„LUPII. AMINTIRI DIN SIBERIA” - Cronicile deportaţilor din Basarabia. Lansare de carte, conferinţă şi documentar video, azi, la Muzeul Ţăranului Român - Ziaristi OnlineZiaristi Online

„LUPII. AMINTIRI DIN SIBERIA” – Cronicile deportaţilor din Basarabia. Lansare de carte, conferinţă şi documentar video, azi, la Muzeul Ţăranului Român

Romani deportati din Basarabia in KazahstanDeportările din Basarabia, o armă letală folosită frecvent de ocupantul sovietic a cunoscut trei momente de vârf: iunie 1941, iulie 1949 și martie 1951. Nu s-a putut determina numărul exact al victimelor, estimările istoricilor indicând mai multe sute de mii de oameni, îngrămădiți în vagoane de vite, care au ajuns – cei care au mai ajuns – în Siberia, R.S.S. Kazahă, R.S.S. Komi și Kazahstan.

MARGARETA SPÂNU CEMÂRTAN, atunci un copil de șapte ani cunoaște supliciul deportării celui de-al doilea val (5-6 iulie 1949), revenind în satul său în 1956. Mărturia sa, alături de cele care ne-au rămas de la Eufrosina Kernovskaia, Anita Nandriș din Bucovina, Vădim Pirogan, ca și a altor supraviețuitori ne ajută astăzi să cunoaștem proporțiile monstruoase ale acțiunilor patronate de Stalin.

Mulți deportați au rămas acolo în morminte fără cruci sau împiedicați prin hotărâri arbitrare să revină pe meleagurile natale. Cărțile doamnei Cemârtan ne vorbesc totodată despre calvarul celor reveniți acasă și lupta lor pentru a-și reface viața într-o Basarabie devenită „republică sovietică”, încercând, dureros să-și continue traiul, așa cum îl cunoșteau dinaintea deportărilor.

Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni  în parteneriat cu Clubul Țăranului Român vă invită joi 22 septembrie 2016, ora 18:00, la CLUBUL ȚĂRANULUI pentru a o întâlni pe doamna Margareta Spânu Cemârtan cu prilejul lansării în țară a volumului său „LUPII. AMINTIRI DIN SIBERIA”.

În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea în premieră a reportajului: „Român care nu a mai apucat să fie român. Drama și mâhnirea unui deportat din Basarabia”. Din mărturiile lui Grigore Ciobanu deportat din Căușeni (R. Moldova).

Reportajul este realizat de ROMÂNIA BREAKING NEWS – RBN Press în parteneriat cu Jurnaliști Independenți și cu sprijinul Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Consiliului Raional Căușeni, Casa Limbii Române din Căușeni și a Fundației „Iuliu Maniu”- Boston.

Evenimentul va fi transmis Live pe canalul USTREAM ROMANIA BREAKING NEWS

Semnal: Ziaristi Online

Vedeţi şi: Bilet de Lup

Bilet de lup from Marius Donici on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.