PROTEST din Slovacia pe adresa Ambasadei României în Cazul Ion Şiugariu. Poliţistul slovac Luboš Nepšinský din Brezno: Sovieticii pot avea eroi omagiaţi, Armata Română, nu?! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

PROTEST din Slovacia pe adresa Ambasadei României în Cazul Ion Şiugariu. Poliţistul slovac Luboš Nepšinský din Brezno: Sovieticii pot avea eroi omagiaţi, Armata Română, nu?!

Politistul Ľuboš Nepšinský - promotor al omagierii lui Ion SiugariuPoliţistul slovac Luboš Nepšinský din Brezno (foto) care s-a implicat activ în ultimii ani, alături de directoarea Casei de Cultură Tăuții-Măgherăuș, Angela Miclea, în organizarea omagierii poetului erou-martir Ion Soreanu Şiugariu, la împlinirea a 70 de ani de la moartea sa pe câmpul de luptă anti-hitlerist, şi, totodata, aniversarea a 70 de ani de la Insurecţia Naţională Slovacă, se arată preocupat de situaţia actuală incertă. El a scris  Ambasadei României în Slovacia, care a reuşit să blocheze, momentan, ceremonia de la Brezno, prin intervenţia neavenită a unui Consilier politic analfabet, pe numele lui Radu Coantă, oferind MAE şi MApN o lecţie de demnitate naţională. Iată mesajul acestuia, transmis şi doamnei Angela Miclea:

Stimate Doamnă Ambasador,

Politistul slovac Ľuboš Nepšinský la monumentul eroilor din BreznoMă bucur că fac parte chiar şi într-un mod mai redus şi mai puţin cunoscut din tot ceea ce se întâmplă în jurul cazului Ion Şiugariu zilele acestea. Sunt foarte interesat de evoluţia situaţiei, mai ales şi pentru că, personal, sunt mereu în căutarea acelor lucruri şi informații care nu fac parte din propaganda oficială şi care ne sunt servite, bucată cu bucată, drept “corecte politic”. Eu nu agreez acest curent, al opiniilor “corecte”.

Nu știu exact ce a fost Ion Şiugariu în acest sens dar știu doar că a fost unul dintre acei mulți soldați români (66.000) care s-au jertfit, răpuşi aici, pe pământ slovac, pentru libertatea noastră. Adevărul pe care îl înţelegem noi este că el nu ne-ar putea da mai mult decât deja ne-a dat – el ne-a dat viaţa sa! Pentru aceasta merită respect şi comemorare din partea noastră pe veci.

Locotentulul Ján Nálepka a fost militarul cu cel mai înalt rang și funcție din Armata Slovacă care a trecut în mod voluntar de partea gherilelor Armatei Roșii, aderând de bunăvoie la lupta împotriva fascismului. Mort în timpul luptelor pentru eliberarea orasului Ovruč, în prezent în partea de nord a Ucrainei, el are acum o Şcoală denumita după numele său în acest oraș. După moarte, Nálepka a fost distins cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice, cea mai înaltă distincție militară din acel moment a URSS. Cine dintre noi îşi permite să se întrebe ceva despre orientarea lui politică? Cine dintre noi a pus la îndoială denumirea Şcolii elementare după numele lui? Sigur că în momentul în care s-a decis ca numele școlii să devină Ján Nálepka erau destui alţi eroi care ar fi meritat acest lucru. Şi totuşi Şcoala îi poartă numele. Un exemplu. Ion Siugariu nu merită acelaşi lucru? Eu cred că da.

Este în puterea noastră să facem ceva pentru o cauză bună. Aceasta este ceea ce trebuie să faceţi pentru ca să fie cinstită cum se cuvine memoria lui Ion Şiugariu şi a tuturor ostaşilor Armatei Române.

Cu salutări,

Luboš Nepšinský

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

  1. Pingback: PROTEST din Slovacia pe adresa Ambasadei României în Cazul Ion Şiugariu. Poliţistul slovac Luboš Nepšinský din Brezno: Sovieticii pot avea eroi omagiaţi, Armata Română, nu?! | Dan Tanasa Blog

  2. Pingback: Un an de când “Legea Wiesel” a început să facă victime. Cazul eroului-martir ION ŞIUGARIU | MĂRTURISITORII

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.