce, un numar de cod in banca de date a centralei lumii globalizate care, la un moment dat, va fi sters pentru a fi inlocuit cu un altul. Un razboi pe care l-am pierdut, fara a sti vreodata ca am luat parte la el.” (dr. Virgiliu Gheorghe – extras din cartea “Stiinta si razboiul sfarsitului de civilizatie. Despre armele mediatice care ne pun in pericol viata“, Ed. Prodomos, 2013).

Prelegerea de aseara a fost densa, exceptional argumentata stiintific si exemplificata, si, contrar asteptarilor mele, a produs o intensificare graduala a receptivitatii publicului – captivat de ritmul energic si destoinicia explicatiilor fenomenologice. A fost practic in jur de o ora si jumatate de prelegere stiintifica, la sfarsitul careia am inteles cu totii dimensiunea pe verticala si orizontala a impactului noilor tehnologii asupra modificarilor mentale si sufletesti care se petrec cu noi, pe nesimtite, si totusi cu o viteza uluitoare. Am inteles de ce rupturile produse intre fractiuni de generatii – de pe acum, sunt deja atat de adanci, de ce sistemul valorilor s-a modificat atat de rapid si continua sa fie intr-o deriva teribila, de ce nu mai suntem niciunii ce eram cu numai 10 ani in urma – mai ales mental si spiritual, si de ce nu mai stim incotro ne ducem. A fost prima oara cand am avut panorama propriei dezintegrari, care in fapt este/ar putea sa fie orchestrata cu maiestrie de cei care au obiective clare cu noi, umanitatea. Perspectiva stiintifica oferita de dr. Virgiliu Gheorghe nu numai ca nu este in contradictie cu trairea si sentimentul religios crestin, dar mi s-a demonstrat a fi un complement foarte valoros in intelegerea integrata a legaturii omului cu Dumnezeul cel de Deasupra. Si mi-a mai dovedit (a cata oara) un lucru: ca fundaturile stiintei, tot la Creatorul si Ziditorul nostru duc…

Sursa: Anomismia via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.