Românii din Harghita şi Covasna vin la Mihai Viteazul, în Bucureşti! Să-i aşteptam cu Tricolorul! Sâmbătă, 10 iunie 2017, Ora 11 - Piaţa Universităţii; Ora 12 - Biserica Sfântul Gheorghe Nou; Ora 13 - Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Românii din Harghita şi Covasna vin la Mihai Viteazul, în Bucureşti! Să-i aşteptam cu Tricolorul! Sâmbătă, 10 iunie 2017, Ora 11 – Piaţa Universităţii; Ora 12 – Biserica Sfântul Gheorghe Nou; Ora 13 – Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

Românii din Covasna și Harghita în Piața Universității

200 de români din Inima Țării înveșmântați în straie populare vor sosi în București, Sâmbătă, 10 iunie, ora 11, cu Troița lor, la Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității. Mărturisitorii credinței ortodoxe și a limbii române din Arcul Intracarpatic vor intona Imnul Național, din două sute de piepturi în care bat inimile luptătorilor și martirilor Neamului. Vor depune o coroană de flori la monumentul Voievodului Unirii și la Crucea Eroilor din escuarul Pieței Universității. Se vor încolona mai apoi pentru a porni spre Biserica Sfântul Gheorghe Nou cu moaştele Sfinţilor Martiri Brâcoveni, unde va fi dăruită și sfințită Troița Românilor din Covasna și Harghita (ora 12).

La ora 13 începe Sezătoarea ”Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Este pentru prima oară în istoria României când frații noștri din Covasna și Harghita, transmit cu o asemenea putere, din Capitala României, către întreaga Țară, un mesaj de unitate națională cu o mare încărcătură simbolică și identitară.
Cu Dumnezeu mergem înainte, pe Calea cea grea a Neamului Românesc.

Copiii de la Cercul de Pictură din Covasna coordonat de Alexandra Pintrijel Hagiu se pregatesc şi ei de zor pentru 10 iunie București. Lucrează cu mare atenție și talent de mult timp la tablourile lor. Speră că-i veți răsplăti cu prezența voastră atât la Km. 0 al Capitalei cât și la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Și românii noștri dragi din Brețcu, jud. Covasna vin la București pe 10 iunie, Biserica Sf. Gheorghe Nou (ora 12) și Sezătoarea Românilor din Covasna și Harghita ”Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” de la Muzeul Național al Satului (ora 13).

Sunt români care nu se lasă, păstrează credința ortodoxă, limba română, obiceiurile vechi. Sunt oameni tari, am văzut asta atunci când prin ploaie frig și vânt au venit cu noi la Vidăcuț și Săcel în jud. Harghita să le dăm o mână de ajutor bătrânilor lui Dumnezeu. Astfel de oameni vor veni în Capitala Țării pentru a mărturisi identitatea lor națională, pentru ca martirii brețcani din familia Boldea, Nicolae tatăl si fiii Ion și Nicolae să nu fi murit în zadar, să nu fie uitați. Le mulțumesc tuturor brețcanilor că sunt alături de noi în acest Drum, cu dragoste frățească îmbrățisez familia Badiu, Fenechiu, Tătar și Neculae. O cale deloc ușoară, dar nu destul de grea pentru acești vrednici prieteni ai noștri.
Cu Dumnezeu înainte!

Românii din Târgu Secuiesc vin la București pe 10 iunie. Întregesc delegația celor 200 de români din Covasna și Harghita care va spune Capitalei că Inima Țării este vie. Vor aduce împreună cu frații lor Troița Arcului Intracarpatic la Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou (ora 12), participând mai apoi la Sezătoarea Românilor din Covasna și Harghita ”Femeile din Ținutul Căciulariloir cos ie” de la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” (ora 13).

Cine sunt acești oameni? Sunt cei care au ridicat în orașul lor 450 de steaguri tricolore de 1 Decembrie 2015, sunt cei care țin credința ortodoxă, limba română și tradiția populară. Sunt cei care în pofida tuturor vicisitudinilor trecute și actuale rezistă ca români. Mă înclin cu respect în fața lor, în fața preoților, învățătorilor, poeților și celorlați oameni atât de măreți din acest oraș care vor spune în Capitala Țării: Poporul Român nu se lasă, merge cu Dumnezeu înainte!

Troița Românilor din Covasna și Harghita ajunge pe 10 iunie ora 12, la Km 0 al României, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, Lăcaș Voievodal al Sfinților Martiri Brâncoveni. Va fi o zi istorică. Ziua în care Crucea din Inima Țării va fi Crucea întregii Românii. Troița va rămâne prin Voia Lui Dumnezeu în acest loc sfânt. Generațiile viitoare vor ști că românii din Arcul Intracarpatic și-au mărturisit ortodoxia și identitatea națională în Capitala pământului strămoșesc.

Îi sărutăm mâna și-i mulțumim din tot sufletul părintelui paroh al acestei Sfinte Biserici, Emil Nedelea Cărămizaru, doctor în Teologie, absolvent al Facultății de Teologie din București și al Facultății de Drept, care în marea lui bunătate și înțelepciune ne va primi în acest loc de cea mai mare însemnătate simbolică a Capitalei României. Biserica Sfîntul Gheorghe Nou este cea mai importantă ctitorie eclesială a Sfântului Martir şi Voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Aceasta este singura biserică din Capitală, ctitorită de către Sfântul Voievod si Martir, care a rămas până în zilele noastre.

Românii din Covasna și Harghita care vor aduce la București Troița, precum și speranțele de mai bine ale fraților lor rămași acasă se vor închina în fața Mormântului Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, Mâinii Drepte a Sfântului Ierarh Nicolae, Icoanei Făcătoare de Minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva (Sfanta Vineri), Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului din secolul XVIII, Sfântului Epitaf lucrat de Maria Brâncoveanu in timpul exilului sau, Candelei din argint filigranat de deasupra Mormântului Domnesc.

Împreună cu frații și surorile noastre din București ne vom ruga pentru biruința Neamului. Vom porni mai apoi spre Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” unde cuvântul și cântecul Covasnei și Harghitei va fi aceeași mărturisire de credință și identitate românească.
Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai Tîrnoveanu

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: APEL CĂTRE PATRIOȚI. Românii din Harghita şi Covasna vin la Mihai Viteazul, în Bucureşti. Să-i aşteptam cu Tricolorul! | Dan Tanasa - jurnalist

  2. Pingback: Românii din Harghita şi Covasna vin la Mihai Viteazul, în Bucureşti! Să-i aşteptam cu Tricolorul! Sâmbătă, 10 iunie 2017, Ora 11 – Piaţa Universităţii;- Eminescu trăieşte prin noi – o nouă acţiune în Piaţa Universităţii, pe 15 ianu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.